Fenomenul solidarităţii din Griviţei 200: o sută de tone de ajutoare, strânse în doar câteva zile, au ajuns la refugiaţii din România şi la soldaţii ucraineni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O parte din echipa de voluntari ai programului „Solidari cu Ucraina” FOTO Facebook Sebastian Burduja
O parte din echipa de voluntari ai programului „Solidari cu Ucraina” FOTO Facebook Sebastian Burduja

O campanie de strângere de donaţii pentru Ucraina a arătat cât de solidari pot fi bucureştenii, însă sprijin a venit şi din alte zone ale ţării şi de peste graniţe. În a treia zi de război, programul „Solidari cu Ucraina” a pornit la adresa Calea Griviţei 200. De atunci, în mai puţin de o săptămână, aproape o sută de tone de donaţii au plecat deja spre Ucraina, spre centre de refugiaţi din Bucureşti, Ilfov, Tulcea sau Galaţi.

La Griviţei 200 este o atmosferă de solidaritate deplină cu persoanele afectate de război, în urma invaziei ruse. Bucureştenii aduc donaţii încontinuu, zeci de voluntari le sortează, le împachetează şi în paralel vin maşini în care se încarcă produsele. Organizatorii campaniei au decis recent să schimbe procesul de împachetare şi să folosească paleţi, pentru a fi mai uşor de descărcat în vamă. Cel mai important aspect, spun ei, este faptul că au reuşit să trimită o mare parte din ajutoare spre Ucraina, acolo unde nevoile sunt cele mai mari.

„Vin aici în fiecare zi imediat ce termin serviciul, pur şi simplu nu pot merge acasă. Când mă gândesc prin ce trec acei oameni în război, apărându-şi ţara cu riscul de a-şi pierde viaţa, oricât de obosit aş fi, nu îmi doresc să fiu în altă parte decât aici, unde simt că pot ajuta cât de puţin. Suntem copleşiţi de solidaritatea oamenilor şi de micile sau marile lor gesturi de bunătate. Când sortăm donaţiile găsim uneori bilete cu mesaje de încurajare scrise în ucraineană sau engleză, iar aceste gesturi ne motivează foarte mult să rezistăm oboselii”, a declarat Andrei, unul dintre voluntarii care vin zilnic la Griviţei 200.

Campania a fost iniţiată şi este derulată de o organizaţie de partid, PNL Sector 1, filială condusă de deputatul Sebastian Burduja. „Am lansat un apel civic, făcând ceea ce am simţit că trebuie să facem. Ideea a plecat de la dorinţa de a ajuta vecinii ucraineni şi disponibilitatea de a folosi spaţiile filialei PNL Sector 1 şi reţeaua noastră de membrii, care au devenit rapid voluntari implicaţi. Am spus de la bun început că nu este o acţiune politică, ci una umanitară, şi aşa va rămâne”., a precizat Burduja.

„Nu suntem ONG, nu suntem companie de logistică, nu avem experienţă în aşa ceva, dar avem foarte multă voinţă şi dorinţă de a ajuta. Iar asta a făcut diferenţa. În doar câteva zile, am transformat un sediu cu două camere într-un veritabil centru logistic, în care se sortează, se împachetează şi se organizează tone de produse pe paleţi. Avem câţiva colegi care doar cu asta se ocupă, telefoanele sună în continuu, suntem căutaţi de oameni din toată ţara şi chiar din alte ţări europene. Cea mai mare bucurie este că am reuşit să trimitem deja trei camioane cu alimente şi haine groase până la ucrainenii care îşi apără ţara cu atât de multă demnitate”, a declarat Sebastian Burduja, preşedinte al PNL Sector 1 şi iniţiator al campaniei „Solidari cu Ucraina”. 

Un ajutor pe partea logistică va veni de la Poşta Română, care a anunţat recent un parteneriat cu Poşta Ucraineană şi Ambasada Ucrainei, prin care vor fi livrate direct şi gratuit în ţara vecină toate cele necesare. Până acum, livrarea în Ucraina s-a făcut cu ajutorul unor persoane şi entităţi care au facilitat transportul din vama Isaccea în Ucraina. De acum înainte, acest lucru se va face prin Poşta Română. „Proiectul Poştei ne ajută să eficientizăm activitatea din centrul de donaţii. Astfel, vom avea predictibilitate şi sprijin logistic pentru livrările în Ucraina, iar pentru cele din România vom răspunde solicitărilor punctuale, pentru a ne asigura că fiecare donaţie merge exact acolo unde este nevoia cea mai mare. Ne bazăm în continuare pe sprijinul voluntarilor, cărora le mulţumesc pentru efort. Nu este uşor, ştiu că sacrifică din timpul liber, din timpul dedicat familiei, dar eforturile lor înseamnă enorm pentru cei rămaşi în calea războiului. Mă înclin în faţa tuturor celor care se implică în această campanie şi a tuturor celor care donează. Îi rugăm să o facă în continuare, iar cei care nu au apucat să contribuie au şansa să o facă în următoarele zile”, a mai spus Sebastian Burduja. 

Programul centrului de donaţii din Calea Griviţei 200 este luni-vineri între 17.00 şi 20.00, sâmbătă-duminică între 10.00 şi 13.00. Pentru a le uşura munca voluntarilor, donatorii sunt rugaţi, pe cât posibil, să aducă doar  produse necesare, pre-sortate pe categorii (alimente, haine, produse de igienă personală etc). „Sunt esenţiale produsele de igienă pentru copii şi femei, saci de dormit, alimente neperisabile, pături şi haine groase, termice. Perdelele, covoarele, sandalele cu toc, costumele de baie sau hainele subţiri cu paiete nu pot fi trimise nici la refugiaţi, nici în Ucraina”, este mesajul organizatorilor. 

De asemenea, organizatorii roagă firmele sau persoanele care vor să doneze cantităţi mari de produse (paleţi întregi sau dube pline cu diverse obiecte sau alimente) să apeleze înainte numărul de telefon dedicat (+40 753 983 613) pentru a se asigura că este suficient spaţiu pentru depozitare şi transport. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite