Încă o trăsnaie a PSD cu intenţia de a modifica legile Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PSD Ovidiu Donţu a depus un proiect de lege prin care susţine că dosarele din Justiţie trebuie să fie repartizate în mod aleatoriu. Însă exact asta se întâmplă în clipa de faţă, prin intermediul unui sistem informatic. În plus, proiectul lui Donţu le oferă o speranţă de scăpare viitorilor condamnaţi.

În acest moment, când o persoană depune o plângere la tribunal se opreşte mai întâi la registratură, unde grefierul introduce în sistem datele personale ale reclamantului. Iar calculatorul trimite plângerea, aleatoriu, direct către un complet de judecată.

Ovidiu Donţu ştie şi el paşii procedurali. „Pentru aplicarea criteriului aleatoriu în sistemul informatic sau ciclic, dosarele se înregistrează în ordinea sosirii la instanţă şi se repartizează în aceeaşi ordine de către persoana sau persoanele desemnate anual de preşedintele instanţei, cu avizul colegiului de conducere“, arată Donţu în expunerea de motive.

Numai că, senatorul PSD este deranjat de faptul că până la calculator, dosarul trece, fizic, prin mâna unei persoane. „Atunci când în derularea acestei operaţiuni factorul uman poate avea un «drept» de intervenţie capabil să influenţeze caracterul aleatoriu al acestei distribuiri, consider că ne aflăm în situaţia în care se poate spune că  «desemnarea unor complete de judecată nu mai are nicio legătură cu hazardul, ci poate fi, de cele mai multe ori, o operaţiune atent gândită astfel încât sentinţele pronunţate să fie cel puţin previzibile, dacă nu chiar cerute în mod expres de persoanele interesate»“, susţine Ovidiu Donţu, care citează dintr-un articol publicat pe site-ul Antenei 3, în 2013, când procesul lui Dan Voiculescu se apropia de final.

Aşadar, Ovidiu Donţu vrea să nu mai existe deloc intervenţia umană în repartizarea persoanelor, dar nu propune nicio soluţie. Iar asta pentru că nu poate exista, din punct de vedere tehnic, o soluţie prin care un dosar să ajungă pe masa instanţei fără a fi preluat de un grefier, funcţionar care doar introduce, mecanic, nişte date într-un sistem, fiind departe de a „influenţa desemnarea unui complet de judecată“, aşa cum susţin Donţu şi Antena 3.

În plus, dacă, să presupunem, grefierul găseşte o metodă de a încălca norma, de a păcăli sistemul informatic pentru a alege el completul de judecată, riscă să fie anchetat pentru fals şi abuz în serviciu. Însă nici Ovidiu Donţu, nici articolul publicat de Antena 3 nu oferă astfel de exemple. În concluzie, proiectul lui Ovidiu Donţu nu face altceva decât să dubleze legislaţia în vigoare, lucru remarcat şi de Consiliul Legislativ, instituţia care avizează orice proiect de lege înainte de a intra în procedură parlamentară.

Miza legii
Deşi pare mai mult o năzbâtie legislativă, proiectul semnat de Donţu are şi un articol toxic. „Hotărârea pronunţată într-o cauză înscrisă  pe rolul instanţei după intrarea în vigoare a prezentei legi de un complet care nu a fost învestit cu respectarea dispoziţiilor legale privind distribuirea aleatorie a dosarului este lovită de nulitate“, sună articolul gândit de Donţu. Altfel spus, un condamnat poate scăpa de pedeapsă dacă se demonstrează că dosarul a fost distribuit voit la un anume complet. Această formulare poate deschide o portiţă nesperată pentru avocaţi, care, după ce clienţii lor sunt condamnaţi definitiv, pot ridica excepţie de nulitate invocând tocmai faptul că dosarul n-a fost repartizat aleatoriu. Chiar dacă sunt şanse mici ca un astfel de tertip avocăţesc să fie acceptat, precedentul rămâne periculos.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite