Iohannis: Rusia a comis crime de război care trebuie să fie pedepsite
0Președintele României susține că țara noastră vrea „tragerea la răspundere” a reprezentanților Rusiei care au comis crime în teritoriile invadate. Șeful statului a vorbit și despre consecințele războiului.
„Niciunul dintre noi, cei prezenți astăzi aici, nu am fi crezut că în secolul XXI, în Europa, vom fi martori la o asemenea tragedie, precum cea declanșată la 24 februarie 2022, când Federația Rusă a lansat războiul brutal de agresiune împotriva Ucrainei. Rusia a comis sistematic încălcări masive și grave ale drepturilor omului și crime de război, care trebuie să fie pedepsite. Asistăm, din păcate, la unul dintre cele mai terifiante aspecte ale războiului: strămutarea forțată a mii de copii ucraineni în Rusia. Trebuie stopate practicile de transfer forțat ilegal și deportare pe care le desfășoară în prezent Federația Rusă împotriva populației ucrainene, inclusiv practicile sale de îndepărtare a copiilor din familiile și casele lor”, a afirmat Klaus Iohannis, cu ocazia primirii Premiului Franz Werfel pentru Drepturile Omului pentru anul 2023.
Liderul de la Palatul Cotroceni a vorbit de contribuția țării noastre pentru sprininirea Ucrainei. „România și românii au fost alături de Ucraina și de poporul ucrainean de la începutul agresiunii ruse. Așa cum am făcut din prima zi a războiului, vom continua să oferim sprijin consistent și multidimensional vecinilor noștri ucraineni greu încercați de acest război nedrept. Acționăm pe mai multe planuri: politic, diplomatic, umanitar, economic, financiar, sectorial, dar și prin folosirea instrumentelor dreptului internațional. Susținem tragerea la răspundere a reprezentanților puterii ocupante care au comis crime internaționale în teritoriile invadate”, a mai punctat președintele României.
Peste 100.000 de ucraineni rămași în România
Klaus Iohannis a vorbit și de ucrainenii care au trecut și au rămas în Românie. „Am mobilizat resurse instituționale și financiare semnificative pentru a oferi sprijin celor, intre timp, peste 4,3 milioane de refugiați ucraineni care au trecut frontierele ţării noastre. În prezent, avem aproape 100.000 de cetățeni ucraineni care au ales să rămână în România, inclusiv mai bine de 22.000 de copii. România a fost și este şi rămâne un vecin primitor pentru refugiații ucraineni, punând la dispoziție resurse și servicii special destinate acestora: cazare, acces gratuit la asistență medicală, la educație, la piața muncii și la transportul public”, a subliniat șeful statului.
Klaus Iohannis a vorbit și despre alte pericole. „Acest război ne readuce într-un mod dureros în atenție drama cu care se confruntă foarte mulți oameni în diferite părți ale lumii, atunci când sunt nevoiți să fugă din propria țară din calea războiului, a distrugerii și a terorii și să se refugieze într-o țară străină. Pentru ca astfel de crime să nu se mai repete niciodată, trebuie să facem front comun împotriva oricăror manifestări de rasism sau intoleranță pe criterii etnice, religioase sau de altă natură. Suntem îngrijorați de reapariția unor manifestări sau atitudini rasiste, anti-semite sau xenofobe. Trebuie să reacționăm pentru ca astfel de manifestări să nu se amplifice”, a completat președintele.
Deschiderea românilor
„Societatea românească este astăzi modernă și democrată și promovează valori universale precum nediscriminarea, toleranța și unitatea. Susținerea și empatia pe care au arătat-o românii vecinilor noștri greu încercați de război completează imaginea unei societăți care și-a asumat pe deplin valorile fundamentale ale proiectului european și care promovează aceste valori și în țările din vecinătatea estică a Uniunii. Astăzi, Ucraina și Republica Moldova sunt state candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană, inclusiv cu sprijinul angajat al României. Ele acționează cu convingere pentru a se alătura Uniunii Europene pentru că împărtășesc valorile noastre europene comune. Ei fac parte dintre noi. Trebuie să insuflăm și generațiilor tinere dorința și hotărârea de a recunoaşte şi combate pericolele care amenință democrația și pacea”, a mai afirmat liderul de la Palatul Cotroceni.