Dan Mihalache, despre faptul că nu există spioni printre magistraţi: Am dubii. Nu există capacităţi proprii ale CSAT de a umbla după ofiţeri acoperiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, a declarat marţi că nu CSAT a verificat dacă există ofiţeri acoperiţi printre magistraţi, pentru că nu are „capacităţi proprii“ de a verificare.  Potrivit lui Dan Mihalache, CSAT doar şi-a asumat un răspuns primit de la serviciile secrete.

„Mi se pare un pic hazardat ( n.r - tema acoperiţilor din Justiţie) şi am sentimentul că cineva e într-o campanie electorală în justiţie prin tema asta. Există obligaţia legală în acest sens. Nu noi am introdus-o. E din 2005 sau 2006 ca CSAT să verifice aceste lucruri. Dacă mă întrebaţi pe mine, e un pic complicat şi nu văd aici foarte bine rolul CSAT. Poate într-o zi această prevedere ar trebui regândită, pentru că CSAT nu are instrumente la dispoziţie pentru a  verifica 23.000 de magistraţi. Dacă  imi aduc aminte bine de la colegul meu Oprişor (n.r. Ion Oprişor- consilier prezidenţial pe probleme de securitate naţională), cam asta era cifra. CSAT poate să ia acele declaraţii pe proprie răspundere şi să le trimită instituţiilor (n.r - serviciile secrete), iar instituţiile răspund. Răspunsul instituţiilor acesta a fost: nu există ofiţeri acoperiţi. Nu există capacităţi proprii ale CSAT de a umbla după ofiţeri acoperiţi. Eu am anumite dubii asupra acestei proceduri, dar acesta  a fost răspunsul instituţiilor“, a spus şeful Cancelariei Prezidenţiale. 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a remis ieri un comunicat de presă în care arată că nu există ofiţeri acoperiţi în rândul magistraţilor. 

„În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii“, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Verificarea magistraţilor de către CSAT s-a făcut în urma solicitărilor Ministerului de Justiţie şi a CSM. „Din dispoziţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, prin instituţiile abilitate, la solicitările Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Ministrului Justiţiei, veridicitatea declaraţiilor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. Rezultatele verificărilor au fost comunicate atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Justiţiei, în funcţie de instituţia care a solicitat efectuarea acestora“, mai precizează sursa citată.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis, în mai, să sesizeze Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), pentru a face verificări cu privire la eventualii ofiţeri acoperiţi din rândul judecătorilor şi procurorilor. Reprezentanţi ai CSM au precizat că s-a dispus sesizarea CSAT pentru a se stabili care sunt ofiţerii sub acoperire care activează în magistratură.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite