Clasa politică, bulversată după decizia de anulare a prezidențialelor. „România nu este un stat pierdut”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clasa politică a reacționat puternic în urma deciziei CCR de a anula primul tur al alegerilor prezidențiale. Deputatul USR Emanuel Ungureanu a criticat acest demers, în timp ce politicieni de la PSD și USR au salutat decizia.

Decizia CCR de anulare a primului tur a împărțit clasa politică în două FOTO Shutterstock
Decizia CCR de anulare a primului tur a împărțit clasa politică în două FOTO Shutterstock

UPDATE

Ministrul Culturii Raluca Turcan a transmis că decizia luată în unanimitate de judecătorii CCR și vine după desecretizarea unor documente de CSAT, care arată că procesul electoral pentru alegerile prezidențiale a fost viciat.

"Știu, o întreagă țară este obosită, frustrată, confuză și, mai ales, speriată. De aceea trebuie să așteptăm motivarea deciziei CCR cu calm și sunt convinsă că vom găsi soluția cea mai bună pentru a depăși cu bine pentru România acest moment plin de tensiune. Primii pași sunt destul de clari: organizarea de alegeri democratice și corecte pentru cea mai înaltă funcție în stat și investigarea chestiunilor semnalate de CSAT.

Cel mai important este ca românii să voteze informați, în cunoștință de cauză și fără a fi victimele unei retorici extremiste și agresive", a transmis aceasta pe pagina sa de Facebook.

O reacție a venit și din partea ministrului Justiției, Alina Gorghiu, care a făcut apel la discuții raționale.

"Este esențial ca alegerile prezidențiale să fie libere și corecte. Iar oamenii să voteze în cunoștință de cauză. E important să avem garanția că integritatea procesului electoral este totală. Nu are voie nimeni să pună în pericol fundamentele democratice ale statului român, respectarea Constituției României, apartenența sa la Uniunea Europeană și la NATO", a transmis ea.

Ministrul a spus de asemenea că "era datoria CCR să analizeze toate aceste lucruri" și că, potrivit art. 146, lit f) din Constituție, Curtea este cea care “veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României”.

Știre inițială

"A treia lovitură de stat a CCR în 6 luni! Curtea Constituţională vrea neapărat un om al sistemului PSD-PNL în fruntea statului. Elena Lasconi avea o şansă excelentă ca România să aibă un preşedinte din afara sistemului, un om curat, imperfect, dar curat, pentru România. Curtea Constituţională s-a decredibilizat definitiv. Întâi au scos-o ilegal pe Şoşoacă de pe buletinul de vot, apoi au decis renumărarea ilegală a voturilor din turul 1 şi apoi au omorât definitiv democraţia, anulând turul 1 al prezidenţialelor după ce l-a validat! Halucinant", scrie Ungureanu, pe Facebook.

Potrivit acestuia, conducerea SRI ar trebui demisă, în cazul în care ştia de situaţia lui Călin Georgescu înainte de primul tur, iar preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Marcel Ciolacu ar trebui judecaţi pentru înaltă trădare.

"Toată conducerea SRI trebuie demisă urgent, Iohannis trebuie judecat pentru înaltă trădare, alături de Ciolacu, dacă au ştiut înainte de turul 2 că Georgescu este omul Rusiei, un legionar scelerat, şi nu au făcut NIMIC! Sentinţă definitivă! Statul român a eşuat! Să ne spună Curtea Constituţională, dominată de PSD-PNL, cine ar trebui să fie viitorul preşedinte al României, de ce mai votează românii? Nu aveţi pic de ruşine", a adăugat Ungureanu.

Reacția vine după ce Curtea Constituțională a anulat turul 1 al alegerilor prezidențiale. Procesul electoral va fi reluat în integralitate

Guvernul urmează să stabilească un calendar

Prim-vicepreşedintele interimar al PNL Ciprian Ciucu a afirmat, vineri, că este prea devreme pentru o reacţie la decizia CCR privind anularea întregului proces electoral al alegerilor prezidenţiale şi că va trebui realizată o analiză.

"În şedinţa din data de 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională, în vederea asigurării corectitudinii şi legalităţii procesului electoral, şi-a exercitat atribuţia prevăzută de art.146 lit.f) din Constituţie şi, cu unanimitate de voturi, a hotărât următoarele: În temeiul art. 145 lit. f) din Constituţie, anulează întregul proces electoral cu privire la alegerea preşedintelui României, desfăşurat în baza HG 756/2024 privind stabilirea datei alegerilor pentru preşedintele României în anul 2024 şi a HG 1061/2024 privind aprobarea programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României în anul 2024", se arată în decizia CCR.

Practic, în urma acestei decizii se anulează rezultatele din primul tur, iar alegerile prezidenţiale se reiau de la zero, inclusiv programul pentru desfăşurarea campaniei electorale.

"Procesul electoral pentru alegerea preşedintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea preşedintelui României, precum şi un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare", se precizează în decizia CCR.

„România nu este un stat pierdut”

"România a demonstrat astǎzi cǎ nu este un stat pierdut!", a transmis secretarul de stat Alexandru Rogobete pe pagina sa de Facebook.

"Instituțiile statului au arǎtat astǎzi cǎ suntem protejați! Încrederea ne face bine!", a mai transmis el.

Decizia ar fi trebuit să vină mult mai repede

Decizia CCR de a anula rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale ar fi trebuit să vină chiar în săptămâna de după primul tur, susține ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu.

"O decizie a CCR corectă în fața unei realități care ne-a arătat afectarea gravă a procesului electoral. Mi-aș fi dorit ca această decizie să vină mult mai repede, chiar în săptămâna de după primul tur. Sper ca, pe viitor, toate instituțiile statului să înteleagă ceea ce spun de 3 ani: viteza cu care evoluează provocările cu care România se confruntă, fie ele politice, economice, sociale sau de securitate necesită reacție rapidă din partea autorităților pentru că altfel se induce sentimentul de panică și de incertitudine", a transmis el pe Facebook.

El a spus, de asemenea, că mai speră ca, "la următoarea campanie electorală, candidatii să înteleagă că circul și jignirile nu unesc, ci dezbină!"

"Multi au vorbit în aceste zile de Uniunea Europeană, de NATO, de Schengen. Multi din ei s-au trezit in UE, NATO sau Schengen dar munca și eforturile au fost ale PSD (...) Important este că România rămâne pe traseul ei, de neclintit: UE, NATO si, în scurt timp OCDE", mai spune ministrul.

Diana Șoșoacă, reacție dură

Liderul SOS, Diana Șoșoacă, a criticat dur decizia CCR și a acuzat instituția de lovitură de stat.

"În mod nedrept, neconstituțional și cu încălcarea dreptului divin, CCR a făcut o lovitură de stat. În acest moment, CCR s-a întors împotriva Constituției.

Praful și pulberea s-a ales de aceste alegeri lovite de nulitate absolută odată cu excluderea mea de pe lista candidaților la prezidențiale! Acum mă mai opriți să candidez sau veți da încă o lovitură de stat? Dumnezeu nu va permite niciodată că femeia care a luptat cel mai mult și a sacrificat totul pt grădina Maicii Domnului să fie nedreptățita! Dumnezeu nu doarme", a spus ea.

Cum a reacționat POT

Anamaria Gavrilă, președinta Partidului Oamenilor Tineri (POT) care l-a susținut pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, a spus că decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale nu va schimba câștigătorul alegerilor.

„Stați calmi! Călin Georgescu va fi președintele României în 2024”, a transmis simplu Anamaria Gavrilă, o fostă deputată AUR, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite