Primele mârâieli ale PNL către Klaus Iohannis

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga s-au contrazis pentru prima dată cu şeful statului FOTO Mediafax
Alina Gorghiu şi Vasile Blaga s-au contrazis pentru prima dată cu şeful statului FOTO Mediafax

Liberalii au anunţat că vor vota împotriva ordonanţei prin care au fost majorate lefurile unor demnitari, printre care şi cea a preşedintelui Klaus Iohannis. Poziţia PNL vine la scurt timp după ce şeful statului a întors Codul Fiscal în Parlament, în pofida liberalilor.

Relaţia dintre preşedintele Klaus Iohannis şi fostul său partid a căpătat primele bruiaje, după ce liberalii au anunţat că se opun ordonanţei prin care au fost triplate salariile a 48 de demnitari, printre care preşedintele, premierul, şefii celor două Camere, miniştrii şi şefii serviciilor secrete. 

„Am spus-o în prima secundă, susţinem că nu se poate face diferenţiat mărirea salariilor, odată pentru demnitari şi ulterior pentru restul lumii, ci trebuie, fără discriminare, discutată toată la un loc. Vom susţine respingerea ordonanţei şi discutarea legii salarizării pentru toată lumea“, a declarat liderul PNL, Alina Gorghiu.

Ordonanţa a intrat în vigoare la 1 august, astfel încât, la începutul lunii septembrie, politicienii de rang înalt ai României vor primi lefuri mărite. Însă majorarea ar putea dispărea după numai o lună. Orice ordonanţă (deci şi cea de majorare a salariilor) intră în vigoare imediat după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Însă, după publicare, este trimisă la Parlament unde urmează paşii procedurali ai oricărei legi. Trece mai întâi pe la comisii, apoi este votată în plenul Parlamentului. Dacă este aprobată în forma venită de la Guvern, ordonanţa se aplică în continuare. Însă dacă este respinsă, ordonanţa îşi încetează efectele imediat. 

La sfârşitul lunii august, Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară pentru a vota din nou Codul Fiscal, timp în care ar putea respinge şi ordonanţa de mărire a salariilor celor 48 de demnitari. „Cred că e cât se poate de normal să vedem disonanţe între preşedintele Klaus Iohannis şi PNL. Cele două tabere politice nu au şi nici nu vor avea agende care să se suprapună permanent. Sigur că ele se calibrează pe temele politice ale zilei şi încearcă să ţină pasul una cu cealaltă, dar în momentul în care vor considera că interesul propriu le dictează atitudini diferite, să nu ne mirăm că se vor exprima în contradictoriu. PNL şi Klaus Iohannis nu au dat dovadă de coerenţă organizaţională nici când erau împreună, în campania electorală, aşa că nu văd de ce s-ar schimba situaţia în mod fundamental în acest moment“, spune analistul politic Dan Ionescu, blogger adevărul.ro.

Răzbunare pe Codul Fiscal?

Faptul că lefurile demnitarilor vor fi decise în acelaşi timp cu noul Cod Fiscal nu este chiar întâmplător. Potrivit unor surse din PNL, liberalilor nu le-a picat bine faptul că Iohannis a întors Codul Fiscal în Parlament, un proiect de lege la care ei au contribuit şi pe care l-au votat cot la cot cu PSD. Practic, Iohannis i-a pus pe liberali într-o postură ingrată: de a vota împotriva Codului Fiscal pe care chiar ei l-au susţinut, sau de a vota împotriva preşedintelui, pe care tot ei l-au susţinut în alegeri. 

Nemulţumirile au apărut în special din aripa PDL a PNL. Andreea Paul, care se încălzeşte pentru funcţia de ministru al Economiei în viitorul Guvern PNL, a cerut explicit adoptarea noului Cod Fiscal. De asemenea, critici au venit şi din partea vechiului PNL, de la Ludovic Orban, liberal aflat în relaţii mai reci cu preşedintele Iohannis, după ce a pierdut lupta pentru şefia partidului în detrimentul Alinei Gorghiu.„Nu poţi să pui carul înaintea boilor. Trebuie să ai o dezbatere extrem de serioasă. Nu se te apuci să  pui din burtă, la ăia mărim de trei ori, la ăia dublăm“, a spus şi Ludovic Orban.  

„Faptul că preşedintele a mers în direcţia conturată de BNR în privinţa Codului Fiscal a lăsat PNL într-un soi de offside, dar cred că ar fi exagerat să considerăm că liberalii au încercat să sancţioneze preşedinţia la schimb prin respingerea Ordonanţei salariilor demnitarilor“, mai spune Dan Ionescu. 

PNL, alături de PSD

Răzbunare sau nu, oricum ar fi, poziţia liberalilor este stranie: PNL se opune, chiar şi indirect, preşedintelui, dar  vorbeşte  pe aceeaşi limbă cu PSD, partidul rival. Liderul interimar al social-democraţilor, Liviu Dragnea, a anunţat şi el că „dacă nimeni nu-şi mai asumă această ordonanţă, voi propune să fie respinsă în Parlament“. Dragnea are motivele sale personale pentru care vrea respingerea ordonanţei: mărirea lefurilor a fost ideea Guvernului condus de Victor Ponta, iar Dragnea nu ratează nicio ocazie de a-i submina puterea lui Ponta în PSD. Aşa am putea asista la o nouă majoritate în Parlament, între PNL şi PSD, fie ea de conjunctură. 

Peste toate aceste jocuri politice, pentru ambele partide mai există şi marea miză electorală: cum alegerile bat la uşă, ambele partide încearcă să arate electoratului că sunt de partea poporului, a celor mulţi, nu a celor puţini şi puternici. Acest exerciţiu de populism a început deja să fie rostogolit. „ Este foarte important să nu facem diferenţieri între categoriile de bugetari. Să vedem şi profesorii la ce nivel de salarizare pot să ajungă, şi medicii. În consecinţă, dacă discutăm de demnitari, trebuie să discutăm de tot aparatul bugetar“, a susţinut  Sulfina Barbu. 

Analistul politic Adi Zăbavă, blogger adevarul.ro, concluzionează: „Eu nu aş susţine tranşant varianta rupturii între PNL şi Klaus Iohannis. Cred că liberalii urmăresc mai degrabă un calcul pragmatic, electoral. Până la urmă, fie că mai aşteptăm o lună sau două, lefurile demnitarilor tot vor fi mărite“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite