De ce îl atacă Elena Udrea pe şeful interimar al SRI, Florian Coldea. Ce spun foşti directori ai serviciilor secrete
0Acuzaţiile lansate de Elena Udrea în spaţiul public îi ating pe toţi bărbaţii aflaţi în funcţii-cheie în ultimii ani în România. Foşti directori ai serviciilor secrete, dar şi oameni din zona securităţii naţionale, au arătat, pentru „Adevărul“, cât adevăr conţin declaraţiile Elenei Udrea şi cât de departe poate ajunge scandalul.
Fostul ministru al Dezvoltării, Elena Udrea, a început anul cu două dosare penale. Primul: cazul Microsoft, în care este deja urmărită penal. Al doilea: „Gala Bute“, în care procurorii au cerut Parlamentului aviz pentru începerea urmăririi penale a fostului preşedinte PMP.
La numai 48 de ore după ce DNA a pus-o sub acuzare, Elena Udrea a atacat vehement serviciile de informaţii, ba chiar a lansat atacuri şi la adresa procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. În toate intervenţiile sale, Elena Udrea a repetat, aproape obsesiv, că actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, se află în spatele dosarelor sale, deşi SRI a fost condus din 2006 şi până în urmă cu câteva zile de George Maior.
Fosta şefă a Cancelariei Prezidenţiale a povestit, într-un interviu pentru hotnews.ro, că fostul său soţ, Dorin Cocoş, aflat acum în arest, se întâlnea cu actualul director interimar al SRI, Florian Coldea, direct la sediul instituţiei. „Ştiam că (n.r.- Dorin Cocoş) sâmbăta, duminica, mergea la SRI. Nu, nu l-am întrebat ce caută, pentru că îmi imaginam că se duce, clar, să vorbească cu oamenii de acolo, că nu cred că se ducea să tundă iarba din curtea SRI-ului. Acuma, doar ideea că vorbeşti cu şefii SRI, cu generalul Coldea, cu George Maior, şi nu-mi spui – evident că vorbeşti nişte lucruri care ţin de voi: de bărbaţi, de business, de ce-oţi vorbi voi acolo“, a spus Elena Udrea.
Cum se intră la SRI
Mai întâi, l-am întrebat pe fostul director al SIE, Ioan Talpeş, dacă serviciile secrete au un registru pentru vizitatori. „În mod normal, există un registru de intrări- ieşiri care funcţionează. Însă dacă se spune să nu se înregistreze, nu se înregistrează. Depinde de persoana care a lansat invitaţia. Dacă directorul SRI sau altcineva din conducere a chemat o persoană şi spune să nu fie înregistrată, atunci acea persoană nu va fi înregistrată. E un lucru normal, pentru că şefii serviciilor pot chema oameni relaţionaţi, implicaţi în misiuni specifice, care nu pot apărea în registre“, a spus Talpeş.
Un alt fost director al SIE, Claudiu Săftoiu, a explicat şi el, pe scurt, regulamentul vizitelor în instituţii militarizate, cum sunt SRI şi SIE. „Din câte ştiu eu, se poate intra cu cartelă electronică ori în urma unei verificări clare a posesiei de posibil armament sau armă letală şi cu acordul unuia dintre angajaţi. Se poate intra numai cu accesul celui care are dreptul să lase în instituţie persoane străine. Numărul celor care intră în astfel de instituţii de securitate şi al celor care îşi dau acordul este unul foarte restrâns“, a spus Săftoiu.
Aşadar, acesta este regimul vizitelor pentru străini. Însă Ioan Talpeş se întreabă dacă Dorin Cocoş poate fi considerat un străin pentru SRI. „Eu nu pot să cred ce spune doamna Udrea. Ar fi dezastruos. Însă mă întreb: domnul Cocoş avea o relaţie de subordonare faţă de domnul Coldea? Ce misiune avea domnul Cocoş în politica statală românească? Dacă avea o misiune, atunci întâlnirile sunt explicabile. Dacă nu, discuţiile au un statut ciudat“, a declarat Talpeş pentru „Adevărul“. Claudiu Săftoiu spune că parlamentarii care se ocupă de controlul SRI pot cere registrele de vizite, cu o singură condiţie : „să exceadă secretul misiunilor şi al persoanelor care sunt ofiţeri acoperiţi“.
„L-a elogiat pe acelaşi domn Coldea“
I-am întrebat pe specialiştii în securitate naţională de ce ţinta Elenei Udrea este Florian Coldea, fost adjunct al SRI, şi nu George Maior, fost director al SRI, omul care, înainte de a demisiona, a declarat că pe la el au trecut toate informaţiile din ultimii opt ani. „Elena Udrea ne spune că nici Băsescu nu a condus România, nici şefii guvernelor, ci Coldea. Mi se pare o prostie. Doamna Udrea vine şi îl atacă acum pe domnul Coldea, dar ne amintim că, în urmă cu ceva timp, l-a elogiat pe acelaşi domn Coldea. Problema este că între Udrea şi Coldea s-a produs un declin cu care domnul Maior nu a fost de acord. Pentru a evita un asemenea scandal, Maior a demisionat. Să ştiţi că SRI este condus de un Colegiu Director, în care votul este secret. În cazul Elenei Udrea, Consiliul Director a hotărât ceva cu care domnul Maior nu a fost de acord, iar domnul Maior a plecat“, a spus Cristian Troncotă, decanul Academiei Naţionale de Informaţii.
Cât despre acuzele Elenei Udrea că pozele de la Paris alături de Alina Bica au fost făcute de SRI, Troncotă a spus: „Este avocat de meserie şi ar fi trebuit să ştie că SRI are competenţe pe teritoriul României. Este o prostie să acuzi SRI că a făcut filajul de la Paris. SIE are competenţe în exteriorul României“.
Fostul director al SRI, Costin Georgescu, încearcă să se ţină departe de „Gala Udrea- SRI“. „Tot ce pot să spun este că nu-mi place deloc scandalul acesta. Nu e bine pentru România. Altceva nu mai pot comenta mai mult, pentru că am condus SRI“, a spus Georgescu. Un alt specialist în chestiuni de securitate, care a preferat să rămână anonim, s-a arătat sceptic faţă de dezvăluirile Elenei Udrea: „Cine ştie astfel de informaţii nu le spune. Cine spune lucruri de acest fel, înseamnă că nu ştie despre ce vorbeşte. Sau a mai auzit câte ceva şi le prezintă disproporţionat“.
Rambo de România: Elena Udrea, singură împotriva tuturor
Aproape niciun demnitar cu rang înalt din statul român nu a scăpat de jihadul pornit de Elena Udrea. Ultimul pe lista fostului preşedinte al PMP este chiar protectorul său din ultimii ani, Traian Băsescu, pe care Elena Udrea spune că l-a informat despre cei 500.000 de euro ceruţi de actualul şef al SRI, Florian Coldea, fostului său soş, Dorin Cocoş, pentru finanţarea televiziunii patronate de Sebastian Ghiţă.
„Eu i-am spus preşedintelui Traian Băsescu. Nu ştim dacă a făcut sau nu ceva. Va trebui să ne spună preşedintele. I-am spus preşedintelui şi lui Maior. I-am spus, indirect, şi domnului Coldea. Nu în sensul în care i le-am spus domnului Maior, cu subiect, predicat şi cifre. I-am spus domnului Coldea, de faţă cu domnul Maior, că nu cred că este străin de ce s-a întâmplat la Paris. Întâlnirea a avut loc pe 15 decembrie“, a spus Udrea, la Gândul Live, în aceiaşi zi în care procurorii DNA au cerut începerea urmăririi penale în dosarul „Gala Bute“.
Udrea a ţinut să precizeze că a rămas singură în acest război deschis împotriva instituţiilor statului. „ Eu am început această luptă singură şi o duc singură. Nu am încredere în nimeni aproape. Am văzut cum marii bărbaţi politici s-au ascuns sub mese. Dacă lor, acestor mari bărbaţi, le este frică, sunteţi de acord că îmi este şi mie frică?“, a spus Udrea. Traian Băsescu a reacţionat sec la acuzele voalate ale fostei sale şefe de cancelarie. „Aşa cum ştiti, din 21.12.2014 nu am mai avut nici un fel de declaraţii publice şi pentru moment nu mi-am schimbat decizia. Îmi este tare bine în mijlocul familiei“, a reacţionat, într-un email, Traian Basescu, la solicitarea ziarului „Libertatea“.
Coldea, denunţat
Înainte de interviul de la Gândul, fostul preşedinte al PMP a deschis şirul acuzaţiilor cu Florian Coldea, pe care l-a şi denunţat la DNA pentru că i-ar fi cerut fostului său soţ, Dorin Cocoş, jumătate de milion de euro pentru finanţarea televiziunii patronate de Sebastian Ghiţă. „Am făcut un denunţ la DNA. Fostul soţ mi-a spus că la solicitarea domnului Coldea a dus 500.000 de euro lui Sebastian Ghiţă, în cash, pentru a-şi finanţa televiziunea, RTV“, a dezvăluit Udrea, care a mai oferit câteva amănunte despre implicarea serviciilor în campania electorală.
„Undeva spre ziua de naştere a lui Victor Ponta (n.r- 20 septembrie), într-o adunare neoficială, fiind de faţă şi domnul Ponta şi domnul Coldea. Domnul Ponta i-ar fi spus domnului Coldea, «domnule general, dacă ajung preşedinte, căutaţi-vă de lucru». Şi a continuat spunând «ţineţi cont că am curaj să vă spun lucrul acesta în conditţile în care încă nu am ajuns preşedinte». În mod cert, în opinia mea, domnul Coldea l-a susţinut pe domnul Iohannis“, a spus Udrea.
„Am intervenit pentru Kovesi“
Fostul preşedinte al PMP a mai arătat că premierul Victor Ponta a primit-o în clădirea în care locuieşte pentrua discuta despre numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea DNA. „ Eu am spus că eu am fost cea care a discutat cu domnul Victor Ponta numirea dnei Codruta Kovesi. Într-o seară, în 2013, la biroul domnului Victor Ponta, pe care îl are în blocul în care locuieşte. Am discutat atunci cu dl. Ponta şi unul din argumentele pe care le avea, obiecţiile pe care le avea era tocmai faptul că era extrem de apropiată de SRI“, a adăugat Udrea. Ponta a infirmat, dar numai cu jumătate de gură.
Gala Bute: Udrea primeşte încă o lovitură de la foştii subalterni
Elena Udrea a fost turnată la DNA chiar de către subordonaţii săi. Ei le-au spus procurorilor că fostul ministru ar fi condiţionat plata unor lucrări, de sponsorizări pe „Gala Bute”. Cel puţin aşa susţin procurorii anticorupţie în referatul prin care ieri au cerut arestarea preventivă a fostului preşedinte al Federaţiei Române de Box, Rudel Obreja şi a fostului primar de Lupeni, Cornel Răsmeriţă. Anvergura pe care a luat-o dosarul denumit de presă „Gala Bute” a făcut-o pe Elena Udrea să declare ieri la Secţia 2 Poliţie că după abuzurile pe care le vede, nu s-ar mira ca ancheta să continue chiar şi cu o încercare de arestare a sa, precizând că repartizarea fondurilor pentru Gala Bute nu a fost ilegală.
Acuzaţiile aduse de procurori
Procurorii au cerut ieri arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Rudel Obreja şi Cornel Resmeriţă şi arest la domiciliu pentru Ştefan Lungu şi Gheorghe Nastasia. Ultimii doi sunt foştii angajaţi ai Elenei Udrea care au decis să colaboreze cu organele de anchetă. În cazul inculpaţilor Adrian Gărdean, Miron Gărdean şi Miron Lupulescu, procurorii au dispus control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Anchetatorii îl acuză pe Rudel Obreja, reprezentant al SC Europlus Computers SRL şi preşedintele Federaţiei Române de Box la data faptelor, de spălare de bani, evaziune fiscală şi complicitate la evaziune fiscală, iar pe primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, de abuz în serviciu. Ştefan Lungu, fost consilier personal al Elenei Udrea este cercetat pentru trafic de influenţă iar Gheorghe Nastasia, fost secretar general al MDRT, pentru luare de mită.
Concret, procurorii spun că în cursul anului 2011, Gheorghe Nastasia i-a solicitat lui Adrian Gărdean, reprezentantul în fapt al SC Termogaz Company SA, aproximativ 10 la sută din valoarea plăţilor încasate de această firmă, în schimbul promisiunii că va facilita aprobarea finanţărilor pentru lucrările executate de firmă în cadrul programului "Schi pentru România".
Nastasia i-ar fi spus lui Gărdean ca această sumă, să o plătească societăţii lui Rudel Obreja, Europlus Computers SRL, cu titlu de sponsorizare pentru Gala Bute. În plus, anchetatorii au mai stabilit că Rudel Obreja a realizat demersuri pentru a obţine înscrisuri emise de societăţi fantomă care atestau efectuarea de cheltuieli fictive de publicitate şi consultanţă, documente pe care le-a înregistrat ulterior în contabilitatea firmei sale, Europlus Computers. "În acest mod, a fost diminuat impactul fiscal al tranzacţiilor fictive încheiate cu Termogaz Company”, arată anchetatorii.
Fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, este acuzat că a primit 695.367,06 lei, în două tranşe, de la Adrian Gărdean, Miron Gărdean şi Miron Lupulescu, în schimbul promisiunii că va determina funcţionarii din conducerea Ministerului Dezvoltării să aprobe finanţarea unor contracte de lucrări încheiate de SC Termogaz Company cu mai multe unităţi administrativ-teritoriale. La rândul lui, primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, este acuzat că a atribuit societăţii Termogaz Company un contract în valoare de 10.896.359,11 lei, finanţat cu fonduri ale MDRT, care avea ca obiect actualizarea proiectului tehnic şi executarea lucrărilor de alimentare cu energie electrică a staţiunii Straja. Contractul a fost atribuit fără licitaţie publică.
Citeşte şi:
Elena Udrea a susţinut luni o conferinţă de presă, la Palatul Parlamentului, în care a spus că solicitarea DNA de începere a urmăririi penale este legată de acuzaţiile sale la adresa generalului SRI Florian Coldea. Ea a spus că Toni Greblă a fost chemat la DNA pentru că nu a acţionat "cum s-a dorit" şi a spus că preferă să fie supravegheată de poliţie, fiindcă doar astfel se simte în siguranţă. Udrea este cercetată penal în acest moment.
Deputatul Elena Udrea a comentat, pe Facebook, ştirile referitoare la interceptările convorbirilor sale cu fostul preşedinte Traian Băsescu şi a sugerat că publicarea acestora ar face parte din „războiul cu şeful SRI, generalul Coldea“.
Elena Udrea: Coldea vrea „să mă rezolve“
Deputatul Elena Udrea a scris, duminică, pe Facebook, că directorul interimar al SRI, Florian Coldea, „cere timp pentru a-şi rezolva problemele“ pentru ca apoi „să o rezolve“ şi pe ea.
Analiştii politici: Pe cine ţinteşte jihadul Elenei Udrea
La 47 de zile după ce a postat pe Facebook mesajul „Justiţie până la capăt înseamnă şi adevăr până la capăt! Tic tac...tic tac“, Elena Udrea l-a atacat extrem de dur pe directorul interimar al SRI, Florian Coldea. Specialiştii contactaţi de „Adevărul“ au tradus mesajul lansat de fosta „sursă altenativă de informaţii a preşedintelui Traian Băsescu“.