Momentele de cumpănă din USL. Cum a rezistat alianţa în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Proiectul Roşia Montană, conflictul provocat de liberalul Sorin Roşca Stănescu şi marţea neagră a Parlamentului au fost cele mai dificile momente care au pus la încercare solidaritatea USL. Chiar dacă protocolul funcţionează în continuare, semnalele date de liderii USL arată că alianţa a fost la un pas de destrămare în mai multe ocazii, în anul 2013.

Primul conflict de amploare care a luat naştere între liderii USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta, a fost în mai, când liberalii din Comisia parlamentară privind interceptările telefonice ale magistratului Corneliu Bîrsan, judecător la CEDO, au părăsit lucrările forului.

Senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a afirmat atunci că încă de la început PSD a fost reticent în ceea ce priveşte crearea unei comisii speciale de anchetă în cazul Bîrsan.

„Am certitudinea că fără să vrem, încercând să aflăm adevărul în legătură cu această interceptare, ne-am apropiat cumva de un caz extrem de grav şi nu m-aş mira ca într-o bună zi să aflăm că la capătul firului este preşedintele Traian Băsescu şi directorul SRI. Este greu să le fac un proces de intenţie celor de la PSD, dar dacă îmi cere convingerea mea intimă este că de la început PSD a fost foarte reticent chiar dacă au semnat foarte mulţi parlamentari să se creeze comisia. La vârfurile PSD a existat o reticenţă în a investiga un caz flagrant de interceptare ilegală a unui magistrat. De ce anume, nu ştiu, pot să bănuiesc legăturile care există la vârf cu domnul Maior“, a spus senatorul liberal.

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a admis că în USL a existat o problemă serioasă referitoare la declaraţiile lui Sorin Roşca Stănescu.

„Aici am discutat destul de mult până la intervenţia domnului preşedinte Băsescu pe care am urmărit-o cu toţii. Avem o problemă serioasă în USL. Noi cei de la PSD am invocat articolul 1.1.4. din protocolul USL care prevede foarte clar că niciun membru al unui partid component nu poate să atace partidele celelalte, în cazul de faţă un senator PNL (n.r. Roşca Stănescu) şi am cerut o poziţie clară a PNL. Din fericire acest articol din acordul USL timp de doi ani şi jumătate nu l-a invocat nimeni, nici PNL, nici PSD. Acum situaţia este atât de gravă că atunci când un membru al unui partid component duce o campanie alături de grupuri de interese împotriva unui alt partid trebuie luată o decizie. Am cerut să ştim care este poziţia conducerii PNL“, a declarat Ponta.

Acest moment a generat modificări ale protocolului USL, între care s-au numărat un cod de conduită şi participarea separată la alegerile europarlamentare.

Roşia Montană, mărul discordiei în USL

Un alt episod critic din USL a avut în centru proiectul Roşia Montană. PNL şi PSD au avut opinii diferite în ce priveşte exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Comisia parlamentară înfiinţată special pentru a dezbate proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană a lucrat cu frâna de mână trasă. În urma disensiunilor dintre liberali şi social-democraţi, Comisia specială a decis joi să amâne votarea raportului final pentru luni după-amiază, când speră să ajungă la o înţelegere.

Premierul Victor Ponta a punctat în repetate rânduri că exploatarea resurselor miniere de la Roşia Montană înseamnă prosperitate pentru economia României. Pe de altă parte, preşedintele PNL, Crin Antonescu, nu s-a lăsat convins de argumentele partenerilor de coaliţie şi s-a poziţionat clar împotriva proiectului de lege iniţiat de Guvern.

Liderul PNL a pledat pentru construirea unui alt proiect de lege care să reglementeze exploatarea auro-argentiferă, în general. „Punctul nostru de vedere este foarte clar: proiectul înaintat de Guvern pe Roşia Montană nu poate fi susţinut şi nu va fi susţinut. Pentru a construi un alt proiect de lege care să reglementeze, de exemplu, într-o manieră generală, exploatările auro-argentifere sau pentru a discuta legea minelor sunt situaţii diverse”, spunea preşedintele PNL.

La momentul dezbaterii legii minelor, liberalii au răsturnat votul, iar legea minelor a fost respinsă de Parlamentul României, aruncând la gunoi înţelegerile din cadrul USL.

Marţea neagră a Parlamentului, ultimul impas

Tot în decembrie, în „marţea neagră a Parlamentului“, s-a declanşat un nou conflict puternic între liderii USL, în care s-a pus problema ruperii alianţei. Social-democraţii au acuzat chiar o apropiere Antonescu-Băsescu în acest caz, în schimb, liderul liberalilor a negat aceste afirmaţii.

Proiectul de lege privind amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse şi modificările aduse Codului Penal au generat replici tăioase şi acuzaţii reciproce.

Legea amnistiei a fost scoasă de pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, la cererea PNL. „Îmi pare rău că premierul Victor Ponta, într-o situaţie încurcată, admit, pe care nu aş fi dorit-o, recurge la asemenea atitudini. Eu nu am minţit. Eu, spre deosebire de alţii, nu am fost dovedit niciodată mincinos şi nu îi permit nici lui Victor Ponta, nici altcuiva să spună astfel de lucruri“, a afirmat Antonescu. Ulterior, proiectul privind amnistierea a fost retrimis Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

În ceea ce priveşte modificările aduse Codului penal de Parlament, Antonescu a constatat că acestea sunt interpretabile. El a precizat că anterior nu a fost suficient şi complet informat în legătură cu aceste modificări. Premierul Victor Ponta declara că poziţia PNL şi a lui Crin Antonescu referitoare la proiectul privind Legea minelor, dar şi la modificările Codului penal reprezintă „un joc la ofsaid“ din care „nu câştigă nimeni nimic“.

În plus, Crin Antonescu a declarat că USL s-ar putea rupe dacă liderii săi se atacă în continuare.

Citeşte şi:

Parlamentarii au scos Legea amnistiei de pe ordinea de zi. Cum au încercat aleşii să-i scape pe marii corupţi

Parlamentul votează astăzi eliberarea puşcăriaşilor. PDL: Vor să-l scape pe preafericitul sinucigaş Năstase. PNL, PDL şi PPDD vor vota împotrivă

Zeci de lideri patronali au aderat la Corpul Profesioniştilor în Lobby

Lobby puternic pentru Regiunea nr. 9. Liviu Dragnea: „Singura regiune posibilă cu două judeţe este Dobrogea“

Legea minelor a trecut de comisii, în forma convenită în USL

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite