Dezbateri în Parlament privind criza lemnului. Ce i se reproșează lui Tanczos Barna și cum se apără ministrul

0
Publicat:

Ministrul Mediului a venit astăzi în plenul Camerei Deputaților pentru a oferi explicații în ceea ce privește plafonarea prețului de lemn. Tanczos Barna susține că prețul lemnului de foc variază de la regiune la regiune. 

Ministrul Mediului a participat la Ora Guvernului din plenul Camerei Deputaților FOTO: Inquam
Ministrul Mediului a participat la Ora Guvernului din plenul Camerei Deputaților FOTO: Inquam

"În acelaşi timp, trebuie să ştim faptul că preţul lemnului de foc variază de la regiune la regiune, de la zona de câmpie la zona de munte, motiv pentru care nu putem să generalizăm. Această situaţie de lipsă de lemn a fost suplinită, a fost rezolvată prin aceste metode, iar preţul a fost, aşa cum ştiţi şi dumneavoastră, plafonat la 400 de lei prin Ordonanţă de Urgenţă”, a explicat ministrul Mediului la Ora Guvernului, potrivit Agerpres.

Critici la adresa ordonanței pentru plafonarea prețului lemnului de foc

Deputatul PNL și președintele Comisiei pentru Mediu din Camera Deputaților susține că efectele ordonanței pentru plafonarea prețurilor la lemnul de foc n-au fost cele așteptate, în timp ce unii furnizori au crescut artificial prețurile.

Trebuie să recunoaştem că efectele OUG pentru plafonarea preţurilor la lemnul de foc n-au fost cele pe care le aşteptam. Această plafonare avea ca scop stoparea anumitor speculaţii care puteau să apară pe piaţă în contexul acestei crize energetice, prilej favorabil pentru unii furnizori de materii prime să crească artificial preţul la lemne. Cu adevărat important este să luăm toate măsurile necesare pentru ca această ordonanţă cu privire la plafonarea preţurilor pentru lemnul de foc să producă cele mai bune efecte pentru români", a transmis deputatul în plenul Camerei Deputaţilor, potrivit Agerpres.

Deputatul PNL s-a arătat convins că Guvernul și parlamentarii pot aduce îmbunătățiri prin depunerea de amendamente, astfel încât românii să ajungă la prețul cel mai redus la lemnul de foc.

Președintele AUR l-a acuzat pe ministrul Mediului de provocarea crizei lemnului de foc și blocajul companiei Blue Air.

"S-au făcut 2 luni de când acea ordonanţă ruşinoasă cu plafonarea preţului la lemne la 400 lei şi la peleţi la 2.000 de lei a fost introdusă şi a dat peste cap toată piaţa lemnului, bătându-şi joc de familiile de români care se încălzesc pe lemn sau pe peleţi. Este 5 decembrie, mulţi români nu au bani să cumpere lemne de foc şi astăzi, la "Ora Guvernului" a venit domnul Tanczos Barna să dea cumva vina pe prim-ministru. (...) Ministrul Tanczos Barna trebuie să justifice care sunt planurile în această iarnă pentru românii care se încălzesc cu lemne sau vrea să îi lase în continuare să moară de frig. A blocat toată piaţa lemnului această ordonanţă de urgenţă care a fost dată cu semnătura lui Tanczos Barna. Cu semnătura lui, ministrul Mediului şi-a asumat această ordonanţă de urgenţă în ciuda opoziţiei Romsilva", a afirmat Simion la dezbaterea "Ora Guvernului", potrivit sursei citate.

George Simion susține că Tanczos Barna conduce ministerul „ca pe propria feudă”.

„Îl acuzăm, pe lângă provocarea crizei lemnului, pe Tanczos Barna de felul în care conduce Ministerul Mediului ca pe propria feudă. Ca să vă daţi seama, menţine toate instituţiile ministerului într-un interimat şi într-un provizorat din două în două săptămâni", a declarat președintele AUR.

Deputatul PSD Radu Popa i-a reproșat ministrului Mediului că blochează apariția și construcția de noi capacități de construcție energetică.

„Sunt atât de multe lucruri de spus în legătură cu Ministerul Mediului, ar trebui mai multe ore. (...) De ce suntem chemaţi să discutăm problema lemnelor de foc într-o ţară în care dumneavoastră sunteţi ministru în Guvern şi am ajuns la CCR ca să aprobăm microhidrocentralele în România a căror capacitate însumată ar însemna 900 de Megawaţi în plus în sistem. Ministerul Mediului se ceartă cu Ministerul Energiei şi noi avem un minus de 15 % din capacitatea energetică a României şi pentru că dumneavoastră blocaţi apariţia şi construcţia de noi capacităţi de construcţie energetică. De ce România importă energie din alte surse? (...) Şi de ce dumneavoastră nu vă înţelegeţi ca doi miniştri în Guvern cu domnul Virgil Popescu şi să găsim o soluţie ca aceste microhidrocentrale să devină producătoare de energie? În timpul ăsta ne întrebăm dacă 400 de lei, dacă 500 de lei sau dacă alt preţ e bun la mia de metri cubi de lemne", a transmis Radu Popa, potrivit Agerpres.

La finalul declarației sale, Radu Popa i s-a adresat în mod ironic ministrului UDMR.

”N-am ştiut să vă spun toate acestea în limba maghiară, probabil că m-aş fi făcut mult mai simpatic pentru dumneavoastră, le spun în limba română pentru că suntem în Parlamentul României", i-a transmis deputatul PSD.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite