Iohannis, mesaj de Ziua Naţională: Guvernanţii şi întreaga clasă politică trebuie să se ridice la înălţimea responsabilităţii istorice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a spus, vineri seară, la recepţia de la Cotroceni de Ziua Naţională, că guvernanţii şi întreaga clasă politică trebuie să se ridice la înălţimea responsabilităţii istorice şi că marile izbânzi ale naţiunii sunt posibile dacă suntem uniţi, nu dezbinaţi, dacă avem aspiraţii înalte, nu meschine.

La recepţia oferită de preşedintele Iohannis au participat, printre alţii, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu, ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici, ministrul Afacerilor Europene, George Ciamba, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, secretarul general Guvernului, Toni Greblă, şefii celor două servicii de informaţii, Eduard Hlevig (SRI), Gabriel Vlase (SIE).

Recepţia a întârziat cu circa 15 minute, după ce unui invitat, un bărbat de circa 60 de ani, i s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia unui echipaj SMURD care i-a acordat asitenţă medicală în prezenţa lui Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, prezent la Cotroceni. Bărbatul a fost transportat la spital.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

Trăim împreună privilegiul de a fi cei cărora istoria ne-a dat şansa să celebrăm Centenarul Marii Uniri, momentul fondator al existenţei noastre naţionale. E o extraordinară bucurie pe care cred că o împărtăşim noi, toţi românii care în aceste zile simţim cu şi mai multă emoţie dragostea de ţară.

Vă mulţumesc tuturor celor care faceţi ca România să existe şi să vibreze în faţa lumii.

Preşedintele i-a reamintit pe cei care au făcut posibilă România anului 2018, respectiv

Marile izbânzi ale naţiunii sunt posibile dacă suntem uniţi, nu dezbinaţi, dacă avem aspiraţii înalte, nu ţinte personale meschine, dacă ţinem aproape naţiunile prietene democratice şi civilizate, iar nu dacă ne izolăm de ele.

Centenarul României nu se rezumă doar la rememorarea trecutului, ci este şi despre prezent, şi despre viitor.

Buna funcţionare a statului şi stabilirea obiectivelor naţionale pe termen lung sunt indisolubil legate de buna înţelegere şi asumarea corectă a lecţiilor trecutului. Calea către Marea Unire a fost anevoioasă şi plină de provocări, dar înaintaşii noştri au reuşit pentru că i-a animat un lucru esenţial: apartenenţa la acelaşi set de valori şi de principii.

1 Decembrie devine nu doar o sărbătoare naţională, ci şi una europeană. Solidaritatea, respectul faţă de lege, faţă de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti dau consistenţă proiectului european şi au fost pe deplin însuşite de poporul român. Sunt valorile pentru care ţara noastră s-a alăturat Uniunii Europene, din dorinţa de a ne consolida democraţia, recâştigată cu mari sacrificii în Decembrie 1989, într-un spaţiu al păcii, prosperităţii şi libertăţii. 

România nu ar fi putut trece peste încercările ultimului secol, dacă nu ar fi fost un stat unitar. Românii nu ar fi putut depăşi tragediile şi greutăţile trecutului recent dacă înfăptuirea Marii Uniri nu ar fi dat sufletelor noastre încrederea în viitor.

Guvernanţii şi întreaga clasă politică a României de astăzi trebuie să se ridice însă la înălţimea responsabilităţii istorice. Statul, prin instituţiile sale, are o misiune centrală în acest sens, întrucât trebuie să ofere soluţii concrete problemelor cu care societatea se confruntă. România are în continuare nevoie de îmbunătăţirea marilor sisteme publice, de consolidarea democratică şi întărirea statului de drept. Dincolo de prezervarea patriotismului civic şi a solidarităţii, Unirea capătă mai multă substanţă printr-o infrastructură modernă, printr-un sistem educaţional performant, printr-un sistem sanitar care să ofere servicii de calitate.

Educaţia este singura cale viabilă prin care energia creatoare a naţiunii poate să fie canalizată către progres şi dezvoltare.

Istoria noastră, ca naţiune, nu a fost nici pe departe lipsită de obstacole, dar am reuşit să devenim o societate matură. Am reuşit să devenim o societate cu oameni curajoşi, responsabili şi tot mai implicaţi civic, care au puterea să lupte pentru o viaţă mai bună pentru ei şi pentru copiii lor.

Vouă, dragi români, fie că vă aflaţi în ţară sau în afara graniţelor, vă spun că naţiunea noastră are nevoie de energia şi implicarea tuturor celor care împărtăşim aceleaşi valori, a tuturor celor pentru care democraţia, libertatea, egalitatea în faţa legii fac parte din identitatea lor. Doar uniţi în jurul acestor principii şi lăsând în plan secund alte opţiuni care ne despart avem forţa de a construi împreună România următorului secol.

Adevăratul patriotism înseamnă să spunem, pe o singură voce: România de mâine este o Românie democrată, europeană, prosperă, este o Românie care îşi descătuşează întregul său potenţial, o ţară preţuită în lume pentru oamenii săi harnici şi oneşti, respectaţi pentru tenacitatea şi demnitatea cu care îşi apără valorile şi idealurile.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite