Prima reacţie a lui Klaus Iohannis: PSD a scăzut dramatic. Se cristalizează o coaliţie de centru-dreapta care să propună un guvern de coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis va desemna premierul
Klaus Iohannis va desemna premierul

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în prima reacţie după alegerile parlamentare de duminică, faptul că se conturează un guvern de centru-dreapta, formaţiunile de dreapta fiind adevăratele câştigătoare ale competiţiei, cu toate că PSD e pe primul loc.

UPDATE Klaus Iohannis: Vă mulţumesc celor care aţi ieşit din casă, aţi mers la secţia de votare şi aţi votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare. Trebuie să fim sinceri. Participarea la vot a fost redusă. Este foarte clar că sunt mulţi români fie nu au primit suficiente informaţie, fie sunt nemulţumiţi de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau măsuri. 

E important să vedem lucrurile, să le analizăm şi să venim în întâmpinarea celor care nu au mers la vot. Sunt hotărât ca în următoarea perioadă împreună cu Guvernulc are se va forma să analizăm chestiunile. Rezultatele arată că nu există un câştigător clar al acestor alegeri. Dacă ne uităm pe rezultatele care se numesc provizorii, vedem că: PNL în 2016 obţinuse 20%, acum a obţinut 25%.USR a obţinut în 2016 8%, acum au cresuct la 15%. PSD, care obţinuse în 2016 45% a scăzut dramatic la 29%. Este clar, dacă adunăm rezultatele că centrul-dreapta împreună au obţinut peste 50% dintre voturile valabil exprimate. 

Vă spun cu cinceritate că acesta a fost obiectivul meu şi de aceea a trebuit să mă exprim un pic des în ultimele săptămâni. PSD poate, după un ciclu de alegeri, să rămână în afara deciziei politice. 

Ce va urma? Se cristalizează o coaliţie de centru-dreapta care va putea să propună un guvern de coaliţie. Peste câteva zile voi convoca consultări cu partidele care se vor regîsi în noul Parlament pentru a găsi cea mai bună soluţie pentru România. 

***

Astfel, PSD a obţinut cele mai multe voturi la alegerile parlamentare de duminică, la Camera Deputaţilor, 29,50 %, urmat de PNL - 24,64%, USR - PLUS - 14,76 %, AUR - 8,29%, UDMR - 7,22%, iar PMP şi Pro România se situează sub pragul electoral, cu 4,7 %, respectiv 4,24 %din voturi, potrivit datelor anunţate luni de Biroul Electoral Central, după centralizarea voturilor din 14.685 de secţii de votare, respectiv 75,10 % din voturi.

Dacian Cioloş a anunţat că USR-PLUS este gata să negocieze formarea unei coaliţii de guvernare alături de PNL, UDMR şi PMP, iar referitor la viitorul premier acesta trebuie să fie „un candidat credibil”. Întrebat dacă se consideră mai credibil ca actualul premier, Cioloş a replicat: „Haideţi să nu intrăm în discuţii de genul acesta Am intrat în campanie electorală angajându-mă la această responsabilitate. Vor fi negocieri între partide. Nu cred că asta e acuma, care e mai tare decât celălalt”.

Premierul Ludovic Orban a afirmat duminică seara că încă nu au început negocierile cu celelalte partide, însă după cum arată rezultatele exit-poll poate fi formată o majoritate parlamentară cu USR-PLUS, UDMR şi PMP. Liderul liberalilor a adăugat că Parlamentul nou, rezultat în urma alegerilor, se va întruni pe 21-22 decembrie şi speră ca într-un timp cât mai scurt, după depunerea jurământului de către aleşi, să se poată ajunge la prezentarea unei formule de guvernare şi un program de guvernare.

În schimb, reprezentanţii PSD afirmă că aceste alegeri parlamentare pot fi considerate „un referendum”, iar preşedintele Klaus Iohannis „trebuie să înţeleagă mesajul votului şi să asculte voinţa românilor”. „Altfel, mandatul lui şi al oricărei formule guvernamentale formată de Orban şi partidele de dreapta va fi lipsit de legitimitate”, susţin social-democraţii.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite