Orban critică USR că l-ar fi votat pe Iordache la şefia Consilului Legislativ şi subliniază că „majoritatea PSD din acest Parlament trebuie să plece acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ludovic Orban Foto gov.ro
Ludovic Orban Foto gov.ro

Premierul Ludovic Orban a declarat miercuri, referindu-se la desemnarea lui Florin Iordache la şefia Consilului Legislativ, că aceasta arată o dată în plus că majoritatea PSD din acest parlament trebuie să plece acasă. El a susţinut că singurii parlamentari care au votat cu candidatul susţinut de PNL Augustin Zegrean au fost cei de la PNL. El a anunţat că după alegeri vor fi reformate toate instituţiile statului.

„Arată o dată în plus că majoritatea PSD din acest Parlament trebuie să plece acasă. Să pui în acest post violatorul justiţiei independente din România nu pot să înţeleg. Îmi arată clar că PSD şi cei care au votat cu PSD sunt în pragul nebuniei. Este sfidător la adresa oricărui român alegerea acestei slugi a lui Dragnea, care a răspuns la toate comenzile care i s-au dat. Îi anunţ pe români că după alegeri vom reconstrui toate insituţiile fundamentale ale statului român”, a declarat Orban.

El a afirmat că totţi parlamentarii PNL au votat pentru Augustin Zegrean, care a avut 41 de voturi.

Matematic, pe baza prezenţei la vot pe grupuri parlamentare şi a cifrelor anunţate după vot - total voturi, voturi anulate, voturi ”pentru”, voturi ”împotrivă”,  rezultă că Florin Iordache nu a fost desemnat la conducerea Consiliului Legislativ doar pe baza voturilor PSD sau ale aliaţilor din Parlament.

Conform anunţului făcut de la tribuna Parlamentului, la şedinţă au fost prezenţi 240 de senatori şi deputaţi.

Dintre aceştia, 41 au fost de la PNL, 21 de la USR, 5 - UDMR, 4 - Grupul minorităţilor, 2 - PMP, iar restul de 167 au fost parlamentari PSD şi Pro România.

Votul a fost vot secret cu buletine.

La votul pentru preşedintele Consiliului Legislativ, din cele 240 de voturi exprimate, 12 au fost anulate.

Au fost înregistrate 185 de voturi „pentru” şi 43 de voturi „împotrivă” în cazul lui Florin Iordache.

Matematic, presupunând că toţi ceilalţi parlamentari în afara celor din PNL şi USR au votat pentru Iordache, adică 178, rezultă că au fost cel puţin şapte parlamentari din PNL sau USR care au votat pentru Iordache.

Fostul judecător al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean, propus de PNL, a avut 41 de voturi „pentru” şi 187 de voturi „împotrivă”, ceea ce, dacă  este luată în calcul afirmaţia la Orban conform căreia toţi liberalii plus l-au votat , duce la concluzia că au fost şi senatori şi deputaţi USR care au votat împotriva lui Zegrean.

Pentru funcţia de preşedinte al Secţiei de evidenţă oficială a legislaţiei şi documentare din cadrul Consiliului Legislativ a fost votat George Edward Dircă, senator USR. Acesta a primit 174 de voturi favorabile şi 17 împotrivă, în condiţiile în care au fost 49 de voturi anulate, sprijinul PSD fiind consistent în acest caz.

Liderul deputaţilor USR, Cătălin Drulă, afirmă, însă,  că "USR nu l-ar vota în vecii vecilor pe Florin Iordache nici la şefia unei scări de bloc" şi căastfel de afirmaţii despre reprezentanţii formaţiunii sunt "ridicole". "Din calculul voturilor pentru dl. Zegrean, adică 41, şi cel al prezenţei USR, ar rezulta că nu toţi parlamentarii PNL şi-au votat propriul candidat. M-a mirat şi pe mine acest rezultat", adaugă el.

Liderul USR, Dan Barna, a afirmat, după vot, că mutarea lui Florin Iordache în funcţia de preşedinte al Consiliului Legislativ este ”o sfidare la adresa oricărui român cinstit”. 

„Domnul Iordache a fost vârful de lance al regimului Dragnea în lupta pentru distrugerea justiţiei independente”, susţine Barna, afirmând că pentru asta, Iordache ”a fost răsplătit cu un post pe viaţă în fruntea unei instituţii a statului român”.

Liberalii au transmis că PSD reuşeşte să compromită, prin toxicitatea alegerii lui Florin Iordache, o nouă instituţie fundamentală în statul român - Consiliul Legislativ. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite