Iniţiativa USR „Fără Penali în funcţii publice“ a fost îngropată. Nu a fost cvorum. De ce nu a intrat USR în sală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Iniţiativa USR ”Fără penali în funcţii publice”, care vizează modificarea Constituţiei, nu a mai fost votată de Senat din cauză că nu a fost cvorum. PNL a boicotat şedinţa pentru a bloca amânarea alegerilor parlamentare, în timp ce USR nu a intrat în sală pentru că PSD nu a permis votul online. Pentru a fi adoptată, iniţiativa USR avea nevoie de două treimi: 90 de voturi.

UPDATE Robert Cazanciuc: S-au înregistrat doar 58 de senatori prezenţa, deşi era nevoie de 68 de aleşi prezenţi pentru a fi cvorum. Senatorii USR nu au intrat în sală, pe motiv că PSD nu a permis vot online. Nici PNL nu a intrat în sală, pentru că pe ordinea de zi era şi legea care permite amânarea alegerilor parlamentare. Prin urmare, referendumul pentru modificarea Constituţiei (care trebuie organizat în 30 de zile de la data adoptării legii) nu mai poate avea loc simultan cu alegerile parlamentare din 6 decembrie. 

UPDATE ”USR nu participă la şedinţă dacă nu se ia votul telefonic pentru Fără Penali, pentru că în cazul acesta nu există nicio şansă să se facă numărul de voturi necesar (90 de senatori). Am cerut în Comitetul Liderilor ca votul sa fie telefonic că în fiecare săptămână de pandemie de până acum şi deocamdată nu s-a acceptat”, anunţă USR. ”Le cer PSD şi PNL să susţină Fără penali. Orice altă manevră e făcută pentru a bloca această iniţiativă”, a spus liderul USR Dan Barna. 

***

PSD a impus prezenţă fizică la votul pentru ”Fără penali în funcţii publice”, deşi, cu o zi înainte, partidele luaseră decizia ca votul să fie mixt: fizic (pentru parlamentarii care sunt în Bucureşti) şi online (pentru cei din ţară). Decizia dezavantajează USR, pentru că foarte mulţi senatori (de la toate partidele) sunt în teritoriu. În cazul în care se va menţine decizia de vot fizic, e posibil să nu se strângă nici cvorum de şedinţă, susţin surse politice pentru Adevărul. Şi chiar dacă va fi cvorum, e aproape imposibil ca USR să strângă o majoritate de două treimi, susţine liderul senatorilor USR Radu Mihail. 

Dacă vor fi 90 de voturi ”pentru”, iniţiativa va fi adoptată, iar referendumul de modificare a Constituţiei va avea loc pe 6 decembrie, simultan cu alegerile parlamentare.

Liderul USR Dan Barna a făcut apel la toţi liderii formaţiunilor politice de a trimite senatorii ca să voteze în plenul de miercuri iniţiativa „Fără penali în funcţii publice”. „Este o zi istorică astăzi pentru România. După eforturi de 2 ani de zile, după un milion de cetăţeni care au cerut lucrul acesta, iniţiativa cetăţenească Fără penali în funcţii publice este astăzi pe ordinea de zi a Senatului. Fac apel la preşedinţii partidelor, fac apel la domnul Orban, la domnul Ciolacu, la domnul Kelemen Hunor, la domnul Tomac: trimiteţi-vă astăzi senatorii la vot. Un vot pentru iniţiativa Fără penali dat astăzi de Senatul României ar fi un mesaj că acest Parlament toxic, Parlament care în multe momente, în ultimii 4 ani, aproape a scos România din Europa ar putea să îşi spele puţin obrazul, ar putea să facă un lucru cu adevărat necesar pentru societate”, a afirmat Dan Barna, miercuri la Parlament.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a declarat că liberalii vor vota „pentru” iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”, dacă va ajunge la vot miercuri, chiar dacă nu are raport proiectul din cauza PSD. „În cazul în care va ajunge la vot iniţiativa de revizuire a Constituţiei, deşi nu are raport din cauza PSD, atunci vom da un vot „pentru” această iniţiativă. De altfel, este o iniţiativă pe care Partidul Naţional Liberal a susţinut-o, inclusiv prin semnarea împreună cu preşedintele Klaus Iohannis şi celelalte partide a Acordului Naţional care presupune implementarea referendumului din 2019, precum şi a criteriilor de integritate pentru ocuparea funcţiilor publice”, a completat Gorghiu.

Preşedintele Senatului Robert Cazanciuc a anunţat că decizia în şedinţa comitetului liderilor grupurilor parlamentare a fost ca iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” să poată fi votată şi fără să existe un raport de la comisia juridică. El a adăugat că pentru a fi aprobat, proiectul trebuie să primească 90 de voturi în plen, iar apoi merge la Curtea Constituţională care are termen cinci zile de pentru a examina conformitatea cu Legea fundamentală, iar referendumul poate fi organizat în ultima duminică a celor 30 de zile prevăzute de Legea referendumului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite