Dan Nica: Austria condusă de Nehammer arată dispreț față de UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Șeful delegației PSD la Parlamentul European consideră că Austria e responsabilă de un moment rușinos al Consiliului JAI și arată dispreț față de UE, prin împotrivirea la aderarea României și Bulgariei în Schengen.

Dan Nica, liderul delegației PSD la PE FOTO Arhivă
Dan Nica, liderul delegației PSD la PE FOTO Arhivă

„Din păcate, acest Consiliu JAi a adus un moment rușinos. Un stat, condus de Karl Nehammer, arată dispreț față de UE, față de conduită și standarde, a decis să țină ostatică țara mea, 20 de milioane de români”, a afirmat Dan Nica, de la tribuna centrală a Parlamentului European.

„Acest lucru nu trebuie lăsat fără răspuns. Trebuie un răspuns. Să-i spunem cancelarului și acelui părți a Guvernului Austriei că România nu merită așa ceva, că trebuie recunoscută ca țară europeană”, a completat șeful delegației PSD la Parlamentul European.

„România trebuie și merită să fie în spațiul Schengen”, a conchis Dan Nica.

Tot sprijinul PPE, prin vocea lui Manfred Weber

Șeful PPE, cea mai mare familie politică europeană, a precizat că e o greașeală că Austria și Olanda s-au opus aderării României și Bulgariei la Schengen. De asemenea, a reiterat sprijinul PPE pentru cele două țări.

Veto-ul de săptămâna trecută a fost o greșeală. Noi toți simțim frustrarea după această eroare. Vrem respect față de cele trei state care au realizat multe. România și Bulgaria au arătat că controlul la frontiere e unul corect înfăptuit”, a afirmat Manfred Weber. 

Spațiul Schengen e parte a identității europene. În vremuri de război trebuie să dăm dovadă de unitate. Extinderea ar fi arătat ce credem în noi. Da, e o problemă cu migrația ilegală. Centrele de preluare sunt pline, iar migrația ilegală trebuie combătută. Dar trebuie combătută împreună. România și Bulgaria nu sunt de vină de cifrele mari de migranți. Cele două state nu se află pe ruta Balcanilor de Vest. Mai degrabă să vorbim de Ungaria. Orban și-a deschis granițele”, a completat Weber.

Decizia Austriei și Olandei e o greșeală. Trebuie să trecem de dezamăgirea de săptămâna trecută. Să lucrăm cu Austria și cu Țările de Jos., PPE susține România și Bulgaria”, a conchis Manfred Weber. 

Mesaje de susținere au venit și de la reprezentanții altor grupuri. Din partea Renew Europe și-a anunțat toată suținerea  Dacian Cioloș, care a punctat faptul că o decizie trebuie luată și la nivel de Consiliu European, cel puțin pentru un calendar al aderării.

De asemenea, și copreședinta REPER, eurodeputata Ramona Strugariu, și-a afirmat sprijinul pentru România.

Comisarul de Afaceri Interne, alături de România

Ylva Johansson, comisarul european pe Afaceri Interne, a precizat că va avea grijă ca România și Bulgaria să fie primite în spațiul Schengen în 2023. Practic, e primul anunț cu valoare concretă referitoare la Schengen.

„Sunt hotărâtă să ajut la aderarea României și Bulgariei. Vom lucra cu Consiliul European să spunem bun-venit României și Bulgariei în spațiul Schengen anul viitor. Avem nevoie de ele, la fel cum avem nevoie de Croația”, a precuzat reprezentanta Comisiei Europene.

Prin urmare, Executivul european s-a angajat să aducă tema Schengen pe agenda următoarelor președinții ale Consiliului UE dde anul viitor, adică cea suedeză și cea spaniolă, ultima fiind începând cu luna iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite