Noul ministru al Dezvoltării vrea ca primarii să iasă mai repede la pensie. În schimb, Veștea se opune pensiilor speciale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Veștea, ministru propus la Dezvoltare, ar vrea unele beneficii pentru primari, cum ar fi o pensioanare diferită de cea clasică, la 65 de ani. Mai mult, fostul ales local nu e de acord cu pensiile speciale.

Adrian Veștea, ministrul propus al Dezvoltării FOTO Mediafax
Adrian Veștea, ministrul propus al Dezvoltării FOTO Mediafax

Întrebat dacă susține pensiile speciale pentru aleșii locali, Adrian Veștea a venit cu mai multe explicații. „Consider că ar trebui să gândim o soluție ca în situația primarilor și vă spun, deși sunt tânăr (...) cred că contrivutivitatea nu a fost luată în calcul. Sunt primari cu pensii mici (...) Soluția ar trebui să fie cea bazată pe contributivitate”, a punctat ministrul propus la Dezvoltare, care și el a avut trei mandate de primar și acum este la al doilea de șef de CJ la Brașov.

Adrian Veștea a subliniat că sunt primari care după patru mandate ajung să ia pensii de câteva ori mai mici decât veniturile unor foști șefi de post, care au putut să se pensioneze cu „15 ani mai devreme”

Explicațiile privind pensionarea timpurie

O altă nuanță a lui Adrian Veștea a fost cea legată de posibila pensionare timpurie a primarilor. „De ce nu, să existe un spor cum există și la alții... Primarul 24 din 24 e responsabil cu comunitatea. Un spor să se diminueze vârsta de pensionare. Ar trebui un coeficient să se diminueze perioada de pensionare. Să se considere de la caz la caz, cum e la unele profesii din industria chimică sau unde e expunere mai mare. Nu vreau să mă transform ... sunt destui care nu sunt de acord. Trebuie evaluat dacă se consideră că e activitate de risc, de expunere de la caz la caz”, a punctat Veștea.

Întrebat de o vârstă, acesta nu s-a exprimat concret: „Nu sunt în măsură să spun, nu am de gând să fac astfel de evaluări. Ar trebui în funcție de numărul de mandate, de perioada pe care o derulează în cadrul comunității. Să fie și ăsta un criteriu”.

Militare pentru reforma administrativă

Adrian Veștea, care a fost primar pentur trei mandate, iar de două mandate era președinte de Consiliul Județean, a fost bine primit de toți deputații de la comisii, inclusiv de cei ai Opoziției, fiind subliniat faptul că după mai mulți ani vine o persoană care cunoaște foarte bine administrația locală.

Întrebat de viziunea sa despre reforma administrativ teritorială, Adrian Veștea a precizat: „M-am preocupat să găsesc cele mai bune soluții ca să nu cheltui bani inutil. Trebuie să se întâmple acest lucru în următoarea perioadă. Nu cred că în următorul an de mandat, în care sunt ministru”, a precizat Veștea.

Ministrul propus al Dezvoltării a menționat problema apropierii alegerilor. „Sunt numeroase rânduri de alegeri în 2024. O să militez pentru acest lucru (n.r. - realizarea reformei administrativ teritoriale)”.

Soluția de eficiență e aceea de a găsi soluțiile cele mai bune pentru eficiență financiară”, a ținut să sublinieze cel care conducea în prezent și Uniunea Consiliilor Județene din România.

Știm cu toții că a existat o situație în care s-au făcut reduceri salariale, taxate electoral. Tot atunci au fost stabilite un număr de locuri care trebuie prin în organigrama fiecărei UAT. Aceste lucruri sunt stabilite. În situația în care se găsește altă formă, că azi UAT-urile își pot angaja persoane pe plafonul maxim

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite