Nicolae Ciucă, de Ziua Internaţională a victimelor Holocaustului: „Acest capitol întunecat din trecutul nostru nu trebuie minimalizat” | VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Captură
FOTO: Captură

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, cu ocazia Zilei internaţionale a victimelor Holocaustului, că acest „episod întunecat din trecutul nostru” nu trebuie minimalizat şi a subliniat contribuţia „etniei evreieşti la dezvoltarea României”.

„Doresc să aduc un pios omagiu tuturor celor care au suferit de pe urma politicilor discriminatorii, antisemite şi rasiste promovate de statul român într-un moment tulbure al istoriei noastre naţionale. Acest capitol întunecat din trecutul nostru, când evreii din România au devenit victime ale tragediei Holocaustului, nu trebuie uitat sau minimalizat. (...)

Vreme de secole, soarta evreilor din România a fost strâns legată de soarta poporului român. Dăm o înaltă apreciere şi nu pregetăm să încurajăm cercetarea trecutului, să aducem astfel noi argumente acestui fapt istoric, anume contribuţia remarcabilă a compatrioţilor noştri evrei la dezvoltarea României, la dezvoltarea sa într-un stat modern şi unit. (...) Un vârf al acestei notabile contribuţii a etniei evreieşti la dezvolatrea României a fost atins in perioada dintre cele Două Războaie Mondiale, când numărul evreilor din România s-a ridicat la aproape 900.000, România fiind a treia ţară din Europa, ca mărime, a comunităţii evreieşti. Performanţele României în acea perioadă includ şi contribuţia comunităţii dumneavoastră, în domeniile economic, cultural şi politic”, a transmis premierul Nicolae Ciucă, marţi, la Templul Coral din Bucureşti.

Totodată, prim-ministrul a precizat că înfiinţarea Comisiei pentru Studierea Holocaustului în România a fost „un act necesar şi oportun”.

„A afla adevărul despre tragedia sutelor de mii de cetăţeni români în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost un act imperativ. Mai ales tinerele generaţii trebuie să cunoască tragedia pe care oameni nevinovaţi au fost nevoiţi să o traverseze doar pentru simplul fapt că erau evrei sau romi, tragedie pentru care statul român si instituţiile sale de atunci poartă principala răspundere. Pentru ca astfel de fapte să nu se mai întâmple, este necesară o vastă operă de educaţie civică, istorie şi politică a întregii societăţi”, a mai adăugat Ciucă. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite