Guran, despre creșterea salariilor demnitarilor: Trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți

0
Publicat:

Președintele Comisiei de Muncă din Senat, senatorul PNL Virgil Guran, a explicat, în urma votului favorabil pentru majorarea salariilor demnitarilor, că „trebuie să învățăm să fim bogați și cinstiți”.

Reacția lui Guran după ce Senatul a adoptat majorarea salariilor aleșilor FOTO: Mediafax
Reacția lui Guran după ce Senatul a adoptat majorarea salariilor aleșilor FOTO: Mediafax

„În 90 l-am auzit pe Ion Iliescu cum spunea să fim săraci și cinstiți. Eu cred că trebuie să începem să învățăm să fim bogați și cinstiți și țara o va duce mai bine. Pentru mine nu mă avantajează o creștere de salariu că Dumnezeu m-a ajutat și am firma mea de 32 de ani și de acolo trăiesc, nu din ce se întâmplă la Parlament. Cred eu că trebuie să terminăm cu această gândire să nu se crească salariile la primari. Eu cred că trebuie să creștem cerințele pentru performanță și asta e foarte important”, a explicat președintele Comisiei de Muncă din Senat, la finalul ședinței de plen, potrivit HotNews.

Senatorii au hotărât să mărească lefurile parlamentarilor cu aproximativ 10%, nefiind uitate nici alte categorii bugetare, cum ar fi miniștrii, aleșii locali sau șefii unor instituții centrale.

Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR) senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțional a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariile bugetarilor și a aleșilor locali.

Senatorii au votat în ședință de plen un proiect de lege pentru aprobarea ordonanței 115/2022. Astfel, senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indmenizațiile acestora.

Mai exact, la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin legea de aprobare a OUG 115/2022 indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite) vor crește de la 1 noiembrie 2022. Concret, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021. Așadar, raportarea se va face la salariul minim de 2.300 de lei, nu la cel de 2.080, ca până acum.

În această categorie intră deputații, senatorii, președintele României, miniștrii, aleșii locali, secretarii și subsecretarii de stat, dar și șefii unor instituții, cum ar fi: Curtea de Conturi, Autoritatea Electorală Permanentă, Avocatul Poporului și așa mai departe. Votul decisiv va fi dat de Camera Deputaților.

PSD se opune majorării salariilor parlamentarilor

PSD anunță, printr-un comunicat de presă, că se opune majorării salariilor parlamentarilor și va propune în coaliție ca prevederile proiectului de lege să se aplice doar aleșilor locali”.

PSD va propune în cadrul Coaliției de guvernare ca prevederile proiectului de lege adoptat de Senat referitoare la actualizarea salariilor demnitarilor să nu se aplice parlamentarilor și altor categorii de bugetari, ci doar aleșilor locali” , se arată în comunicatul transmis de PSD.

Potrivit comunicatului de presă, actualizarea salariului aleșilor locali este justificată în contextul în care calculul se face prin raportarea la salariul minim din 2018.                      

„Dacă în privința acestora din urmă o actualizare este justificată având în vedere că nivelul de salarizare este mai scăzut iar calculul încă se face prin raportarea la salariul minim din 2018, în cazul parlamentarilor și altor șefi de instituții publice o astfel de măsură ar fi  neadecvată, în actualul context economic” , susține PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite