Presa internaţională despre protestele din România şi demisia guvernului Ponta

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa internaţională relatează pe larg despre a doua zi de proteste din România şi despre demisia guvernului Ponta. „Guvernul României demisionează în urma protestelor”, titrează Washington Post, precizând că „furia împotriva guvernului mocnea la foc mic de mai multă vreme, mulţi percepând executivul ca fiind corupt, iar incendiul de vineri s-a adăugat la această nemulţumire”.

New York Times constată că „amploarea şi urgenţa protestelor au zguduit conducerea politică a României”. „Indignaţi, românii îşi răstoarnă guvernul”, titrează şi Der Spiegel, iar ziarul madrilen El Mundo conchide că „motivele indignării sunt tragedia în care au murit 32 de tineri şi corupţia”. Un alt ziar spaniol, ABC notează că „mandatul lui Ponta a fost pus şi înainte sub semnul întrebării, ca urmare a trimiterii sale în judecată pentru fapte de corupţie, fraudă şi spălare de bani”, însă „Parlamentul i-a apărat imunitatea, permiţând să nu fie arestat, deşi preşedintele Klaus Iohannis îi solicitase demisia în mai multe rânduri”. 

De altfel preşedintele Iohannis a susţinut pe pagina sa de Facebook că „manifestanţii au dreptate”, observă cotidianul italian Corriere della Sera, iar din Turcia ziarul Zaman relatează că „preşedintele Partidului Social Democrat a anunţat că premierul şi guvernul îşi depun demisia” întrucât „cineva trebuia să îşi asume responsabilitatea”.

 „Mişcarea populară din capitala română a transformat o tragedie dintr-un club de noapte într-o revoltă contra corupţiei la nivel înalt”, remarcă EUobserver. Publicaţia îşi îndreaptă atenţia asupra ministrului de interne, „considerat responsabil de haosul perceput la intervenţia de vineri a serviciilor de urgenţă, la clubul de noapte Colectiv”, Gabriel Oprea fiind deja „într-o poziţie fragilă, după moartea poliţistului din coloana oficială care îl însoţea în urmă cu două săptămâni, precum şi pe baza suspiciunilor că a plagiat în teza sa de doctorat”. 

The Guardian aruncă lumină asupra curajului şi dăruirii celor doi tineri omagiaţi de demonstranţi şi decoraţi postum de preşedintele Iohannis „pentru salvarea de vieţi cu preţul sacrificiului suprem”. Acelaşi cotidian britanic relevă că şeful statului „a cerut societăţii să conştientizeze nevoia unei reforme profunde”. Schimbând optica, agenţia Bloomberg notează că „deşi sub mandatul lui Ponta economia a avut una din cele mai rapide creşteri din UE, scandalul de corupţie i-a erodat popularitatea, determinându-l pe preşedintele Iohannis să-i ceară în mod repetat demisia”. 

Iar Financial Times încearcă să descifreze ce ar putea urma, „între ipoteze figurând alegeri anticipate sau un nou guvern format de actuala coaliţie sau de una nouă”. Însă, subliniază publicaţia londoneză, „Orice schimbare de putere în România va spori instabilitatea în Balcani, în condiţiile în care săptămâna trecută guvernul din Moldova învecinată a căzut în urma dispariţiei sumei de un miliard de dolari din băncile ţării, iar în urma alegerilor care vor avea loc la sfârşitul săptămânii, în Croaţia s-ar putea produce o schimbare de guvern”. 

În orice caz, „va fi nevoie de timp pentru ca politica din capitala română să se stabilizeze”, opinează la rândul său Stratfor, care apreciază pe de altă parte că „turbulenţele politice nu vor altera probabil semnificativ traiectoria politicii externe a României”. „De remarcat”, continuă publicaţia americană, „că anunţul lui Ponta a intervenit cu puţin timp înaintea reuniunii şefilor statelor membre NATO din Europa Centrală şi de Est”, convocată „pentru a discuta situaţia securităţii din regiune şi pentru adoptarea unei poziţii comune înaintea summitului NATO de anul viitor”.

Agenţia Reuters scrie că aproximativ 15.000 de persoane au mărşăluit în Bucureşti, miercuri seara, şi mai multe mii au fost pe străzile unor oraşe din România, pe motiv că demisia guvernului ar trebui să fie doar începutul unei reforme a clasei politice şi administraţiei publice pe care le consideră corupte.

Plecarea lui Ponta ar putea duce la o reaşezare politică, deşi coaliţia formată din trei partide de stânga, cu majoritate în parlament, nu a prezentat semne de ruptură. 

"România: Proteste în ciuda demisiei lui Victor Ponta", scrie şi BBCnews. Mii de oameni s-au stâns la un marş în Bucureşti, la câteva ore după ce prim-ministrul Victor Ponta a demisionat în urma unui incendiu mortal dintr-un club de noapte.

Protestatarii, estimaţi la cel puţin 30.000, au cerut alegeri anticipate şi reforma politică. Mitinguri au fost şi în alte oraşe din ţară. Preocupările că siguranţa a fost compromisă din cauza corupţiei - o problema veche în Romania - au alimentat furia publică împotriva elitei politice, inclusiv împotriva premierului Ponta, mai scrie BBCNews.

Cotidianul francez Liberation e mai alarmist şi titrează: "România intră din nou în haos"

"În timp ce criza migranţilor continuă să genereze probleme în Europa, în estul continentului, România a ajuns în centrul atenţiei prin manifestaţii masive care au sfârşit prin înlăturarea guvernului puternicului premier Victor Ponta", scrie cotidianul de centru-stânga francez.

"Dincolo de clasa politico-economică, sistemul întreţinut de aceasta este obiectul furiei protestatarilor, nemultumiţi că politicienii s-au îmbogăţit în mod exponenţial, menţinand România în săracie, la periferia Europei", scrie Liberation.

"Furia creşte în Bucureşti, şi pare să fie abia în fază incipientă.  De data aceasta, este clar că oamenii nu se vor lăsa păcăliţi", crede editorialistul Liberation.

Confruntată cu furia populară după drama din clubul "Colectiv" din Bucureşti, clasa politică din România este condamnată să se reformeze, în contextul în care românii, deloc împăcaţi prin demisia guvernului, nu mai sunt dispuşi să accepte jumătăţi de măsură, afirmă analişti citaţi de France Presse. 

 Preşedintele conservator Klaus Iohannis a făcut joi un gest către manifestanţi, ieşiţi din nou miercuri seara cu zecile de mii în întreaga Românie pentru a-şi striga nemulţumirea faţă de un sistem politic pe care îl consideră 'corupt şi incompetent'.

"V-am văzut, v-am auzit, voi ţine cont de solicitările voastre", a declarat el, precizând că a convocat la consultările privind formarea unui nou guvern "un grup care reprezintă atât societatea civilă, cât şi ceea ce se numeşte „strada“.

Acest consultări sunt prevăzute pentru vineri, după o primă rundă de discuţii cu partidele politice.

Sarcina se anunţă una dificilă pentru preşedintele conservator, notează AFP. Românii l-au ales în urmă cu un an cu speranţa că el va acţiona cu fermitate împotriva corupţiei endemice din ţară, adaugă agenţia citată.

Însă pentru mulţi, drama de săptămâna trecută dintr-un club bucureştean, soldată cu 32 de morţi şi aproape 200 de răniţi, arată că nimic nu s-a schimbat. 

„Biserica spală creiere şi bani publici, în timp ce românii spală WC-uri în alte republici”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite