Ionuţ Moşteanu (USR): Dacă Dragnea iese mâine din puşcărie PNL îl pune candidat la Alexandria că e favorit? PNL să se decidă dacă vrea USL sau USR
0Deputatul USR Ionuţ Moşteanu a vorbit luni la „Adevărul Live” despre candidatura la Primăria Piteşti, despre negocierile eşuate cu PNL, precum şi despre stadiul fuziunii dintre USR şi PLUS. Cât despre sectoarele din Bucureşti, Moşteanu le-a transmis liberalilor să „vedem alţi cinci Ciprian Ciucu pentru o discuţie serioasă”, aluzie la candidaţii PNL pentru Sectorul 2 şi 5. Susţinerea lui Dan Cristian Popescu iese din discuţie.
;
Adevărul: Ce se întâmplă la Piteşti? Aţi reuşit să bateţi palma cu PNL?
Ionuţ Moşteanu: Din păcate nu. În realitate PNL nu s-a hotărât dacă vrea USL sau USR. Nu poate şi şi cu PSD şi cu USR. Am văzut în ultimele zile că PNL au luat primari, viceprimari de la PSD. Asta va face şi la Piteşti. Va susţine un pesedist de-o viaţă în loc să mă susţină pe mine. Au ales o amestecătură cu PSD. Trist pentru liberali şi pentru votanţi.
Cum au ajuns la această concluzie? Stâ atât de bine în sondaje?
Bănuiesc că e o înţelegere pe sub masă între PSD şi PNL pentru a submina candidatura mea. Primarul în funcţie, ANI spune că nu mai poate candida. El spune că poate.
Aveţi sondaje în Piteşti?
Vom avea ceva cifre în perioada următoare. Piteştenii au arătat anul trecut la europarlamentare că vor schimbare. USR-PLUS a luat în 20.000 de voturi în Piteşti atunci. PSD vreo 17.000, PNL vreo 13.000. A fost semnalul că Piteştiul se trezeşte şi că nu mai vrea PSD. De asta am încredere că voi fi viitorul primar al Piteştiului. E timul să aducem oraşul ăsta la nivelul unui oraş european.
Sunteţi dispus să rămâneţi viceprimar dacă pierdeţi alegeri?
Mă întorc în Parlament şi candidez din nou peste patru ani.
În restul judeţelor şi marilor oraşe există posibilitatea să vă înţelegeţi cu PNL? În Iaşi a căzut asta. Mai era o posibilitate la Constanţa. Aveţi un candidat puternic, Stelian Ion, dar nu a putut ajunge la o înţelegere cu Vergil Chiţac.
L-au luat de bun pe Chiţac. Îl iau, îl spală cu galben şi spun că acuma e bun. Nu cred că va mai fi o altă alianţă între USR şi PNL înafară de cea din Capitală. Rămâne deschisă negocierea.
Există vreo şansă ca USR să îl accepte pe Dan Cristian Popescu (PNL) la Sectorul 2?
Exclus din punctul meu de vedere. Am discutat foarte mult cu colegii mei din USR din Bucureşti. Îl cunosc bine pe candidatul nostru din Sectorul 2, Radu Mihai, un om integru, curajos, bătăios şi nu se pune problema să facem rabat de la principiile şi valorile care ne-au adus şi condus în politică în aceşti patru ani de zile. Respingem orice încercare a PNL-ului de ne băga pe gât candidaţi cu probleme. Asta e exclus. Asta am şi cerut. De aia ne-am anunţat şi candidaţii. Ăştia sunt candidaţii noştri la sectoare, hai să-i vedem şi pe ai voştri. Când vorbim de alianţe politice să nu mai vorbim de împărţit caşcaval, iau eu o bucată mare, ia tu o bucată mică şi îţi mai dau altceva în altă parte. Să vorbim de oameni, de oameni cu nume şi prenume, cine şi ce a făcut. Dacă luaţi acuma oamenii din Sectorul 2 şi îi întrebaţi cine e primarul, nu o să ştie nimeni. Viceprimarul în funcţie PNL a condus această primărie şi a condus-o prost.
Dan Cristian Popescu anunţă că îi va da în judecată pe Vlad Voiculescu şi Claudiu Năsui pe motiv că nu au prezentat probe în urma acuzaţiilor
Sunt proble. Colegii mei de la Sectorul 2 chiar au depus o plângere legată de abuzuri ale domnului Popescu din Primărie.
PNL spune aşa. USR ne cere să renunţăm la Dan Cristian Popescu, dar el este favorit. Candidatul USR nu are şanse, nu are nici măcar jumătate din notorietatea lui Dan Popescu.
Şi eu le răspund că dacă iese Dragnea mâine din puşcărie şi candidează la Teleorman ar fi favorit la Alexandria probabil. Ce fac PNL-ul, îl iau pe Dragnea pentru că e favorit? Nu despre asta discutăm. Discutăm despre oameni cu principii şi morală care vor să schimbe administraţia. Şi noi nu o să ne dăm la o parte niciun pas de la această linie.
Ca să tragem o concluzie. Dacă PNL insistă cu aceşti doi candidaţi la sectoarele 2 şi 5, nu va fi o alianţă între PNL şi USR-PLUS în Capitală.
Cel puţin nu la sectoarele 2 şi 5. Dincolo de asta asta, cred că restul discuţiilor rămân valabile. PNL are un candidat bun la Sectorul 6, Ciprian Ciucu. Haideţi să vedem încă cinci Ciprian Ciucu la celelalte sectoare să înceapă o discuţie serioasă.
Nu riscaţi să pierdeţi toate sectoarele din Capitală fără o înţelegere cu PNL?
Viziunea noasatră e de schimbare. Dacă alternativa noasatră e să ne murdărim, nu mulţumim. Rămânem cu şansele noastre şi ne batem. Românii au văzut ce înseamnă şi PSD şi PNL şi PMP în administraţie. La Sectorul 1 Clotilde are o şansă bună. La Sectorul 2 şi 3 la fel. Ana Ciceală e impecabilă. I-a arătat lui Firea ce înseamnă să faci o Opoziţie în Consiliul Local.
Cum se vor înţelege USR şi PNL la guvernare dacă nu sunt în stare să se înţeleagă la o primărie de sector?
Pe aceeaşi linie de principii. Trebuie să schimbăm administraţia centrală. Dacă e cineva care vine cu o schimbare acela e Alianţa USR-PLUS. Stabilim principii şi transparenţă maximă şi sigur vom guverna.
Care e obiectivul USR-PLUS la alegerile locale? Un procent sau un număr de primar?
Realist e să ne gândim la un procent. Alegerile într-un tur, aşa cum şi-au dorit PNL şi PSD, favorizează primarii în funcţie. Realist, evident că nu putem câştiga multe primării. Avem şanse în câteva locuri, dar e important şi scorul politic. Imediat după asta urmează parlamentarele. Un USR-PLUS puternic la parlamentare e şansa de a reforma ţara.
Care e obiectivul pentru parlamentare? Un scor peste cel de la europarlamentare sau un scor de vreo 20%?
Un scot cât mai mare care să înceapă cu 2. Trăim o perioadă politică zbuciumată, lucrurile se schimbă de la o săptămână la alta. E posibil să nu mai avem alegeri.
Dvs aţi fost unul din politicienii care aţi susţinut anularea alegerilor locale. V-aţi schimbat opinia?
Nu. Din contră. Am susţinut asta joi când am văzut cifre oficiale cu care Guvernul şi-a fundemantat prelungirea stării de alertă, cifre care arătau foarte prost , cifre oficiale care spuneau că vom avea între 1200 şi 1600 de îmbolnăviri noi pe zi în august. Când am văzut cifrele asumate de Guvern, mi-am pus întrebarea legitimă. Dacă situaţia e aşa de gravă nu trebuie să avem o discuţie despre aleger? Preşedintele Iohannis trebuie să pună partidele la masă cu AEP-ul cu medici, cu epidemiologi şi să stabilim dacă le facem. Dacă le facem, cum le facem. Pentru că nu trebuie să ne prefacem că totul e în regulă şi să ne vedem de campanie. La cum arată lucrurile nu se va putea face campanie şi nu se vor putea face alegeri în siguranţă. Sănătatea românilor treuie să stea pe primul loc. Înţeleg că PSD şi PNL nu vor să amâne alegerile dar o campanie în care nu se va putea discuta cu cetăţenii, în care toţi politicienii vor fi cu mască pe faţă şi nu se vor putea dezbate lucruri, la finalul unei campanii în care doar 20-25% din oameni vor veni la vot, va fi un fiasco. La Piteşti primarul are doar 8% din voturi, 12.000 de voturi.
Cum arată dicuţiile dintre USR şi PLUS pentru fuziune? În ce stadiu stau discuţiile pentru Congresul comun?
Arată bine. Avem discuţii, facem paşi administrativi. Suntem atenţi la aspectele legale, mult mai atenţi decât amn fost la alţi paşi politici. Din experienţa noastră vom avea contestări la Tribunal. Trebuie să ne asigurăm că USR-PLUS va candida în siguranţă de fiecare dată. Paşii pe care-i facem noi acuma sunt în direcţia în care vrem să ne asigurăm că fiecare pas e impecabil dpdvd administrativ şi legal. Suntem singuri împotriva tuturor. Dacă lăsăm erori ceilalţi vor specula. În august vom avea Congres.
Online?
Da.
Aţi închis negocierile în toate judeţele pentru alegerile locale?
Mai sunt lucruri administrative de încheiat şi de încheiat protocoale. Doar nişte formalităţi.
Dan Barna spunea la un moment dat ca raportul pentru parlamentare să fie de 1 la 3. Mai e valabil?
E doar o discuţie. Mi se pare că e în regulă ce a spus, reflectă potenţialul partidelor. Dar nu trebuie să ne afundăm în asta. Sunt zone în care PLUS e mai mare, în care are lideri puternici. USR-PLUS va veni în faţa românilor cu o garnitură puternică de parlamentari. Noi suntem în povestea asta pentru a schimba modul în care se face politică., Am stat, am văzut cum au făcut ceilalţi, o sifonarea a banilor publici timp de 30 de ani, iar asta trebuie să se schimbe.
Acum două săptămâni am văzut o decizie surprinzătoare a PSD. Aceea de a scoate de la naftalină iniţiativa Fără Penali. Acum intră la vot final în Senat. Asta ar obliga Guvernul să iniţeze un referendum în acest sens. Dvs susţineţi acest referendum în aceste condiţii de pandemie?
Voi răspunde în două părţi. Susţinem cu toată inimia iniţiativa. USR a fost partidul principal care a susţinut această iniţiativă civică. În septembrie se fac doi ani de când a fost depusă la Parlament. E un lucru bun că a fost scoasă de la sertar. A doua parte, când facem referendum, noi am spus că ar trebui odată cu alegerile. Dacă PSD încearcă să pună alegerile în august ar fi un sabotaj şi un act criminal. Să pui oamenii de două ori la vot. Dacă tot s-a stat doi ani de zile, mai putem sta o lună. Fac apel la PSD să nu-şi bată joc de acei un milion de oameni care au semnat.