Ponta, trimis în judecată. Iohannis tot nu-l poate suspenda pe prim-ministru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a fost trimis în judecată de procurorii DNA, însă preşedintele Klaus Iohannis nu îl poate suspenda din funcţia de prim-ministru pentru că faptele au fost săvârşite în calitate de avocat, înainte să ajungă la Palatul Victoria, iar legea îl protejează în această situaţie.

În dosarul „Turceni-Rovinari“, premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru un capăt de acuzare, care nu are legătură cu activitatea sa de premier. Al doilea capăt de acuzare, care se referă la fapte săvârşite în timpul mandatului de premier, şi pentru care procurorii nu au putut începe urmărirea penală pe numele lui Victor Ponta pentru că deputaţii au făcut scut în jurul premierului şi au respins cererea DNA. De altfel, Ponta refuză să-şi dea demisia tocmai pentru faptul că este acoperit de imunitate parlamentară.

Aşadar, procururorii au putut începe urmărire penală şi să trimită dosarul în judecată faţă de Victor Ponta pentru că faptele au fost săvârşite de acesta ca avocat, pe vremea când nu era premier, ci numai deputat. Articolul 72 din Constituţie spune: „Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.“

Victor Ponta, trimis în judecată pentru mai multe fapte de corupţie

Victor Ponta intră pe Legea răspunderii ministeriale, deoarece faptele pentru care este cercetat de DNA au fost săvârşite în timpul mandatului de premier. Iar articolul 12 din Legea răspunderii ministeriale spune: „Numai Camera Deputatilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele savârşite în exerciţiul funcţiei lor“. Camera Deputaţilor, care a votat împotriva urmăririi penale a lui Ponta, a blocat, practic, ajungerea dosarului în judecată pentru faptele săvârşite în calitate de premier.

Articolul 20 al legii spune: „În cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, Preşedintele Râmâniei poate dispune suspendarea acestuia din funcţie“. În acest moment, Victor Ponta este urmărit penal, dar nu pentru fapte săvârşite în timpul mandatului de premier, ci pentru fapte săvârşite ca avocat. Iar legea spune clar: premierul poate fi suspendat de preşedinte numai dacă este urmărit penal pentru fapte pe care le-a comis în timp ce conducea Executivul.

Premierul Victor Ponta a fost trimis astăzi în judecată pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi spălarea banilor. Victor Ponta a fost trimis în judecată pentru fapte făcute în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”.  În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată: senatorul Dan Şova (PSD)- avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”, Dan Laurenţiu Ciurel – la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari, Dumitru Cristea - la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni, Octavian-Laurenţiu Graure- , la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Victor Ponta, trimis în judecată. „Mă aştept la demisie la un moment dat“

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat în timpul conferinţei de presă susţinută săptămâna trecută, de la Palatul Cotroceni,  dacă îşi menţine declaraţia din 5 iunie când îi cerea demisia lui Ponta din fruntea Guvernului. „Nu mi-am schimbat părerea şi mă aştept să se întâmple la un moment dat (n.r. demisia lui Ponta). Colaborarea este variabilă. Există un dialog mai instituţional, mai rar, dar am discutat chestiunile importante. Există discuţii şi aşteptări. Oricât îmi doresc eu un Guvern sau altul, rânduiala o fac partidele“, a declarat liderul de la Palatul Cotroceni. 

Preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut demisia, la începutul lunii iunie, premierului Victor Ponta, după ce procurorii DNA l-au pus sub urmărire penală. Ponta a refuzat, pe motiv că doar Parlamentul îl poate demite, iar de atunci preşedintele şi premierul nu şi-au mai vorbit până la ultima întâlnire, care a vut loc în 19 august.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite