Ministrul economiei susține că România a devenit „cel mai mare producător de baterii de stocare din Europa Centrală și de Est”

0
Publicat:

Bogdan Ivan, ministrul Economiei, a declarat că România a ajuns lider în producția de baterii de stocare din Europa Centrală și de Est, datorită investițiilor în tehnologie de ultimă generație.

Bogdan Ivan. Foto: Facebook
Bogdan Ivan. Foto: Facebook

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, și vicepreședintele Comisiei Europene, Stéphane Séjourné, au efectuat o vizită importantă la fabrica de baterii litiu-ion Prime Batteries Technology din România, una dintre cele mai avansate unități de producție din domeniu din Europa Centrală și de Est, conform news.ro. 

Transformarea României în centru de producție de baterii de stocare

În cadrul vizitei, ministrul Bogdan Ivan a subliniat că România a devenit „cel mai mare producător de baterii de stocare din Europa Centrală și de Est” grație acestei fabrici, care oferă soluții de ultimă generație pentru diverse sectoare industriale. Ivan a evidențiat importanța acestei realizări nu doar pentru economia națională, ci și pentru obiectivele strategice ale Uniunii Europene, care pun accent pe dezvoltarea industriei de baterii și pe reducerea dependenței de alte continente. „România devine un jucător-cheie în industriile viitorului”, a declarat ministrul, subliniind că sprijinul partenerilor europeni va contribui la relansarea industrială a țării.

Investiții semnificative și perspective de dezvoltare

Fabrica Prime Batteries Technology este o investiție majoră, de 250 de milioane de euro, și se pregătește să devină cea mai mare unitate de producție de baterii din Uniunea Europeană. Aceasta va crește producția de baterii de la 300MWh pe an la 2,3GWh pe an, contribuind astfel la soluții esențiale pentru industrii diverse, cum ar fi energia regenerabilă, utilitățile, sectorul auto și altele.

Ministrul Economiei a subliniat, de asemenea, că o serie de consultări cu reprezentanții industriei românești vor începe săptămâna viitoare, pentru a consolida și dezvolta strategia industrială a României și a defini noi obiective economice pentru viitorul apropiat.

Tehnologii inovative în domeniul aerospațial

În cadrul aceleași vizite, oficialii au avut ocazia să afle despre realizările românești în domeniul tehnologiilor aerospațiale. Astfel, dronele dezvoltate de cercetătorii români de la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS) și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Turbomotoare COMOTI reprezintă exemple excelente de aplicabilitate a tehnologiilor românești în sectoare industriale civile și militare. Aceste realizări sunt susținute de echipamente inovative românești, de la opotoelectronică la sisteme informatice.

Parteneriate internaționale și sprijin pentru dezvoltare

Dezvoltarea industrială a Europei și reducerea dependenței față de alte continente înseamnă utilizarea la maxim a resurselor pe care le avem aici, acasă: oamenii extraordinari, materialele critice și poziția geostrategică extrem de importantă”, a completat ministrul Ivan.

La eveniment au participat și alți oficiali importanți, inclusiv Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, precum și membrii Parlamentului European Dan Nica și Dan Barna, care au subliniat rolul strategic al României în dezvoltarea infrastructurii energetice și industriale la nivel european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite