Împărţirea puterii complică formarea Guvernului. Ce ministere-cheie vor partidele
0Numele noului premier pune probleme PNL şi PSD, pentru că încă e neclară culoarea politică a acestuia. Mai mult, portofoliile din noul Executiv reprezintă o altă piatră de hotar a noii coaliţii.
PSD a hotărât la nivelul conducerii extinse ca Marcel Ciolacu să fie varianta de premier a social-democraţilor, pentru a da un mesaj clar la negocierile cu PNL şi UDMR. După decizia luată în unanimitate, social-democraţii au anunţat că vor ca reprezentantul lor să fie primul care va conduce noul Guvern. „Doar nu credeţi că am dat un vot azi ca Marcel Ciolacu să fie premier peste un an şi jumătate”, a precizat Sorin Grindeanu, prim-vicepreşedinte al PSD.
De altfel, social-democratul a adus şi argumentul ponderii parlamentare, în condiţiile în care PSD ar avea, în viitoarea coaliţie, peste 50% din mandatele de deputaţi şi senatori, fiind amintit un principiu de care s-au legat liberalii, la rândul lor, la negocierile cu USR şi UDMR în decembrie 2020. „Cerem condiţii de bun-simţ. Acum un an, când s-a făcut celebra coaliţie de dreapta, argumentul PNL să dea premier în coaliţie era că e cel mai mare partid din coaliţie. În această situaţie e PSD acum”, a completat Grindeanu.
Nu la fel de hotărâţi sunt liberalii, unde, potrivit ultimelor declaraţii publice, PNL vrea să dea, la rândul său, primul şef al Guvernului, fără a fi avansat clar un nume. Preşedintele PNL a ajuns chiar să-i acuze pe unii colegi că sunt dispuşi să cedeze funcţia de premier celor de la PSD, deşi la negocierile din coaliţie el a fost mai degrabă înclinat să accepte această variantă. În doar câteva secunde, în timpul unei conferinţe de presă, Florin Cîţu s-a contrazis pe tema noului Guvern. „Sper cât mai curând să avem guvern. Dacă grăbim lucrurile, s-ar putea să nu avem o coaliţie pe termen lung”, a completat Florin Cîţu, politician perceput din ce în ce mai mult atât de PSD, cât şi de unii membri ai PNL, ca principal responsabil de frânarea negocierilor privind formarea noului Executiv.
Fiecare are lista sa de ministere
Însă pe lângă problematica culorii politice şi a numelui premierului, mai este şi cea a portofoliilor care vor fi împărţite, pentru că fiecare partid are ministere pe care şi le doreşte cu ardoare, fie pentru că răspund unor cerinţe ale electoratului lor, fie pentru că sunt cerute de diferite grupuri de interese din formaţiune.
Potrivit unor surse politice din interiorul conducerii PNL, liberalii au mandat informal de la Cotroceni să obţină Justiţia, Externele şi Educaţia. Aşadar, din start sunt indicate trei din cele opt portofolii la care ar avea PNL dreptul. Externele, de obicei, trebuie aibă o agendă coordonată cu a preşedintelui, în timp ce Educaţia este dorită pentru că şeful statului are proiectul „România Educată” în curs de implementare. În schimb, Florin Cîţu şi Dan Vîlceanu mai degrabă ar vrea ca PNL să aibă celălalt minister avizator, adică Finanţele, nu Justiţia. De asemenea, în interiorul partidului discuţiile merg în direcţia unor negocieri la sânge pentru portofolii ca Internele (cele responsabile de numirile prefecţilor), Transporturile şi Energia. De altfel, Florin Cîţu a declarat că Internele şi Apărarea vor fi împărţite frăţeşte cu PSD.
La rândul lor, social-democraţii au şi ei pretenţii mari privind Transporturile, Internele şi Energia. După ce, în perioada 2017-2019, PSD a cedat Energia celor din ALDE, acum PSD nu ar mai vrea să scape acest portofoliu. De asemenea, PSD vrea ca pe lista formaţiunii să ajungă Ministerul Muncii şi Ministerul Fondurilor Europene. Primul este dorit pentru că este responsabil de politicile care se mulează pe electoratul social-democrat. Al doilea, pentru a exista un control privind PNRR, în cazul în care premierul este al liberalilor.
UDMR vrea în continuare Dezvoltarea
UDMR nu renunţă la Dezvoltare. La negocieri, celor din PSD şi PNL li s-a transmis din partea reprezentanţilor UDMR că preferă să părăsească alianţa dacă sunt lăsaţi fără Dezvoltare, susţin surse politice. UDMR a argumentat că partidul garantează un echilibru în relaţia cu aleşii locali.
O discuţie pe care liberalii vor să o ridice în cadrul negocierilor este şi tema Secretariatului General al Guvernului, adică dacă faptul că secretarul general ar trebui să aibă culoarea politică a premierului, iar adjuncţii să fie de la celelalte partide, în condiţiile în care PSD solicită ca SG-ul să fie dintr-un partid diferit de al prim-ministrului, ca să există un mecanism de control reciproc al actelor normative.