EXIT POLL final: PNL şi PSD au scăzut puţin. USR-PLUS, scor neschimbat. Diaspora poate răsturna clasamentul. Ponta şi Băsescu trec pragul. ALDE, nu
0Rezultate strânse la scrutinul de duminică. PSD, PNL şi Alianţa 202 USR PLUS se bat pe primul loc. Social-democraţii, sub conducerea lui Liviu Dragnea, au pierdut aproape 20 de procente faţă de scrutinul din 2016. Voturile din diaspora pot influenţa decisiv clasamentul final: PSD ar putea pica pe locul trei. ProRomânia, PMP şi UDMR au trecut la mustaţă pragul electoral, în timp ce ALDE nu va trimite niciun europarlamentar la Bruxelles.
UPDATE 22:55 Potrivit Exit Poll-ului Curs Avangarde, pe datele colectate la ora închiderii urnelor (21.00), procentele obţinute de partide se modifică foarte puţin. Astfel, PSD şi PNL ar fi scăzut fiecare la 25,7%, iar USR PLUS rămâne la 23,9%.
ALDE scade la 4,7%, UDMR şi ProRomânia rămân cu aceleaşi procente, 5,4% , respectiv 5,7%. PMP-ul lui Traian Băsescu este creditat cu 5,2% (nicio creştere).
Datele nu conţin voturile din diaspora. Aşadar cele 370 de mii de voturi ale românilor din străinătate ar putea răsturna clasamentul.
Exit poll-ul prezentat a centralizat datele până la ora 21.00, când s-au închis urnele în ţară. Eşantionul a cuprins 400 de secţii de votare atât din mediul urban, cât şi din mediul rural, din toate zonele ţării. Nu au fost cuprinse secţii de votare din străinătate.
S-au folosit 450 de operatori de interviu, până la ora 21.00 fiind intervievate peste 20.000 de persoane. Rata de refuz înregistrată a fost de 18 la sută.
Cele peste18.000 de secţii de votare s-au închis la ora 21.00.
UPDATE 21:00 Potrivit Exit-pollului realizat de Curs-Avangarde, pe datele colectate până la ora 19.30, PSD şi PNL s-ar afla la egalitate, cu 25,8%, urmate de Alianţa 2020 USR PLUS cu 23,9%.
Potrivit sondajului, singurele partide care mai fac pragul electoral de 5% şi trimit europarlamentari la Bruxelles sunt: Pro România 5,7%, UDMR cu 5,4% şi PMP cu 5,2%.
Acest clasament poate suferi modificări după numărarea voturilor diasporei, care nu este cuprinsă în sondaj, şi a celor care au ales să voteze după ora 19.30.
Precizări metodologice
Eşantionul pentru Exit-Poll este format din 400 de sectii de votare.
Acesta este stratificat, pe mediile urban si rural si pe regiuni istorice.
Au fost utilizaţi 450 de operatori de interviu, operatori de introdus date şi experţi în coordonarea cercetării şi analiza datelor, din partea celor 2 institute, Centrul de Sociologie Urbana şi Regională - CURS şi Grupul de Studii Socio-Comportamentale AVANGARDE.
Numărul de persoane intervievate este de peste 20.000. Ponderea refuzurilor de a răspunde la chestionar este de circa 18%. Având în vedere ponderea refuzurilor şi alte dificultăţi întâmpinate în secţiile de votare, independente de institutele de sondare, marja teoretică de eroare prevăzută pentru ancheta realizată în eşantionul de secţii de votare din România este de +/-2%, la un nivel de încredere de 95%.
Este foarte important de precizat că eşantionul construit pentru exit poll nu a inclus secţii de votare din străinătate.
Primele rezultate alegeri europarlamentare 2019 oficiale provizorii vor fi anunţate, cel mai probabil, după miezul nopţii, după ce începe numărarea voturilor. Însă primele date cu privire la preferinţele românilor la urne vor fi anunţate la ora 21:00, când va fi prezentat un exit-poll, care a fost efectuat de casele de sondare CURS şi Avangarde, singurele care au cerut acreditare la Biroul Electoral Central. Adevarul.ro vă va prezenta în timp real datele acestui exit-poll.
20:23. Prezenţa la referendumul pentru justiţie a depăşit 40%. Prezenţa la europarlamentare este de 47,65%. În scurt timp, pe Adevarul.ro vă prezentăm primele rezultate alegeri europarlamentare 2019.
20:22. Liderul PMP, Traian Băsescu, afirmă că ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, nu este nimic altceva decât „un birocrat ticălos care batjocoreşte cu bună ştiinţă românii din diaspora” şi cere demisia acestuia. Mai multe detalii aflaţi - AICI.
20:21. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat la ieşirea de la urne că iubita sa, Irina Tănase, a votat la o secţie din Drumul Taberei, Sectorul 6.
20:19. Poliţiştii constănţeni continuă cercetările în cazul mamei primarului din Constanţa, care a fost prinsă în secţia de votare cu cinci buletine pe care intenţiona să le bage în urne. Mai multe detalii găsiţi - AICI. Rămâneţi pe Adevarul.ro pentru a aflat ce rezultate europarlamentare 2019 s-au înregistrat.
20:12. Până la această oră, s-au prezentat la urne 47,08% dintre alegători. La referendumul pentru justiţie au participat 39,61%. De asemenea, mai trebuie menţionat şi că în majoritatea judeţelor au fost peste 30% dintre alegători. Singurul judeţ în care încă nu a fost trecut pragul de 30% este Vaslui (28,44%).
19:30. Liviu Dragnea a votat în Bucureşti, la Liceul Jean Monnet. „Nu văd ce ce este o surpriză pentru că am zis tot timpul că susţin temele de la referendum”, a declarat Liviu Dragnea, la ieşirea de la vot, atunci când a fost întrebat de ce a votat şi la referendumul pentru justiţie.
Dragnea a fost întrebat şi cum i se pare ziua de azi. „Este o zi bună pentru că au venit foarte mulţi oameni la vot. Îmi pare rău că au fost cozi. Întârzieri au fost de la tabletă, de la două liste... În diaspora, ar trebui să-i întrebăm pe ambasadorii care au fost numiţi. De ce nu au încercat să-i redirecţioneze, să le spună tuturor românilor unde-s secţiile de vot”, a precizat Liviu Dragnea.
19:25. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va face declaraţii de la Cotroceni la ora 21:00.
Potrivit unor date din sondaje interne realizate de PSD şi PNL, obţinute de Adevarul.ro, liberalii şi social-democraţii ar merge umăr la umăr. Sondajul PSD arată că formaţiunea condusă de Liviu Dragnea ar fi avut, la ora 16:00, 27%, la fel ca PNL. Pe locul al treilea s-ar afla USR PLUS, cu 23%.
Sondajul PNL îi arat pe liberali cu 29%, PSD cu 26% şi USR PLUS cu 21%.
Ambele sondaje relevă faptul că Alianţa USR PLUS ar fi câştigat în Capitală cu un scor foarte mare.
Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Referendumul a trecut cvorumul
De la ora 17:00, prezenţa la referendum pentru justiţie a fost trecut de 30%, ceea ce înseamnă că a trecut cvorumul şi poate fi declarat valabil. Cele două întrebări de la referendum sunt:
„1 - Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?”
„2 - Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”
Rezultate alegeri europarlamentare 2019. Cine face exit poll-ul
Cine sunt cele două case care vor face exit-poll-ul? Centrul de Sociologie Urbană şi Regională CURS a fost cumpărat în 2017 de jurnalistul Iosif Buble, fondatorul site-ului Stiripesurse.ro. Cel de-a doua casă de sondare, Avangarde, este condusă de Marius Pieleanu, invitat des în emisiunile de la Antena 3 şi România TV.
În cele mai recente sondaje pe care le-au făcut cu privire la intenţiile de vot la alegerile europarlamentare 2019, atât CURS, cât şi Avangarde, dau câştigător PSD cu procente de peste 30%.
Potrivit unui sondaj CURS efectuat în perioada 5 aprilie - 28 aprilie 2019, PSD este preferat de 32% dintre cei care au indicat o opţiune de vot, iar PNL de 25%. Urmează în acest top Alianţa 2020 USR PLUS (12%), ALDE (10%), PRO România (9%), Partidul Mişcarea Populară (5%) şi UDMR (5%).
Ca o comparaţie, un sondaj realizat între 12 şi 25 aprilie de IMAS, la comanda Europa FM, arată PSD cu 21,7% şi PNL cu 25,6%. Pe următoarele locuri au fost ALianţa USR PLUS, cu 16,4%, ALDE, cu 12,2%, PRO România, cu 11,7% şi, cu câte 5,6% fiecare, UDMR şi PMP.
Un alt sondaj, realizat de INSCOP între 12 aprilie şi 3 mai 2019, arăta PSD la 26,4% şi PNL la 26,1%. Alianţa 2020 USR PLUS a fost creditată cu 20,1%, Pro România cu 8,5%, ALDE cu 8,2%, UDMR cu 4% şi PMP cu 3,5%.
În ceea ce priveşte Avangarde, cele mai recente date ale unui sondaj, însă cu privire la alegerile parlamentare, au fost făcute publice de Marius Pieleanu la sfârşitul lunii ianuarie, la o emisiune de la România TV.
Atunci, Avangarde arăta PSD cu un procent de 34% şi PNL cu 24%. Pe următoarele locuri erau ALDE (10%), USR (10%), UDMR (5%), Pro România (5%), PMP (5%) şi PLUS (3%).
Tot pentru luna ianuarie şi tot cu referire la preferinţele românilor cu privire la alegerile legislative a fost făcut un sondaj de opinie de IMAS, la comanda USR. Datele sociologice strânse de IMAS arăta PSD cu 24,5%, PNL cu 23,3%, USR cu 13,2%, ALDE cu 12,8%, Pro România - 9,1%, PLUS - 7,4%, UDMR - 5,7% şi PMP - 2,5%.