Ministrul Mediului, la raport în Parlament. Ce explicații trebuie să dea Tanczos Barna

0
0

Ministrul Mediului, Tanczos Barna este așteptat să dea explicații privind lemnul de foc, după ce prețul acestuia a fost plafonat. Solicitarea a fost făcută de AUR, care notează că „românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc”. 

Ministrul Mediului este așteptat în Parlament FOTO Inquam Photos / Cosmin Enache
Ministrul Mediului este așteptat în Parlament FOTO Inquam Photos / Cosmin Enache

Luni, de la 16.00, ministrul Mediului este așteptat în Parlament, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, fiind notat că vor avea loc „dezbateri politice cu participarea domnului Tanczos Barna, ministrul mediului, apelor şi pădurilor, la solicitarea Grupului parlamentar AUR”. 

Tema dezbaterilor este subiectul lemnelor de foc, formațiunea politică precizând că „peste trei milioane de familii depind de lemnele de foc pentru încălzire”.

De asemenea, potrivit membrilor partidului, suntem la mijlocul lunii noiembrie, temperaturile scad. Românii din mediul rural nu au acces la lemne de foc, fie din cauza preţului, fie din cauza lipsei acestuia”. 

Prețul lemnului de foc - plafonat la 400 lei/ metru cub

Guvernul a adoptat la începutul lunii trecute o OUG care plafonează prețul lemnului de foc la 400 de lei / metru cub. 

Potrivit ordonanței de urgență adoptate de Executivul român, pe piața liberă prețul la metrul cub ajungea până la 700 de lei.

Măsura ar urma să se aplice până la 31 martie 2023, iar cei care ar încălca prevederile ordonanței de urgență ar putea fi pedepsiți cu amenzi între 3000 și 5000 de lei.

Actul normativ nu afectează însă și prețul din contractele deja încheiate la momentul adoptării ordonanței de urgență, potrivit Guvernului.

Ulterior, preşedintele interimar al Senatulu, Alina Gorghiu, a precizat că OUG prin care este plafonat preţul lemnelor de foc va fi modificată şi îmbunătăţită la Camera Deputaţilor, iar proiectul de adoptare al OUG a trecut tacit de Senat. 

   „Se discută, premierul a comunicat deja public în urma discuţiilor cu colegii din coaliţie că va fi modificată, că va fi îmbunătăţită această formă, este un lucru care se va întâmpla zilele viitoare şi îl veţi vedea în Camera Deputaţilor discutat şi concluzia va fi subliniată prin amendamentele pe care colegii din Cameră la vor face la ordonanţă. Deci va fi modificată şi ordonanţa aceasta”, a precizat atunci Alina Gorghiu.   

Inițial, proiectul de lege prevedea o plafonare la 500 de lei. 

Politică


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri