Gorghiu: Un grup de lucru va elabora o nouă lege a audiovizualului

0
Publicat:

Un grup de lucru format din reprezentanţii grupurilor parlamentar, ai CNA şi ai Comisiei de cultură va elabora o nouă lege a audiovizualului, după ce Consiliul Legislativ a avizat ultimul acti normativ.

Alina Gorghiu a atras atenția asupra legii audiovizualului FOTO Eduard Enea
Alina Gorghiu a atras atenția asupra legii audiovizualului FOTO Eduard Enea

Un lucru votat astăzi în Biroul permanent al Senatului porneşte de la un memorandum intern pentru republicarea Legii audiovizualului nr. 504/2002, vorbim de un memorandum care a pornit de la un lucru care mie personal nu mi s-a mai întâmplat de când sunt senator, şi anume Consiliul Legislativ ne-a comunicat că avizează negativ republicarea Legii audiovizualului, dat fiind faptul că aceasta cuprinde tot felul de modificări, completări, norme de trimitere, devenind o operaţiune imposibilă, ca să nu spun una complexă şi dificilă, de republicare în Monitorul Oficial”, a precizat Alina Gorghiu, șefă interimară a Senatului.

Ca atare, cei de la Consiliul Legislativ ne spun că anterior republicării este necesară actualizarea, reanalizarea, corelarea normelor cu noile prevederi pentru a nu fi afectată securitatea juridică a reglementării, motiv pentru care Consiliul a opinat că, în loc de republicarea Legii 504/2002, o nouă soluţie legislativă optimă ar fi abrogarea acesteia şi înlocuirea ei prin adoptarea unui nou act normativ în domeniu, pentru că astfel se pot evita zecile de necorelări între diverse articole şi evităm toate consecinţele negative”, a completat președinta interimară a Senatului.

Prin urmare, va fi format un nou grup de lucru. „Constituim, ca urmare a propunerii Biroului permanent, printr-o hotărâre care probabil va fi introdusă săptămâna viitoare în plenul Senatului, un grup de lucru format din reprezentanţi din fiecare grup parlamentar, reprezentanţi din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului, reprezentanţi ai Comisiei de cultură, astfel încât să putem elabora o nouă lege care să se ridice la standardele despre care Consiliul Legislativ vorbeşte", a explicat Alina Gorghiu.

Neînțelegeri privind șefia CNA

La nivelul Coaliției sunt mai multe neînțelegeri în ceea ce privește Consiliul Național Audiovizualului. Pe actuala procedură, respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage, de drept, demiterea din funcţie a preşedintelui Consiliului. În acest caz, Parlamentul trebuie să numească un nou şef pentru restul de mandat, însă precedentul preşedinte nu are voie să fie reales.

Pe vechea lege trecută de Parlament, în Camera Deputaţilor, la insistenţele PSD, alineatul care interzicea preluarea restului de mandat de fostul preşedinte a fost abrogat. De la finalul anului trecut, au existat nemulţumiri în interiorul Coaliţiei pe tema noii prevederi. Amendamentul a fost perceput drept unul cu dedicaţie, pentru a putea să fie pusă iar şefă Monica Gubernat, demisă de Parlament în iunie 2021. La Senat, aleșii au revenit asupra amendamentului, pentru că nu ar fi vrut să permită revenirea lui Gubernat.

O altă discuție a avut loc pe tema operatorilor de cablu. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, a propus, printr-un amendament la vechea lege, ca operatorii de cablu care deţin putere semnificativă pe pieţe aflate în strânsă legătură, consolidându-şi astfel puterea de piaţă să poată fi obligaţi prin decizie a CNA să opteze pentru păstrarea activităţii doar pe una dintre pieţe. Amendamentul său a fost eliminat din forma finală a legii.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite