Florin Roman, primul ministru care părăseşte Guvernul Ciucă. Cine se încălzeşte pentru şefia Cercetării şi Digitalizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Roman a rezistat 20 de zile la Ministerul Cercetării şi Digitalizării FOTO Facebook Guvernul României
Florin Roman a rezistat 20 de zile la Ministerul Cercetării şi Digitalizării FOTO Facebook Guvernul României

Florin Roman şi-a dat demisia din funcţia de ministru al Cercetării şi Digitalizării după 20 de zile de mandat, în urma mai multor controverse legate de studiile sale. În PNL începe lupta internă pentru funcţia vacantă, favoriţi fiind doi liberali din garda tinerilor.

Doar 20 de zile a rezistat Florin Roman ca ministru, timp în care a fost în centrul atenţiei pentru controversele legate de CV-ul său, în condiţiile în care s-a descoperit că nu ar fi publicat nicio carte şi că nu a absolvit Universitatea „Babeş-Bolyai“ din Cluj-Napoca, deşi aşa pretinsese. La Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB) a dat doar un examen de absolvire a unui colegiu urmat în Alba Iulia, nici vorbă de lucrare de licenţă sau de urmarea unor cursuri la instituţia din Cluj-Napoca, după cum a precizat rectorul UBB, Daniel David, pentru „Libertatea”. Mai mult, jurnaliştii au descoperit mai multe pagini copiate integral în lucrarea sa de disertaţie.

Potrivit unor surse guvernamentale, Nicolae Ciucă a pus presiune pe Florin Roman timp de câteva zile să-şi „clarifice situaţia”, iar ca să fie şi mai evident, s-a transmis pe căi informale că „demisia ar fi un gest onorabil”. Roman s-a ţinut pe poziţii până marţi, când deja cascada de dezvăluiri despre parcursul său profesional începuse să-i nemulţumească şi pe cei din conducerea PNL. Liderii PNL nu au intervenit să-i ceară demisia lui Roman din Guvern, fiind pasată responsabilitatea pe umerii lui Ciucă. „Ciucă a avut ultimul cuvânt şi el trebuie să ia o decizie dacă Roman nu se dă dus”, a declarat un vicepreşedinte al PNL pentru „Adevărul”.

„Nu aţi reuşit să mă acuzaţi de fapte penale“

Florin Roman a acuzat că s-au făcut jocuri de culise pentru debarcarea sa, dată fiind importanţa ministerului în ceea ce priveşte, de exemplu, licenţele 5G. „Când albul devine negru, când orice vorbă îţi este răstălmăcită, când îţi asumi erori materiale, dar se ajunge la linşaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema şi atacul, dl Dacian Cioloş, ne vedem în instanţă. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanţă sau comisie să dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru «conectarea» în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Aţi învins! Nu aţi reuşit să mă acuzaţi de fapte penale, dar aţi dus la demisia unui ministru pe neglijenţe din CV”, a fost reacţia lui Florin Roman. Replica lui Cioloş a fost că „ameninţarea cu tribunalul e şi ridicolă” şi nici nu-l „impresionează”.

În locul lui Roman a fost propus ca interimar ministrul Virgil Popescu. Potrivit unor surse din conducerea PNL, favoriţi pentru preluarea funcţiei vacante sunt doi liberali din garda tânără, adică Pavel Popescu şi Robert Sighiartău. Popescu este vicepreşedinte al PNL pentru Digitalizare, în timp ce Sighiartău este responsabil de Politică Externă, dar mai mereu a fost în comisiile economice. Cu toate acestea, nu este exclusă înaintarea unui nume-surpriză venit de la una dintre organizaţiile puternice din Transilvania. Iar acest nume-surpriză nu este exclus să fie Raluca Turcan, preşedinte al PNL Sibiu, dar şi contestatare a lui Florin Cîţu săptămânile trecute. Prin alegerea lui Turcan ar fi închis un conflict intern. 

Florin Roman a fost singurul membru al Guvernului care nu şi-a dat demisia din funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Prin urmare, vicepreşedintele PNL îşi poate relua funcţia de conducere din Parlament.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite