Preşedintele AEP: Marile provocări ale anului 2016: sistemul de monitorizare a prezenţei la urne şi prevenirea votului ilegal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ana Maria Pătru, preşedinte Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a vorbit, într-un interviu pentru Politicscan, despre sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenire a votului multiplu. De asemenea, preşedintele AEP spune că la alegerile de anul acesta preşedinţii secţiilor de votare vor fi experţi, nu oameni cu carnet de partid.

„Pentru AEP, marile provocări ale anului electoral 2016 sunt Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal şi Corpul experţilor electorali. Sunt proiecte iniţiate şi gestionate de AEP şi ele trebuie să fie funcţionale la alegerile locale din 5 iunie. Încă de la sfârşitul anului trecut, am demarat campania de recrutare a operatorilor de calculator ai secţiilor de votare şi a experţilor electorali“, a declarat Ana Maria Pătru într-un interviu pentru Politicscan.

Într-un interviu pentru „Adevărul“, Ana Maria Pătru a explicat cum funcţionează acest sistem informatic. „În ziua scrutinului, în fiecare secţie de votare va exista cel puţin o tabletă electronică. Când intră în secţia de votare alegătorul va fi îndrumat către persoana care operează tableta conectată la internet, denumită de lege operator de calculator. Această persoană îi va cere actul de identitate pentru a-i prelua codul numeric personal într-o bază de date electronică cu votanţi. Propriu-zis, actul de identitate va fi fotografiat cu ajutorul tabletei iar codul numeric personal va fi transmis automat într-o aplicaţie informatică pentru a fi verificat. Ulterior, procedura de votare este cea clasică, alegătorul urmând să semneze în lista electorală, să primească buletinele de vot şi stampila, să îşi exprime opţiunea în cabina de vot şi să introducă buletinele de vot în urmă“, spunea preşedintele AEP în luna ianuarie, pentru „Adevărul“.

„Profesionalizarea oficialilor electorali“
Ana Maria Pătru a vorbit şi despre alegere preşedinţilor de secţii de vot, care, pentru prima dată, nu vor mai fi conectaţi la butoanele partidelor.

„Corpul experţilor electorali este o altă provocare pentru AEP în anul electoral 2016. Introdus prin noua lege a alegerilor parlamentare, Corpul experţilor electorali reprezintă o bază de date creată şi administrată de AEP, cuprinzând persoane care pot fi preşedinţi ai birourilor electorale ale secţiilor de votare sau locţiitori ai acestora. Cei care vor îndeplini aceste funcţii la alegeri vor fi desemnaţi de AEP, prin tragere la sorţi computerizată“, spune preşedintele AEP.

„Prin aceasta modalitate, prerogativele privind desemnarea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare şi a locţiitorilor acestora se transferă din sarcina primarilor şi a prefecţilor, în aceea a Autorităţii Electorale Permanente. O astfel de procedură va asigura profesionalizarea oficialilor electorali, va elimina orice suspiciune privind o eventuală politizare a acestor numiri şi va asigura o mai mare transparenţă procesului electoral“, continuă Ana Maria Pătru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite