Estul e din nou ruşinea Europei. România şi Ungaria, singurele ţări din UE cu candidaţi respinşi pentru funcţia de comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
László Trócsányi, candidatul ungar pentru portofoliul de comisar european pe Extinderea UE
László Trócsányi, candidatul ungar pentru portofoliul de comisar european pe Extinderea UE

László Trócsányi, candidatul Ungariei pentru portofoliul de comisar european pe extinderea UE în Europa de Sud-Est a fost respins de Comisia Juridică a Parlamentului European (JURI).  Scorul a fost, la fel ca în cazul Rovanei Plumb, în defavoarea acestuia: 11 voturi împotrivă, 9 pentru şi 2 abţineri. Deocamdată, România şi Ungaria sunt singurele ţări cu candidaţi respinşi de JURI.

Trócsányi a fost ministru al Justiţiei în Ungaria din 2014, instaurat în guvern de către Viktor Orban, dându-şi demisia în mai, după ce a fost ales europarlamentar. La Bruxelles, acesta este văzut ca drept unul dintre pionii principali care au dus la slăbirea puterii judiciare şi a statului de drept în Ungaria.

Ca ministru al Justiţiei, acesta a introdus mai multe legi care au declanşat mai multe conflicte cu instituţii europene, printre care şi Comisia Europeană din care acum Trócsányi vrea să facă parte. Printre altele, acesta a introdus în legea ungară o măsură care incriminează ONG-urile care-i ajută pe refugiaţi, precum şi măsuri care obligă Universitatea Central Europeană să părăsească Budapesta.

Potrivit Euractiv, în timpul interviului cu Comisia Juridică, acesta a fost pus să ofere detalii despre firma sa de avocatură pe care a fondat-o dinainte să devină ministru al Justiţiei în guvernul Orban.

Momentum Mozgalom, partid de opoziţie din Ungaria, scrie că Trócsányi „a fost prins cu minciuna” şi afirmă că acesta ar fi declarat în faţa Comisiei Juridice că în ultimii zece ani nu a avut niciun venit de pe urma firmei sale. „Trócsányi a argumentat că nu a primit dividente şi că a rămas doar cu numele în firma sa. Cu toate astea, în declaraţia de avere acesta are trecută o parte de 12,62%  iar în prezent nu există nicio informaţie publică despre actualii proprietari ai firmei de avocatură. Mai mult, în ultimii ani firma a avut ca şi clienţi mai mulţi apropiaţi ai guvernului. Ce mai poate fi considerat conflict de interese dacă nu asta?”, scrie opoziţia ungară pe Facebook.

 

„Comisia Juridică din Parlamentul European (JURI) a declarat astăzi că există un conflict de interese în privinţa mea, cu 11 voturi în favoare, 9 împotrivă şi doi membri abţinându-se.  Într-o sesiune închisă, fără accesul publicului, am răspuns la toate întrebările care mi-au fost adresate într-un mod transparent şi în armonie completă cu documentele transmise anterior.

În cazul candidatului Ungariei pentru funcţia de Comisar a fost luată o decizie politică, care nu are vreo bază factuală, şi intenţionez să parcurg toţi paşii legali împotriva acesteia. Vreau să-mi exprim mulţumirea pentru toţi cei care m-au suţinut în a mă pregăti să preiau un portofoliu cu o importanţă istorică pentru Ungaria”, a transmis Trócsányi pe Twitter.

Tot azi, Rovana Plumb a primit aviz negativ din partea Comisiei Juridice a Parlamentului European pentru funcţia de comisar pe Transporturi. Au fost 15 voturi împotrivă, 6 pentru şi două abţineri.  În urma avizului negativ, Rovana Plumb nu mai poate fi audiată în Comisia de Transporturi.

Vicepreşedintele Comisiei Juridice, Sergey Lagodinsky, a declarat, citat de Politico, că dintre cei 26 de candidaţi, doar cei doi au fost respinşi.

Ulterior, Comisia Juridică a supus la vot calea de urmat: o nouă audiere sau descalificarea din cursa pentru Comisia Europeană. Comisia Juridică a ales măsura cea mai dură: blocarea definitivă a Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european. Decizia a fost covârşitoare: 20 de voturi împotriva Rovanei Plumb şi zero pentru.

„E decizia cea mai dură posibil, care certifică descalificara Rovanei Plumb. Comisia Juridică a hotărât, practic, că nu mai e nevoie de a doua audiere, că lucrurile sunt clare: Rovana Plumb nu-şi poate asuma funcţia de comisar pe Transporturi din cauza lipsei de integritate“, susţin sursele Adevărul.

 În mod normal, Rovana Plumb trebuia să fie audiată săprtămâna viitoare de Comisia de Transporturi a Parlamentului European. Însă, fără un aviz pozitiv din partea Comisiei Juridice, audierea nu mai poate avea loc, lucru confirmat şi de preşdintele Comisiei Juridice din PE. Aşadar, Guvernul Dăncilă trebuie să vină cu o nouă propunere, care să respecte condiţiile de integritate.

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite