PSD vrea organizarea referendumului „Fără penali în funcţii publice” pe 23 august. De ce referendumul poate fi un „cadou otrăvit” al social-democraţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD. FOTO Inquam Photos
Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD. FOTO Inquam Photos

Purtătorul de cuvânt al formaţiunii, Lucian Romaşcanu, a explicat după şedinţă că din calculele PSD referendumul se va organiza pe 23 august. Proiectul„Fără Penali în Funcţii Publice” prevede că nu pot ocupa funcţii publice persoanele condamnate definitiv.

„Avem acceptul celor din BPN să ne implicăm în parcurul Fără penali în funcţii publice”, a punctat purtătorul de cuvânt.

Întrebat când va avea loc depunerea moţiunii de cenzură, Lucian Romaşcanu a precizat: „Rămâne de stabilit doar momentul depunerii moţiunii”. Mai mult, acesta a precziat că partidul va depune moţiunea de cenzură după ieşirea din starea de alertă.

Proiectul Guvernului privind carantinarea se va vota în plenul Camerei Deputaţilor „cel mai târziu mâine dimineaţă, cu modificări majore în Comisia juridică. Legea trebuie să fie o lege care protejează populaţia, nu abuzurile”, au mai decis social-democraţii în şedinţa conducerii partidului.

De asemenea, Congresul PSD se va tine imediat dupa încetarea stării de alertă, a mai fost una din discuţiile din şedinţă. 

Cadou otrăvit al PSD

Partidul condus de Marcel Ciolacu încearcă să anuleze toate temele de atac ale USR în perspectiva alegerilor locale şi parlamentare. Liderii PSD au calculat că iniţiativa USR de a interzice condamnaţilor penal accesul în funcţii publice ar putea fi respinsă la referendum din cauza absenteismului, susţin surse politice pentru „Adevărul”. PSD loveşte cu manta şi în PNL.

Suprinzător, PSD a pus pe ordinea de zi a sesiunii parlamentare din luna iulie proiectul USR de modificare a Constituţiei, care le interzice condamnaţilor penal să ocupe funcţii publice în administraţia locală, Parlament sau Preşedinţia României. USR a strâns, în 2018, peste 1.000.000 de semnături pentru a demara procedura de modificare a Constituţiei. Potrivit Legii fundamentale, „revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului, de cel puţin o pătrime din numărul deputaţilor sau al senatorilor, precum şi de cel puţin 500.000 de cetăţeni cu drept de vot”. Pe fondul guvernării PSD-ALDE, care a mutilat Codurile penale şi legile Justiţiei, USR a ales varianta unei iniţiative cetăţeneşti, care a adunat un număr dublu de semnături faţă de cel prevăzut de lege.

În plină era Dragnea-Dăncilă, PSD a blocat demersul USR în Parlament. Însă Marcel Ciolacu a decis să schimbe abrodarea partidului. „Am vrut să eliminăm toate temele de atac ale USR din ultimii ani: pensiile speciale, proiectele privind legislaţia penală care zăceau în Parlament şi iniţiativa «Fără penali». Toate aceste subiecte au fost caii de bătaie ai USR până acum. Să vedem ce mai găsesc de reproşat de acum înainte, după ce am îngropat toate proiectele de lege nocive”, susţine unul dintre liderii PSD pentru „Adevărul”.

În ultima lună, PSD a iniţiat proiectul de lege privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%, adoptat prin consens de Parlament, dar contestat la CCR de Avocatul Poporului şi Curtea Supremă. De asemenea, PSD a fost de acord cu propunerea PNL prin care au fost scoase de la naftalină şi respinse toate proiectele legislative care atacau statul de drept. Acum, Marcel Ciolacu e de acord şi cu iniţiativa USR de modificare a Constituţiei, pentru a arătă că partidul s-a rupt definitiv de epoca Dragnea.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite