Monica Macovei, la Adevărul Live: România era mai prezentă pe partea de politică externă în timpul lui Băsescu. Acum, suntem aproape inexistenţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eurodeputatul Monica Macovei. FOTO Eduard Enea
Eurodeputatul Monica Macovei. FOTO Eduard Enea

Eurodeputatul Monica Macovei, preşedinte al partidului M10, a vorbit, vineri, la Adevărul Live, despre pericolele care pândesc România în 2016, despre politica externă a statului român, dar şi despre noile provocări ale UE.

Liderul M10 a discutat în cadrul interviului diferite teme de actualitate. În primul rând, au fost cele legate de politică externă a României şi modul cum se raportează la aceasta preşedintele ţării, dar şi noul premier, care, deşi numit în funcţie în urmă cu două luni, a luat parte deja la o sesiune de şedinţe a Consiliului European. 

Pe de altă parte, Monica Macovei l-a taxat pe preşedintele Iohannis că nu s-a ţinut de promisiunile referitoare la reformele electorale. Cu toate că legea votului prin corespondenţă a fost adoptată (însă numai pentru alegerile parlamentare), nu s-a urmărit şi adoptării unei legi electorale a alegerii primarilor în două tururi, precum şi schimbarea pragului electoral pentru parlamentare. 

Nu în ultimul rând, Macovei a vorbit de faptul că la nivel european încă nu există o cooperare solidă în ceea ce priveşte ajungerea la un acord ca politica externă a Uniunii Europene să fie făcute de structurile acesteia. 

Principalele declaraţii ale Monicăi Macovei:

Despre politica externă a României

România este şi beneficiar de securitate, şi generator de securitate. De exemplu, ţările baltice sunt doar beneficiare de securitate. România, fiind şi generator de securitate, poate bate cu pumnul în masă şi să ceară mai multe garanţii. Premierul, preşedintele şi ministrul de Externe nu ştiu ce fac. De ce nu spun că vor anumite lucruri? 

România trebuie să fie o ţară care să-şi ceară drepturile. Trebuie să negociezi altfel, nu ca milogul. Noi trebuie să ne ducem să cerem. Să spunem că vrem investiţii economice. Trebuie să fim, în primul rând, puternici economic. Să facem autostrăzi. Suntem a şaptea ţară ca mărime a Europei. Poziţia geostrategică ne dă putere. Politicienii trebuie să ţină cont de asta.  

Pe politica externă, am impresia că suntem inexistenţi. Da, era mai prezentă România în politica externă pe timpul lui Traian Băsescu. Pe politica externă, preşedintele Iohannis e slab. În primul rând, trebuie să ştii: acesta vine de la Sibiu, fiind fost primar. Trebuia să stea cu cineva (n.r. pentru a se pregăti). Până acum trebuia să ştie cum să se poziţioneze. Mi se pare că a mutat România mai mult pe Germania, Dar cel mai important pentru noi e să fim cu americanii. Sunt garanţia securităţii noastre. 

Despre Guvernul Cioloş

Dacă nu ieşeau oamenii în stradă, nu exista Guvernul Cioloş. Altfel, nu exista această schimbare. Oamenii din stradă au expediat PSD şi PNL acasă. Le-au spus să plece. Însă ei nu au plecat acasă. Au rămas acolo. Încearcă în continuare să-şi facă privilegii electorale. Uitaţi-vă la modul cum sunt aleşi primarii. Dintr-un singur tur. Preşedintele Iohannis supunea că va exista reprezentativitate mai mare, dar nu se întâmplă acest lucru. 

Alegeri în două tururi sau eliminarea pragului electoral sunt lucruri pe care Iohannis nu le-a făcut. Pragul electoral e de 5%. Dacă există alianţă, atunci ai nevoie de 8%. E greu să faci într-un singur tur 5% sau 8%. Ceea ce au făcut a fost pentru a rămâne ei în Parlament şi să nu intre partidele noi.

Cioloş trebuie să reprezinte strada. Însă el nu vrea să supere pe nimeni din partide. Ca să ieşi victorios trebuie să superi pe unii din clasa politică. Pe cine nu vrea să supere, pe oamenii trimişi acasă de stradă?

Despre partide

Partidele noi vor să schimbe vechea paradigmă. M10 şi partidele noi vor să schimbe clasa politică şi clasamentul. M10 nu vrea locul 3, ci primul loc.Trebuie îndepărtată paradigma că doar PSD şi PNL pot fi pe primele locuri. 

Văd că unii politicieni au scris câte zece cărţi. Treaba cu cărţile a apărut în presa românească şi în presa străină. Trebuie abrogată această prevedere. La noi deja a devenit un abuz. Plus că avem profesori care dau avize. Asta e clasa politică. Trebuie să le luăm averile - confiscarea averii extinse-, adică banii pe care nu îi pot justifica.

Despre o federaţie a statelor europene

Nu cred că ne îndreptăm spre acest lucru, deşi aş vrea. Avem o ruptură între nord şi sud. Acum este şi criza imigraţiei. Sunt fisuri. Aşa cum merg lucrurile, nu se merge spre unitate. Mulţi politicieni din UE vor ca statele lor să fie suverane.  Ai state puternice în UE care nu vor renunţa în a face politica lor externă. Nu lasă poltica externă pe mâna UE şi a comisarului Mogherini. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite