Partidul Angelei Merkel îl contrazice pe Ponta şi cere Guvernului României să deschidă secţii suplimentare de vot în Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentarii din Bundestag s-au autosesizat cu privire la încălcarea drepturilor omului pentru românii care n-au putut vota în Germania FOTO AP
Parlamentarii din Bundestag s-au autosesizat cu privire la încălcarea drepturilor omului pentru românii care n-au putut vota în Germania FOTO AP

Grupul CDU/CSU, coaliţia condusă de Angela Merkel, a emis un comunicat în care-şi exprimă îngrijorarea faţă de „această evoluţie foarte nedemocratică” a organizării secţiilor de vot pentru românii din Germania. Comunicatul subliniază că Berlinul ar fi aprobat în cel mai scurt timp secţii suplimentare, dacă le-am fi solicitat. „Cerem Guvernului să facă uz de aceste posibilităţi în turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”.

Grupul parlamentar majoritar din Bundestag, CDU/CSU, condus de cacelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis un comunicat în care critică dur Guvernul României, contrazicând clar afirmaţiile făcute de Victor Ponta privind interdicţia pentru deschiderea de secţii de vot suplimentare în Germania, în afara sediilor misiunilor diplomatice româneşti din Germania. 

Redăm comunicatul, care a fost publicat cu titlul Garantaţi respectarea drepturilor omului, pentru organizarea de alegeri corecte şi libere, înainte de turul doi pentru preşedinţia României:

„Duminica viitoare va avea loc în România al doilea tur al alegerilor pentru preşedinţie. Arnold Vaatz, vicepreşedintele grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag şi Erika Steinbach, preşedintele Grupului de Lucru pentru Drepturile Omului, transmit: 

Cerem respectarea standardelor democratice obligatorii în UE privind drepturile omului, asigurarea de alegeri corecte şi libere pe 16 noiembrie. Rezultatele primului tur arată că vocile românilor din diaspora şi vocile celor de pe listele suplimentare vor decide cel mai probabil rezultatul alegerilor din România. 

Potrivit statisticilor oficiale privind numărul cetăţenilor străini, doar în Germania există 260.000 de cetăţeni români cu drept de vot. Cu toate acestea, România a înfiinţat doar cinci secţii de votare în Germania. Asta a cauzat în Munchen cozi la care s-a aşteptat mai multe ore. Sute de persoane au fost întoarse de la urne, fără a putea vota, atunci când secţiile s-au închis. 

Dacă o reprezentanţă străină solicita la MAE aprobarea pentru secţii de votare în afara reprezentanţelor diplomatice din Germania, acestea se aprobă în cel mai scurt timp. Informaţiile contrare sunt clar greşite. Cerem Guvernului României să facă uz de aceste posibilităţi pentru turul doi pentru a răspunde reproşului unei manipulări arbitrare”. 

„Bundestagul sesizează cu foarte mare îngrijorare această evoluţie foarte nedemocratică şi o să prezinte un comunicat de presă în care clarifică încă o dată cât de falsă este această informaţie răspândită şi solicită încă o dată folosirea tuturor posibilităţilor pe care legea germană le acordă intenţionat pentru a da curs unor proceduri democratice. Se arată foarte miraţi că, până în momentul actual, România nu doreşte înfiinţarea unor secţii suplimentare, posibile după legea germană”, a declarat în exclusivitate pentru „Adevărul” Bernd Fabritius, deputat în Bundestag, ales din partea CDU. 

„Desigur că Bundestagul s-a sesizat şi se va sesiza în continuare. Chiar eu am sarcina, ca raportor pentru drepturile omului în UE, am sarcina, să supraveghez exact această evoluţie, ştiind că folosirea dreptului la un vot democratic face parte din drepturile omului stipulate în Convenţia Drepturilor Omului respectată în UE. O să verificăm foarte clar ce se întâmplă în acest context”, a mai spus parlamentarul german de origine română. 

  • Ponta a minţit cu foaia în mână
Circulară administrativă a MAE german, la care a făcut referire domnul Ponta, prevede în mod explicit posibilitatea de a organiza secţii de votare în orice spaţiu disponibil, dacă pentru această există o motivare, a mai spus Fabritius.

„Adevărul” a arătat deja că Ponta a trunchiat informaţiile transmise de MAE german şi că autorităţile germane ne-au mai permis şi în trecut să organizăm secţii de vot în afara clădirilor cu statut diplomatic. Mai exact, românii din Germania au votat pentru alegerile europarlamentare din mai 2014 în incinta Institutului Cultural Român, care nu este acoperit de mandat diplomatic. 

MAE german îl contrazice pe Ponta

Misiunile diplomatice străine din Germania ştiu că alegerile organizate de alte state pe teritoriul Germaniei în afara ambasadelor şi consulatelor este posibilă în cazuri excepţionale întemeiate. Cu privire la aceasta, Ministerul Federal de Externe se află în contact cu Ambasada Românp cu privire la alegerile prezidenţiale române, a transmis joi Ministerul Federal de Externe al Germaniei în urma solicitării „Adevărul”. 

„În principiul alegerile organizate de alte ţări pe teritoriul Germaniei ar trebui să aibă loc în sediile ambasadelor sau consulatelor respectivului stat în Germania. Însă, în baza unei excepţii acordate pentru cazurile întemeiate, există posibilitatea de a înfiinţa una sau mai multe secţii de vor în afara ambasadelor sau consulatelor. 

În trecut, această opţiune a fost exercitată. Spre exemplu, în vara lui 2014 votarea pentru alegerile prezidenţiale din Turcia s-a desfăşurat în afara sediilor diplomatice turce, iar asta în mai multe mari oraşe germane”, a transmis MAE german. 

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti insistă că ştie mai bine legislaţia germană

„Adevărul” a cerut încă de miercuri Ministerului Afacerilor Externe de la Bucureşti să confirme sau să infirme informaţiile conform cărora MAE german a informat partea română cu privire la posibilitatea legală de a deschide secţii de vot şi în afara clădirilor cu statut diplomatic. Până joi seară, singurul răspuns primit din partea MAE este acesta, redat integral: 

Potrivit legislaţiei germane în vigoare, înfiinţarea de secţii de vot este posibilă doar în spaţiile  reprezentanţelor diplomatice şi consulare (de carieră sau onorifice).   Prin urmare, Ambasada României la Berlin a solicitat autorităţilor germane înfiinţarea de secţii de votare în spatiile Ambasadei la Berlin, a Consulatelor Generale la Bonn şi Munchen, respectiv, Consulatelor Onorifice la Hamburg şi Stuttgart. Potrivit legislaţiei germane şi ţinând cont de numărul misiunilor diplomatice ale României din Republica Federală Germania, MAE german a transmis acordul Guvernului federal pentru organizarea secţiilor de votare în cele cinci reprezentanţe diplomatice propuse.

În prima dezbatere cu Klaus Iohannis, contracandidatul său pentru preşedinţie, Victor Ponta a declarat că legislaţia germană nu permite amplasarea secţiilor de vot pentru expaţii care trăiesc în Germania în alte locuri decât clădirile acoperite de statut diplomatic, adică ambasade sau consulate. Ridicând în mână un „document” transmis de Ambasada României de la Berlin, Ponta a transmis că „potrivit regulilor în materie, comunicate de Ministerul German al Externelor, prin notă verbală, în Germania este permisă organizarea de secţii de votare numai la sediile ambasadelor, consulatelor generale şi onorifice”. 

Potrivit surselor „Adevărul”, posibilitatea legală de a deschide secţii de vot în afara clădirilor cu statut diplomatic era prezentată de MAE german chiar în continuarea frazei citită de Ponta. Redăm fragmentul din documentul intern, care a apărut deja pe dcnews.ro, sub titlul „Document intern MAE: Germania restricţionează numărul secţiilor de vot în turul II”dar din care reiese clar că legislaţia germană permite organizarea de secţii de vot în afara sediilor consulatelor şi ale ambasadelor. 

„Reamintim că, potrivit regulilor în materie comunicate de MAE german prin Notă Verbală, în Germania este permisă organizarea de Secţii de votare numai la sediile Ambasadelor, Consulatelor generale şi onorifice (fraza citită de Victor Ponta în direct, la Realitatea TV - n.r.). Organizarea unei Secţii de votare în afara sediilor menţionate (respectiv, la Institutul Cultural Român din Berlin) a fost aprobată de partea germană pentru alegerile europarlamentare din 2014 (25 mai a.c) cu titlu excepţional. Potrivit aceloraşi reguli, intenţia de organizare a alegerilor, stabilirea Secţiilor de votare, datele şi intervalele orare trebuie comunicată din timp MAE german, care transmite acordul pentru locaţiile indicate şi asigură măsurile necesare de securitate a localităţilor în intervalul de timp comunicat”.  

Ponta: "în Germania este permisă organizarea de secţii de votare numai la sediile ambasadelor şi consulatelor"

Parlamentar german: „Este o minciună cruntă că nu se pot organiza secţii de vot în afara ambasadelor şi consulatelor din Germania”

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite