Legea salarizării unitare, transformată în temă de campanie electorală. Gorghiu: Mă angajez să vin pentru a vota legea. Dragnea: O acţiune pur electorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderul PNL Alina Gorghiu şi preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Adevărul
Liderul PNL Alina Gorghiu şi preşedintele PSD Liviu Dragnea FOTO Adevărul

Preşedintele PNL Alina Gorghiu a propus PSD să organizeze o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru a vota legea salarizării unitare anunţată de Guvern. În replică, Liviu Dragnea a spus că nu poate vota o lege atât de importantă în câteva zile şi a critict faptul că PNL cere PSD să voteze o lege al cărei conţinut nu este cunoscut.

„Opţiunea noastră fermă este ca această lege să se poată aplica de la 1 ianuarie 2017. Ca să se realizeze acest calendar strâns, dar nu din vina noastră, cred că ar fi sănătos ca preţ de două-trei zile să uităm de campania electorală. Eu, una, mă angajez să vin în sesiune extraordinară şi să susţin o lege benefică pentru toată lumea. Dacă PSD reuşeşte să depăşească orgoliul, că nu are paternitatea proiectului de lege, deşi a tot promis-o, eu am toată disponibilitatea de a dezbate lege în Parlament şi să o facem să devină realitate de la 1 ianuarie 2017”, a spus preşedintele PNL Alina Gorghiu.

Liderul PNL a desfiinţat proiectul de lege privind salarizarea unitară pregătit de PSD. Ştiţi cum e cu strugurii acrii. Doamna Rovana Plumb, trei ani de zile - nu vreau să spune cuvinte tari, dar pur şi simplu şi-a atins limitele - nu a reuşit să producă această lege în nişte parametri care să arate că legea poate aplicată, că are resurse de aplicare şi că o înţelegere cu sindicatele, patronatele, poate deveni realitate”, a mai spus liderul PNL.

Alina Gorghiu a precizat că impactul proiectului PSD de salarizare depăşea 45 de miliarde de lei. ”Atât este impactul pe legea pe care ar fi propus-o PSD-ul. Guvernul vine cu un impact de vreo 16 miliarde, aproximativ. Noi avem exact acest impact prevăzut”, a spus ea, adăugând că gândirea porneşte de la sustenabilitatea acestor măsuri.

„Niciun fel de dezbatere“

În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a respins ideea adoptării în campanie electorală a Legii salarizării unitare. „Mergem şi votăm de mâine, ca să fim siguri, şi ne vine după aia legea. Ni se cere să lăsăm orgoliile şi să venim să votăm o lege într-o zi fără niciun fel de dezbatere.  Se reaşează tot sistemul public din România, cum să votezi o asemenea lege în două zile? Eu ştiu ce s-a întâmplat: cei de la PNL l-au presat pe Dacian Cioloş, Cioloş l-a presat pe Dragoş Pâslaru, eu ştiu din interior: «Dom’le, ieşi cu ceva ca să reparăm puţin prostia pe care am făcut-o să atacăm la Curte legea cu cele 15% creşteri»”, a declarat Dragnea.

Liderul PSD a mai spus că fostul ministru al Muncii, Rovana Plumb, a lăsat moştenire legea salarizării unitare. „Am discutat despre legea salarizării şi i-am spus că este un proiect de lege lăsat acolo, îl pot completa, dar să vină cu el până în primăvară în Parlament ca să poată intra în vigoare de la 1 iulie 2016. Aduceţi-vă aminte că se angajase la asta şi acolo stabiliseră ca termen ca în martie 2016 să vină cu această lege în Parlament. N-au venit cu asta, acum este o acţiune pur electorală, au atacat la Curtea Constituţională legea de mărire cu 15% având ca principal argument că nu se poate opera o mărire de salarii cu şase luni înainte de terminarea mandatului unui Guvern şi vin acum să propună o lege cu trei zile înainte de alegeri”, a mai precizat Dragnea.

Un registru public de salarizare 

Ministru Muncii, Dragoş Pîslaru, a anunţat că proiectul Hotărârii de Guvern care priveşte registrul public de evidenţă a salariilor bugetarilor va fi gata în cursul acestei săptămâni, iar, la începutul lunii decembrie, Ministerul Muncii va avea o imagine clară asupra salariilor din sistemul public. „Am început încă imediat după OUG 20/2016 să lucrăm la această lege. Nu aveam evidenţa salariaţilor din sistem cu modul în care le sunt făcute salariile. Am ajuns de la 330.000 de persoane undeva la 750.000 de persoane unde ştim salariile bob cu bob şi săptămâna aceasta avem ultima piesă din acest puzzle, în care în 26 de ani nu s-a făcut nimic şi anume Hotărârea de Guvern care înfiinţează registrul public de salarizare în care încercăm să recuperăm celelalte salarii, mai ales din zona administraţiei publice locale, unde e autonomie şi unde în primăvară, când am cerut salariile, am primit erori foarte mari şi raportarea a fost doar parţială. Undeva, la începutul lunii decembrie, vom avea impactul, bob cu bob, pe tot sectorul public de salariaţi”, a declarat ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite