Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari, trecut pe repede-înainte prin comisii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Desen de Vali Ivan
Desen de Vali Ivan

Proiectul pensiilor speciale pentru parlamentari va intra direct la votul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, fără a mai primi aviz de la Comisia Juridică, au declarat surse politice pentru „Adevărul“.

Concret, proiectul pensiilor speciale ar fi trebuit mai întâi să intre în dezbaterea Comisiilor juridice, iar ulterior să ajungă pe masa Comisiei pentru Statut, care să depună raportul de adoptare sau de respingere. Numai că parlamentarii nu au mai aşteptat avizul Comisiei juridice, iar forul pentru modificările statutare s-a reunit încă de săptămâna trecută, într-o şedinţă secretă, unde a adoptat proiectul pensiilor speciale cu majoritate de voturi. Astăzi, deşi Comisiile juridice ale Parlamentului au anunţat că iau în dezbatere propunerea, senatorii şi deputaţii jurişti au avut şedinţe separate, unii la Camera, alţii, la Senat. Întrebat de ce nu s-a mai discutat acest proiect, vicepreşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Ciprian Nica, a dat vina pe senatori. "Senatorii nu au mai venit, nu ştiu", a ridicat el din umeri. În acelaşi timp, senatorii jurişti au răspuns că şedinţa a fost amânată, dar nu se cunoaşte motivul.

Surse din Comisia juridică a Camerei Deputaţilor au declarat, pentru "Adevărul", că proiectul va intra direct la vot în plenul comun al celor două Camere. "Senatorii nu s-au mai prezentat, iar noi nu am luat în discuţie pensiile speciale pentru că, din moment ce Comisia de Statut a dat deja raport, noi am rămas fără obiect de discuţie", au precizat aceleaşi surse. 

Regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului stipulează, la articolul 27, că forul sesizat în fond, în acest caz, Comisia pentru Statut, impune un termen celorlalte comisii până la care ar trebui avizate proiectele. Termenul Comisiei juridice era, în cazul pensiilor speciale, 6 mai 2015. Tot acelaşi regulament spune că, dacă termenul pentru aviz este depăşit, Comisia pentru Statut poate adopta raportul fără să mai aştepte avizele comisiilor. Exact asta a făcut Comisia pentru Statut săptămâna trecută cînd s-a reunit într-o şedinţă secretă şi a adoptat raportul de adoptare al proiectului, fără vreun alt aviz, dar şi fără dezbatere publică. 

Pensii mai mari, calitate sporită

În propunerea legislativă se prevede că un ales poate primi o pensie specială, care se cumulează aşadar tuturor celorlalte tipuri de indemnizaţie, de la 1.500 de lei pentru un mandat până la peste 4.000 de lei pentru trei mandate. Comisia pentru Statut a avizat pozitiv proiectul şi a introdus un nou amendament: deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv nu vor mai avea dreptul la pensia specială.

În expunerea de motive a proiectului, parlamentarii susţin că introducerea acestei pensii speciale va contribui la "creşterea calităţii şi performanţei Parlamentului". Parlamentarii prezintă, în termeni elogioşi, rolul Legislativului şi arată că „din perspectiva rolului ce îl are Parlamentul, se desprinde gradul sporit de responsabilitate în respectarea şi îndeplinirea intereselor cetăţenilor, prin interzicerea deputaţilor şi senatorilor de a exercita orice altă funcţie de autoritate publică sau activitate comercială incompatibilă cu statutul de parlamentar“.

Astfel, pentru că nu pot ocupa alte funcţii, aleşii spun că pensiile speciale se justifică. „Interdicţiile şi incompatibilităţile impuse parlamentarilor, similare cu cele ale magistraţilor, fac imposibilă suplimentarea contribuţiilor la asigurările sociale de stat pe durata exercitării mandatului, astfel că, acordarea indemnizaţiei pentru limita de vârstă se impune şi ca o măsură compensatorie“, se arată în textul expunerii de motive.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite