Declaraţia Parlamentului pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu România, votată în Plen. Parlamentul consideră legitimă dorinţa moldovenilor de a se uni
0Parlamentul României a votat marţi, la şedinţa solemnă de împlinire a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, pentru Declaraţia Parlamentului, cu doar 19 abţineri, declaraţie în care în care se afirmă că Parlamentul consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa cetăţenilor Republicii Moldova să susţină unificarea celor două state, deoarece aceasta reprezintă continuarea „firească în procesul de dezvoltare".
„Parlamentul României adoptă prezenta declaraţie pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara-Mamă, România, la 27 martie 1918. La 27 martie 1918, Sfatul Şării, în calitate de organism suprem reprezentativ al Basarabiei, din care făceau parte reprezentanţi ai populaţiei române majoritare şi ai minorităţilor etnice, constituit în concordanţă cu normele democratice ale timpului, în condiţiile disoluţiei Imperiului Ţarist şi ale defăşurării Primului Război Mondial, a dat expresie dorinţei colective de unitate prin adoptarea Actului Unirii”, se arată în textul declaraţiei citit la tribuna Parlamentului de către Liviu Dragnea.
De asemenea, Parlamentul României „consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea”.
„Parlamentul României constituit în şedinţa solemnă la împlinirea a 100 de ani de la înfăptuirea Unirii Basarabiei cu Patria-Mamă, astăzi, 27 martie 2018, consideră ca fiind pe deplin legitimă dorinţa acelor cetăţeni ai Republicii Moldova care susţin unificarea celor două state ca o continuare firească în procesul de dezvoltare şi afirmare a naţiunii române şi subliniem că acest act depinde de voinţa acestora şi declară că România şi cetăţenii ei sunt şi vor fi întotdeauna pregătiţi să vină în întâmpinarea oricărei manifestări organice de reunificare din partea cetăţenilor Republicii Moldova, ca o expresie a voinţei suverane a acestora”, se mai arată în document.
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat în cadrul şedinţei solemne a Parlamentului, care marchează 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, că doar "vrerea Parlamentelor de la Bucureşti şi Chişinău va putea reface ceea ce a făcut Sfatul Ţării", afirmând că tot atunci s-a decis că poporul de peste Prut era, de fapt, parte a poporului român.
„Această şedinţă solemnă n-ar trebui să aibă pentru noi, parlamentari români şi moldoveni deopotrivă, ca şi pentru toţi cetăţenii români şi moldoveni doar o însemnătate istorică, oricât de monumentală ar fi aceasta. Să dovedim, cu ocazia acestei aniversări, că semnificaţia politică a evenimentelor de acum un veac nu şi-a pierdut caracterul actual şi nici capacitatea de a ne mobiliza voinţele”, a susţinut Călin Popescu Tăriceanu.
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, într-o şedinţă solemnă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, în care va fi adoptată o "Declaraţie solemnă pentru celebrarea Unirii Basarabiei cu Ţara Mamă, România, la 27 martie 1918”.
La şedinţa solemnă a Parlamentului a participat şi Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, dar şi foştii preşedinţi Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, membrii Guvernului, Patrairhul Daniel, Episcopul Ioan Robu, preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, primarul Capitalei Gabriela Firea.
De asemenea, la şedinţa plenului reunit al celor două Camere ale Parlamentului a luat parte şi o delegaţie a Republicii Moldova, condusă de către Andrian Candu. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunţat luni că liberalii, deşi sunt unionişti, nu vor face parte din delegaţia Republicii Moldova pe motiv că aceasta este condusă de Andrian Candu, care a refuzat în ultimele săptămâni să supună votului mai multe iniţiative liberale, inclusiv adoptarea unei declaraţii de unire.