Deputatul Bogdan Diaconu, la Adevărul Live: PSD şi PNL au încurajat cererile UDMR de obţinere a autonomiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul independent Bogdan Diaconu FOTO Adevărul
Deputatul independent Bogdan Diaconu FOTO Adevărul

Deputatul independent Bogdan Diaconu, liderul Partidului România Unită, a vorbit marţi, la Adevărul Live, despre aspiraţiile autonomiste ale UDMR, dar şi despre compromisurile făcute de partide, prin care s-au încurajat solicitările maghiare de obţinere a autonomiei.

Rămâi pe adevarul.ro pentru principalele declaraţi

Adevărul: Ce şanse are proiectul de lege al autonomiei?

Bogdan Diaconu: Senatul României a dat un semnal extrem de prost şi partidele care deţin majoritatea în Senat au dat un semnal prost, în contextul geopolitic pe care îl traversăm. În loc să avem linişte, lăsăm în continuare deschisă poarta extremismului. Partidele din Parlament, PSD şi PNL, au interese faţă de UDMR. PSD are interes la UDMR ca să rămână la guvernare, iar PNL ca să ajungă la guvernare.

Adevărul: Aşadar, aveţi o problemă cu UDMR.

Bogdan Diaconu: Nu cu UDMR, de principiu, ci cu acţiunile care sfidează Constituţia. De la o vreme, şi-au permis să nu mai vorbească pe la colţuri despre autonomie, ci să defileze deschis, pe faţă, în campaniile electorale, în timp ce liderul formaţiunii era vicepremier al României.

Adevărul: Aţi atacat dur UDMR şi când eraţi la guvernare. Nici atunci, nici acum nu sunt alte voci care să vi se alăture.

Bogdan Diaconu: Vina nu e a UDMR pentru că s-a plimbat 25 de ani prin guvernele României. De la un timp, practic, atingându-şi toate obiectivele normale, a trebuit să crească miza şi a mers pe această idee de autonomie. Vina este a partidelor clasice care au gândit numai în cheie electorală şi au considerat mai importante voturile UDMR decât interesele poporului român. Să se înţeleagă clar că Partidul România Unită nu are nicio problemă cu cetăţenii români de etnie maghiară, ci cu solicitările anticonstituţionale ale unor lideri politici care uită că aceşti cetăţeni de etnie maghiară au aceleaşi nevoi ca şi ceilalţi.

Comunitatea din Transilvania este pledată în primul rând de UDMR şi trebuie să spulberăm acest mit că politicianul maghiar este corect, cinstit şi profesionist. În momentul în care un politician maghiar a avut o problema cu legea a spus că DNA este antimaghiar. Avem date concrete. Mă refer la Laszlo Borbely. E amânat la nesfârşit. Am avertizat atât PNL, cât şi PSD să nu facă un troc politic pe acest subiect.

Adevărul: Din ce spuneţi, reiese că UDMR este un pericol pentru România.

Bogdan Diaconu: Tinde să devină o grupare extremistă. Pericolul sunt partidele româneşti care acceptă astfel de solicitări.

Adevărul: Aţi făcut parte din PSD, chiar aţi fost colegi de guvernare cu UDMR.

Bogdan Diaconu: Am fost singurul care a făcut opoziţie în PSD când a fost UDMR cooptat la guvernare. Nu era nevoie atunci de voturile UDMR şi am spus asta în PSD. Primul gând de plecare din PSD a fost în seara zilei de 9 decembrie 2012, când câştigasem colegiul meu din Sectorul 4 cu 70% din voturi, şi când am văzut cu toţii declaraţia preşedintelui PSD Victor Ponta care invita UDMR la guvernare. Era o anulare a tot ce vorbise USL. Revin la cooptarea UDMR la guvernare, a fost cooptat şi din acea clipă am făcut opoziţie permanentă în interiorul PSD vizavi de deraierile UDMR.

Solicitările UDMR mi s-au părut nelalocul lor. Am luat atitudine în momentul în care un proiect de lege al UDMR privind steagurile etnice a fost depus la Cameră cu semnăturile a 42 de parlamentari PSD în frunte cu Ponta şi Dragnea şi după acel proiect a fost depus, am depus un altul, în calitate de deputat PSD, un proiect care interzicea steagurile cu caracter etnic pe teritoriul României.

Am luat atitudine când a urmat campania pentru europarlamentare. Toată campania a fost structurată pe proiectul legii autonomiei. Am considerat nefiresc ca premierul să nu ia atitudine în acest sens, practic a oferit girul UDMR pentru această atitudine. În 21 august am ales, după presiuni majore din partea UDMR, la fiecare şedinţă de guvern Hunor îi solicita lui Ponta reducerea mea la tăcere. Mi-a solicitat chiar Ponta să tac măcar până după alegeri. Din 2010, de la prima mea apariţie publică, până în prezent, principala autocaracterizare pe care mi-aş face-o este consecvenţa. Mi-am dat seama că în PSD nu se poate schimba punctul de vedere al conducerii, pentru că setea de putere şi gândul vizavi de alegerile prezidenţiale erau mult prea puternice ca să se mai vadă pericolul.

Am anunţat public motivele pentru care plec din PSD şi că plec din PSD pentru a forma un nou proiect politic, Partidul România Unită, care are la bază textele lui Nicolae Iorga adaptată realităţilor de astăzi şi completată de texte ideologic doctrinare scrise de mine.

Adevărul: Pare că folosiţi o retorică ultranaţionalistă.

Bogdan Diaconu: Nicidecum. Termenul de patriotism sau de naţionalism a fost dus în derizoriu de anumite voci care au pretins că evoluează pe scena politică. Termenul este unul pozitiv şi în niciun caz nu are legătură cu delirul şi extremismul. Noi, ca naţionalişti, ne asumăm apărarea intereselor naţiunii române. Asta nu înseamnă excluderea sau izolarea în această lume care este în continuă mişcare, ci conservarea tradiţiilor şi a modului de viaţă. Practicăm un mesaj naţionalist, partea de luptă este doar o componentă, nu e totul. Nu este o componentă periculoasă să lăsăm exacerbarea mesajelor şi atitudinii secesioniste în Ardeal?

Calea de mijloc este respectarea legii şi Constituţiei. Este singurul lucru pe care îl cerem.

Mesajele centrale ale PRU sunt de naţionalism economic, de sprijinire a antreprenorului român în competiţia sa inegală cu multinaţionalele străine. Mesajul central al PRU este de justiţie şi echitate socială.

Am depus la tribunal un document cu semnăturile de susţinere. În 17 februarie, Tribunalul a decis ca partidul să fie înregistrat. Mulţi au spus că sunt noi partide cu vechi metehne.

Adevărul: Aveţi o companie destul de selectă: Monica Macovei, Sebastian Ghiţă. V-a luat destul de mult să faceţi un partid. Sunt proiecte depuse la Parlament care spun că poţi face un partid cu trei membri.

Bogdan Diaconu: Vom candida la alegerile din 2016 şi miza principală sunt alegerile din 2016 unde ne dorim un scor destul de mare cât să influenţăm viitorul României. Nu vrem să intrăm să facem pragul, nu vrem să asigurăm nişte mandate. Vrem să intrăm suficient de puternici încât să putem determina viitorul României conform cu valorile pe care le promovăm.

Adevărul: Nu ştiu dacă veţi putea rupe 5%.

Bogdan Diaconu: Cred că vom face mai mult. După 21 august când am iniţiat proiectul, am făcut, cred, 25.000 de kilometri.

Cei care m-au urmat sunt oameni , colegi de generaţie cu mine care sunt scârbiţi de tot ce s-a întâmplat în ultimii 25 de ani în politica românească.

Cei doi colegi care s-au alăturat de curând PRU, cei doi colegi deputaţi, au venit în PRU ca şi români, oameni care cred în acelaşi lucru ca şi noi. Sunt la primul mandat, sunt şi ei dezamăgiţi de felul în care se face politică în partidele vechi din România.

Adevărul: A trecut timpul partidelor istorice?

Bogdan Diaconu: Cred că toate au o mare problemă: nu se mai pot credibiliza. Au trecut pe la conducerea României, nu s-au ţinut de promisiuni, nu mai cred în nimic, sunt nişte găşti de interese care urmăresc ajungerea la putere.

Adevărul: În sondaje stau destul de bine.

Bogdan Diaconu: Resortul care a făcut să fie ales Iohannis a fost tocmai faptul că nu era asociat cu partidele şi a venit din afara lor. Eu consider că în 16 noiembrie s-a votat împotriva clasei politice, în general. În toată Europa există o creştere a formaţiunilor politice, în general. Să nu credeţi că este doar o conjunctură. După părerea mea, şi am scris şi în primul meu volum, „România Unită“, spuneam atunci că criza economică, care este mai mult autohtonă, este de fapt o consecinţă, un efect al altor trei crize profunde din societatea românească: criza morală, identitară şi demografică, din punctul de vedere al dezechilibrului structural din societate.

După momentul Eurovision de anul trecut, când a câştigat femeia cu barbă, când Putin a avut cel mai mare salt de popularitate din Europa, după acel simulacru de festival când a câştigat femeia cu barbă doar pentru a se promova homosexualitatea, după ce s-a dat în Europa o lege pentru legalizarea incestului, oare nu este Europa pe o cale greşită? Nu s-au găsit anticorpi la această cale greşită pe care este Europa?

PRU nu combate toleranţa – suntem pentru toleranţă, dar pentru un concept de toleranţă în securitate. Toleranţa trebuie să funcţioneze până când devine un pericol pentru majoritate. PRU nu are nicio problemă cu persoanele minoritare, indiferent de natura minorităţii lor, că sunt religioase, sexuale sau etnice, dar PRU se va opune permanent căsătoriilor între homosexuali şi adopţiilor realizate de ei.

PRU nu este un partid eurosceptic. Este pentru apartenenţa la UE, dar pentru acea Uniune pentru care poporul român a votat aderarea la UE şi mă refer la acel club de naţiuni care au valori şi idealuri comune.

Adevărul: Vi se pare că au fost decizii importante luate la Bruxelles care au afectat interesele României?

Bogdan Diaconu: Sigur că da. Eu şi PRU considerăm că modelul de succes al Poloniei este aplicabil şi în ce priveşte poziţia României. Cred că trebuie să ne raportăm la UE cu demnitate, dar să respingem ce e contrar cu valorile tradiţionale şi interesele poporului român.

Adevărul: Un alt subiect a fost fuga lui Marko Attila.

Bogdan Diaconu:  M-a revoltat reacţia autorităţilor române. MAE avea alt rol. Attila ne transmite un mesaj obraznic prin avocatul său, prin care ne spune că el beneficiază de protecţia lui Orban pentru că aceştia nu au încredere în justiţia română. Este un caz de umilire a statului român de către un stat membru UE. MAE trebuia să ceară o lămurire: Ungaria oferă protecţie, oficial, lui Marko Attila?

PRU nu se proclamă nici de stânga, nici de dreapta, ci este cu România înainte.

Adevărul: Cum vedeţi numirea lui Hellvig la SRI?

Bogdan Diaconu: Acum, în contextul în care vedem o axă Berlin-Budapesta-Moscova, cred că o axă Bucureşti-Londra-Washington se impune mai mult ca oricând.

Adevărul: Pe cine aţi vota la SIE?

Bogdan Diaconu: Eu aşteptam o propunere eminamente civilă. Mă aşteptam să vină la SRI şi sper să vină la SIE un nume care să fie civil din punct de vedere militar şi politic.

Adevărul: Domnul Ducaru ar fi o variantă bună?

Bogdan Diaconu: Nu îmi spune prea multe.

Adevărul: Veţi candida anul viitor în alianţă?

Bogdan Diaconu: În mod cert, PRU va candida astfel încât românii să pună ştampila pe Vlad Ţepeş.


Recent, într-un articol publicat pe blogul găzduit de adevarul.ro, deputatul Bogdan Diaconu a explicat de ce Senatul a respins legea împotriva autonomiei. 

PSD are nevoie de voturile UDMR ca să mai reziste la guvernare. PNL are nevoie de voturile UDMR ca să intre la guvernare. De unde un vot zdrobitor împotriva României (îl găsiţi AICI). Cu fundul lor autonomist între două luntre, UDMR a reuşit astfel ca, în contextul unei crize vecine cu România care a plecat de la un pretext etnic, să blocheze în Senatul României o lege (o găsiţi AICI) care punea capăt pentru totdeauna zbaterilor extremiste maghiare pentru separatism etnic, cu pedepsele de rigoare, desigur. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite