Gorghiu, discuții privind legea pensiilor speciale cu şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România
0Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a subliniat că Parlamentul trebuie sa găsească o formulă de echilibru între jurisprudența CCR și ceea ce este prevăzut în PNRR privind legea pensiilor speciale, în urma unei discuții cu șefa reprezentanței Comisiei Europene în România, Ramona Chiriac.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a anunțat că a avut avut o întâlnire cu Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, cu care a discutat mai multe subiecte care privesc îndeplinirea obiectivelor din PNRR.
Potrivit ministrului, în privința legii pensiilor de serviciu, „deciziile CCR trebuie respectate, iar Parlamentul trebuie sa găsească o formulă de echilibru între jurisprudența CCR și ceea ce este prevăzut în PNRR. Trebuie găsit un sistem echitabil și sustenabil”.
Șefa Ministerului Justiției a mai subliniat că ministerul pe care îl conduce „este direct implicat în îndeplinirea jaloanelor PNRR din domeniul justiției”.
Gorghiu a mai arătat că un alt subbiect abordat a fost „îndeplinirea recomandărilor din Raportul din 2023 privind statul de drept”, despre care a susținut că „este cel mai bun Raport al României de până acum”.
„Am discutat amândouă și despre cauza femeilor în societate. Femeile trebuie să fie respectate și în mediul public, și în mediul privat. Și mai sunt multe de făcut în acest sens. I-am mulțumit șefei Reprezentanței Comisiei Europene pentru suportul constant pe care Comisia Europeană l-a acordat României”, a mai transmis Gorghiu.
Sesiune extraordiară pentru legea pensiilor speciale
Premierul României, Marcel Ciolacu a anunțat că va fi convocat Parlamentul în sesiune extraordinară pentru a modifica legea pensiilor speciale în acord cu obiecțiile CCR.
Magistrații CCR au declarat în unanimitate ca parțial neconstituțională legea pensiilor speciale, fiind retrimisă în Parlament să fie corectate prevederi precum recalcularea pensiilor aflate în plată.
Nu mai puțin de 6 articole din proiectul de lege au fost declarate neconstituționale, din cele 15. Trei dintre acestea se referă exclusiv la magistrați, unul la personalul auxiliar din instanțe, un altul la aplicarea prevederilor privind cine se califică la beneficierea actualelor prevederi pentru pensionare încă o perioadă, iar ultimul referitor la impozitarea cu 15% a părții necontributive din pensie.
Într-una dintre rarele sale ieșiri publice, șeful CCR, Marian Enache, a fost cel care a anunțat decizia sa și a colegilor. Enache a fost și judecător-raportor pe speță, ceea ce înseamnă că el a pregătit argumentele, apoi ceilalți colegi au analizat considerațiile sale pe tema proiectului de lege.
Argumentele CCR
Ulterior, Curtea Constituțional, în motivarea la respingerea proiectului de lege privind reforma pensiilor speciale, explică, pe larg, decizia luată.
„Modul defectuos de realizare a eșalonării creșterii vârstei standard de pensionare este de natură să încalce art.1 alin.(5) din Constituție în componenta sa de securitate juridică corelat cu componenta instituțională a independenței justiției, cu referire directă la condițiile necesar a fi îndeplinite pentru acordarea pensiei de serviciu. Se încalcă, astfel, art.1 alin.(3) și (5) cu referire la art.124 alin.(3) din Constituție”, explică judecătorii.
CCR mai afrată că, „întrucât recalcularea pensiilor aflate în plată după o formulă care diminuează baza de calcul avută în vedere la data dobândirii dreptului de pensie are drept consecință diminuarea drepturilor aflate în plată, rezultă că art.III din legea criticată încalcă principiul securității juridice în componenta sa privitoare la neretroactivitatea legii [art.1 alin.(3) și (5) coroborat cu art.15 alin.(2) din Constituție], (...) fiind fragilizată în sine componenta instituțională a independenței justiției, ceea ce este contrar art.124 alin.(3) din Constituție”.