Fenechiu, despre moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR: Vom solicita verificarea legalităţii şi realităţii semnăturilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Fenechiu FOTO Facebook
Daniel Fenechiu FOTO Facebook

Liderul senatorilor PNL Daniel Fenechiu a declarat că partidul său va solicita verificarea legalităţii şi realităţii semnăturilor de pe moţiunea de cenzură USR PLUS-AUR, precizând că regulamentul cere semnătură olografă. „Diferenţa între olograf şi scan este că scan-ul în general nu poate fi olograf”, a mai completat Daniel Fenechiu pentru „Adevărul”.

„Vom solicita verificarea legalităţii şi realităţii semnăturilor care însoţesc moţiunea de cenzură”, a precizat Daniel Fenechiu pentru „Adevărul”. 

El a explicat că este vorba despre semnătura olografă cerută de regulament.”Nu mă refer la semnăturile date pe şerveţele, mă refer la forma cerută de regulament care vorbeşte de semnătură olografă, a declarat Daniel Fenechiu în ceea ce priveşte semnăturile de pe moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR. „Diferenţa între olograf şi scan este că scan-ul în general nu poate fi olograf”, a mai completat Daniel Fenechiu. 

„Preşedinţii theoretic nu pot să înainteze birourilor permanente o moţiune, fie simplă, fie de cenzură până nu au verificat anumite lucruri, în situaţia în care nu au făcut-o cum trebuie sau există suspiciuni birourile permanete sunt suverane să verifice realitatea, legalitatea, conformitatea semnăturilor în raport de textul constitutional şi textul regulamentar”, a mai precizat Fenechiu.

În ceea ce priveşte soluţionarea contestaţiei, Daniel Fenechiu spune că „aici este o discuţie”, explicând că „regulamentul nu prevede o anumită comisie, ar putea mai multe comisii, juridicile reunite, comisiile regulamentare reunite, comisia de statut, evident cu participarea celor două secretariate generale”. 

„În raport cu lucrurile pe care le invocăm şi de posibilitatea de a efectua actele de verificare se stabileşte un termen conventional care va fi un termen rezonabil, dacă apreciaza biroul permanent si vom stabili. Îmi e greu să vă spun în momentul ăsta”, a mai declarat Fenechiu referitor la momentul în care ar urma să existe o soluţionare a contestaţiei. 

Liderul deputaţilor USR PLUS spune că demersul este „fără precedent”. „O semnătură olografă rămâne olografă şi când e scanată. De un an se votează prin telefon, prin tabletă şi nu ştim cine e la celălalt capăt”, a declarat Ionuţ Moşteanu. 

De altfel, un document al PNL a fost înregistrat la Secretariat. „Sub aspect procedural, solicităm Birourilor permanente reunite să dispună anterior prezentării moţiunii de cenzură, verificarea condiţiei de validitate a moţiunii de cenzură, constând în numărul minim de semnături ale iniţiatorilor.

Potrivit prevederilor art. 113 din Constituţie, moţiunile de cenzură nu pot fi initiate decât de cel puţin o pătrime din numărul total al senatorilor şi deputatilor ca o condiţie ad validitatem.

În urma lecturării listelor de semnături ataşate de iniţiatori moţiunii de cenzură se observă următoarele aspecte de neregularitate: 

Mai multe semnături nu sunt prezentate în original, ci fotocopiate / scanate neîndeplinind cerinţa de semnătură olografă în original în dreptul numelui – prenumelui initiatorului (cel putin 12 semnături scanate, de ex. semnăturile de la pozitiile 60, 62 şi 72)

-  Unele semnături sunt redate cu ştersături ori corecturi efectuate direct pe text, prin suprapunerea unor linii corectoare (ex. pozitiile 43 si 44);

- Există indicii temeinice că mai multe semnături ale unor senatori si deputati iniţiatori ai moţiunii de cenzură nu corespund cu semnăturile aceloraşi parlamentari din listele de semnături pentru prezenta acestora la şedinţele de plen ale fiecărei camere/la şedinţele comisiilor. Este vorba de semnături total diferite de cele folosite de aceiaşi parlamentari în listele de prezenţă, ceea ce pune sub semnul întrebării veridicitatea şi realitatea acestor semnături şi implicit numărul obligatoriu de semnături cerut de Constituţie pentru depunerea unei moţiuni de cenzură.

- Din informatiile publice, unii parlamentari semnatari ai moţiunii nu se aflau în ţară pentru a putea semna moţiunea de cenzură personal, în original”, sunt o parte dintre argumentele liberalilor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite