Klaus Iohannis, despre viitorul premier: În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau care este condamnată penal. Reacţia lui Dragnea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis FOTO presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat concluziile primei şedinţe a comisiei prezidenţiale care se ocupă de proiectul de ţară. Întrebat despre viitorul premier, şeful statului a declarat că nu va propune o persoană cu probleme penale, în contextul în care PSD a anunţat că Liviu Dragnea - condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare- este cel mai potrivit pentru a conduce Guvernul dacă PSD va reuşi să strângă o majoritate parlamentară.

UPDATE Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu: „Dacă mă uit în curtea PSD vreau să vă spun un lucru nu ştiu dacă mai are cineva capacitatea să fie prim-ministru după teoria asta că ar trebui să îndeplinească rigori de integritate pentru că luaţi trei sferturi din conducere. O să ajungă să desemneze un eventual prim-ministru din rândul al şaptelea de la geam pentru că efectiv toată conducerea are probleme de genul acesta. Acum mă aştept să urmeze ameninţări din partea domnului Dragnea

Declaraţiile domnului Dragnea vin într-o ţară în care nu există reguli, nu există o ordine, nu există nimic. Eu ştiu aşa: că într-un stat democratic se ţine cont de nişte rigori. O persoană condamnată e o persoană condamnată (...) Dacă avem o hotărâre judecătorească care spune că suntem condamnaţi pentru o anumită infracţiune, avem obligaţia să o respectăm. Eu vă mărturisesc că nu ştiu ce mai caută domnul Dragnea în Parlamentul României“

UPDATE Liderul PSD a reacţionat după afirmaţiile lui Klaus Iohannis despre nesusţinerea unui viitor prim-ministru cu probleme penale. „Îi doresc foarte mult succes în a proceda la desconsiderarea Constituţiei. Eu nu am spus niciodată că vreau să fiu prim ministru. Eu nu am spus cu cine mergem la Cotroceni“ a declarat Dragnea care a subliniat că liderul de la Palatul Victoria ar asculta de liderul PNL Alina Gorghiu. 

„Iohannis nu vrea să-i iasă din cuvânt. Săspui de dinainte de alegeri pe cine vrei să pui, asta încalcă Constituţie. Partidul nostru va merge în alegeri şi partidul nostru va discuta cu românii. Românii vor vorbi pe 11 decembrie“, a mai spus Dragnea.  

Dragnea  avut şi un atac dur la adresa preşedintelui. „A intrat masiv în campania electorală. Avem o dată Iohannis şi PNL, pe de altă parte PSD“, a afirmat liderul PSD care la sfârşit a precizat: „Dacă mai e supărat, mai poate să pună nişte copoi noi, dar să nu creadă că mai sunt proşti în ţară

UPDATE Codrin Ştefănescu, secretar-general adjunct al PSD: „Nu preşedintele dă criteriile după care este propus premierul, ci poporul. Iohannis nu ţine cont că unii care sunt urmăriţi penal sau condamnaţi sunt victimele unui sistem represiv moştenit de la Băsescu. PSD are cel puţin opt nume viabile pentru funcţia de premier: Ponta, Dragnea, Teodorovici, Rovana Plumb”.

UPDATE Klaus Iohannis: Le-am spus membrilor comisiei că după această primă rundă de discuţii sunt foarte optimist. Toţi membrii comisiei sunt hotărâţi să se implice, toţi au venti cu idei foarte bune, cred că în timp util vom veni cu un proiect de ţară. Avem nevoie de o viziune pentru România. Se va lucra intens la elaborarea primelor concepte care vor duce la cristalizarea proiectelor de ţară. În final, proiectul de ţară va fi un document scurt, clar şi uşor de înţeles. Va stabil liniile generale de dezvoltare ale României. Va stabili, de exemplu, dacă România vrea să fie o ţară europeană profund integrată sau dacă vrea să fie o ţară mai puţin integrată. Sau dacă vrea să aderăm la zona euro sau dacă nu vrem să aderăm. Proiectul dă linia generală, unde vrem să jungem, apoi, pe zone, se vor elabora planuri. Proiectul de ţară nu este program de guvernare. Proiectul este adoptat pe o perioadă lungă de timp şi de aceea e nevoie de consens. 

Nu pune nimeni la îndoială că apartenenţa la UE sau la NATO nu este benefică pentru ţară. Aderarea la zona euro este un deziderat declarat. Însă e foarte bine ca acest lucru să fie discutat în comisie, pentru că până acum abordarea a fost un pic heirupistă. Nu cred că apare o alternativă. Toate partidele cred că e foarte bine pentru România să adere la euro. 

Cum şi-au desemnat partidel oameni în comisie

Partidele şi-au desmenat persoanele care vin în comisie, iar noi în Administraţia Prezidenţială am propus alte persoane. Dacă, după alegeri, vor apărea alte partide, automat voi invita formaţiunea respectivă să-şi delege oameni în comisie. 

Despre dosarul Microsoft:

Este important că avem un mare caz de corpupţie clarificat în instanţă. Justiţia română a dovedit că poate să prelucreze astfel de dosare. Mai rămâne recuperarea prejudiciului. 

Despre viitorul premier

Cu siguranţă voi desemna premier o persoană ţinând cont de prerogativele constituţionale ale României. Asta înseamnă să desemnez o persoană care întruneşte o majoritate în Parlament şi este competentă să conducă un Guvern. Nu am de gând să nominalizez pe cineva care apoi pică în Parlament. Aceste jocuri nu le veţi găsi la mine. Desemnara va fi extrem de serioasă. Va fi o persoană pe care eu o consider capabilă să conducă Guvernul României. Criterii de integritate sunt evidente. În niciun caz nu voi desemna o persoană care este urmărită penal sau care este condamnată penal. Trebuie să avem politicieni curaţi. Va fi un criteriu eliminatoriu. Indiferent de cine vine propusă, eu, preşedintele Românei, nu voi desemna o persoană urmărită penal sau condamnată penal. 

Prima şedinţă

Preşedintele Klaus Iohannis a prezidat prima şedinţă a comisiei prezidenţiale care se ocupă de proiectul de ţară, arătând că trebuie să indice direcţia în care merge România.


„Acum aproape 2 ani am prezentat un concept care se baza pe ideea României lucrului bine făcut. Cred că şi acest proiect de ţară trebuie să fie un lucru bine făcut şi să ducă la o Românie a lucrului bine făcut. România s-a transformat, dar nu putem să ne oprim aici. Transformarea României trebuie să meargă mai departe, dar în ce direcţie? Aici vine să răspundă proiectul de ţară”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis.

”Contextul european şi global este schimbat faţă de anii în care am intrat în Uniunea Europeană şi nu avem nevoie de un proiect de ţară care să vină ca reacţie la situaţia în care ne aflăm, ci ca o reacţie proprie pornind evident de la realităţile de astăzi. Proiectul de ţară trebuie să fie unul al unei Românii moderne şi prospere, europene, dar trebuie să aibă propria noastră identitate, propriile noastre valori şi propriile noastre domenii de performanţă”, a mai declarat Iohannis.

Şeful statului a spus că este necesară o reorganizare a instituţiilor statului.  ”Cred că avem o problemă pe care trebuie s-o eliminăm prin acest proiect de ţară. La Revoluţia din decembrie ‘89, noi am decis să transformăm România, dar majoritatea instituţiilor statului au rămas aşa cum au fost. Şi mai complicat, gândirea multora a rămas tot cea de dinainte de ‘89 şi dacă vrem să fim foarte realişti sau oneşti, trebuie să spunem că încă suntem în faza în care statul se crede deasupra cetăţeanului şi, în mod paradoxal, şi cetăţeanul crede că statul în patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână aşa. Statul trebuie să existe pentru cetăţean şi nu invers şi nu invers, nu cetăţeanul să existe pentru stat”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a arătat că proiectul de ţară trebuie să cuprindă şi problema medicamentelor, precum şi protejarea companiilor româneşti. „Proiectul de ţară este o iniţiativă pe care am propus-o încă dinainte de a fi înfiinţată o comisie. Este esenţial însă, ca la această primă întâlnire cu Preşedintele Iohannis, să nu fie scăpat din vedere subiectul fundamental pentru dezvoltarea sustenabilă a unei Românii mai sănătoase: români sănătoşi. Astfel, problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate a comisiei de lucru, alături de subiecte precum susţinerea companiilor româneşti şi a tinerilor antreprenori, ca viitori generatori economici şi de dezvoltare ai unei clase de mijloc mai numeroase“, a comentat Liviu Dragnea.

Partidele politice şi-au desemnat câte doi reprezentanţi în comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară, cărora li s-au alăturat 10 independenţi şi un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei fiind coordonată de către consilierii prezidenţiali pentru afaceri europene şi economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.

„Acum aproape 2 ani am prezentat un concept care se baza pe ideea României lucrului bine făcut. Cred că şi acest proiect de ţară trebuie să fie un lucru bine făcut şi să ducă la o Românie a lucrului bine făcut. România s-a transformat, dar nu putem să ne oprim aici. Transformarea României trebuie să meargă mai departe, dar în ce direcţie? Aici vine să răspundă proiectul de ţară”, a precizat preşedintele Klaus Iohannis. 

”Contextul european şi global este schimbat faţă de anii în care am intrat în Uniunea Europeană şi nu avem nevoie de un proiect de ţară care să vină ca reacţie la situaţia în care ne aflăm, ci ca o reacţie proprie pornind evident de la realităţile de astăzi. Proiectul de ţară trebuie să fie unul al unei Românii moderne şi prospere, europene, dar trebuie să aibă propria noastră identitate, propriile noastre valori şi propriile noastre domenii de performanţă”, a mai declarat Iohannis.

Şeful statului a spus că este necesară o reorganizare a instituţiilor statului.  ”Cred că avem o problemă pe care trebuie s-o eliminăm prin acest proiect de ţară. La Revoluţia din decembrie ‘89, noi am decis să transformăm România, dar majoritatea instituţiilor statului au rămas aşa cum au fost. Şi mai complicat, gândirea multora a rămas tot cea de dinainte de ‘89 şi dacă vrem să fim foarte realişti sau oneşti, trebuie să spunem că încă suntem în faza în care statul se crede deasupra cetăţeanului şi, în mod paradoxal, şi cetăţeanul crede că statul în patronează. Această stare de lucruri nu trebuie să rămână aşa. Statul trebuie să existe pentru cetăţean şi nu invers şi nu invers, nu cetăţeanul să existe pentru stat”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a arătat că proiectul de ţară trebuie să cuprindă şi problema medicamentelor, precum şi protejarea companiilor româneşti. „Proiectul de ţară este o iniţiativă pe care am propus-o încă dinainte de a fi înfiinţată o comisie. Este esenţial însă, ca la această primă întâlnire cu Preşedintele Iohannis, să nu fie scăpat din vedere subiectul fundamental pentru dezvoltarea sustenabilă a unei Românii mai sănătoase: români sănătoşi. Astfel, problema medicamentelor trebuie să constituie o prioritate a comisiei de lucru, alături de subiecte precum susţinerea companiilor româneşti şi a tinerilor antreprenori, ca viitori generatori economici şi de dezvoltare ai unei clase de mijloc mai numeroase“, a comentat Liviu Dragnea. 

Partidele politice şi-au desemnat câte doi reprezentanţi în comisia prezidenţială pentru proiectul de ţară, cărora li s-au alăturat 10 independenţi şi un reprezentant al Guvernului, activitatea comisiei fiind coordonată de către consilierii prezidenţiali pentru afaceri europene şi economie, Leonard Orban, respectiv Cosmin Marinescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite