Negrescu solicită bani europeni pentru comunitățile române din zonele de frontieră afectate de incidentele produse de dronele rusești

0
Publicat:

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a cerut, în plenul legislativului european, măsuri comune la nivel european, precum și fonduri europene pentru protejarea frontierelor și pentru asistarea comunităților din zonele de frontieră ca urmare a incidentelor produse de dronele rusești.

Europarlamentarul Victor Negrescu FOTO Facebook Victor Negrescu
Europarlamentarul Victor Negrescu FOTO Facebook Victor Negrescu

Zilele trecute au fost descoperite, pe malul românesc al Dunării, părți din drone folosite de armata rusă în atacurile care vizează distrugerea infrastructurii portuare a Ucrainei. Situația reclamă atenția autorităților europene, care trebuie să aibă o reacție comună și clară pe acest subiect. Uniunea Europeană trebuie să fie fermă în a-și exprima solidaritatea față de România și protejarea frontierelor noastre comune europene. De aceea, am solicitat, în bugetul european pentru anul viitor, fonduri suplimentare pentru protejarea frontierelor noastre externe și pentru asistarea populației terorizate de atacurile ruse realizate chiar la câțiva metri de casele lor", a declarat eurodeputatul Victor Negrescu, responsabilul grupului social-democrat pentru bugetul european.

Reprezentantul României în Parlamentul European a explicat că Uniunea Europeană trebuie să respecte tratatele și să protejeze comunitățile de frontieră. „Multe persoane se gândesc să părăsească zona, în timp ce afacerile lor sunt afectate și activitățile turistice stagnează. Europa trebuie să evite depopularea comunităților de frontieră, esențiale în asistența oferită Ucrainei și în viitorul proces de reconstrucție. Uniunea Europeană trebuie să fie pregătită să aplice tratatele europene și să acționeze prin măsuri concrete pentru protejarea tuturor cetățenilor europeni" a atras atenția vicepreședintele PES și PSD, europarlamentarul Victor Negrescu.

Primele rezultate ale analizelor specialiștilor Ministerului Apărării Naționale (MApN) cu privire la cele două drone căzute în județul Tulcea vor fi finalizate în această săptămână, iar un expert consultat de „Adevărul” susține că dintr-un motiv sau altul cele două aparate de zbor fără pilot nu au explodat la impactul cu solul, iar primul a fost incendiat.

„Pentru primul set de analiză (cel al dronei descoperite marți - n.red.) mi s-a transmis de la cei care se ocupă de expertiză că aceasta ar putea dura până la o săptămână”, a declarat generalul Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt al MApN.

Generalul a mai precizat că MApN a cercetat 80 de kilometri pătrați din Deltă și nu a mai găsit niciun fragment de dronă în afară de cele două astfel de aparate de zbor despre care s-a concluzionat că au căzut pe teritoriul României și ale căror fragmente au fost ridicate pentru cercetări. „Specialiștii care s-au deplasat la fața locului au ridicat toate probele de care aveau nevoie astfel încât să aibă concluziile cele mai pertinente care se pot trage în urma unor astfel de proceduri”, a spus purtătorul de cuvânt al MApN.

Fără pericol pentru România

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, luni, că românii nu au de ce să se îngrijoreze de un posibil atac al Rusiei, după ce resturi de dronă au fost găsite e teritoriul țării noastre.

recizările făcute de numărul doi din NATO au fost făcute cu ocazia participării la inaugurarea anului școlar la două unități de învățământ din Răcari, județul Dâmbovița. 

Suntem (n.r. - Aliații) extrem de calmi, deterinați, vigilenți. Nu sunt motive de îngrijorare și sunt convins că autoritățile române duc la bun sfârșit ancheta pe care o conduc”, ia afirmat Mircea Geoană. 

Referitor la un posibil atac direct al Rusiei în România, numărul doi din NATO a subliniat că nu e niciun pericol. „Nu sunt indicii că Federația Rusă să aibă intenția să atace un stat aliat”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite