Cum poate fi trântit Guvernul Ponta. Calcule parlamentare şi „aliaţi” nesiguri
0Parlamentarii UNPR, care activează acum în grupul PSD, ar putea răsturna Guvernul Ponta dacă decid să iasă de la guvernare, cu condiţia ca UDMR şi minorităţile naţionale să treacă şi ele de partea dreptei.
În acest moment, Guvernul Ponta este susţinut în Parlament de voturile PSD-PC-UNPR şi, pe alocuri, de UDMR, partid care va ieşi de la guvernare peste câteva zile, dar care a anunţat că este posibil să mai susţină unele proiecte ale Guvernului, în funcţie de propriul interes. Însă partidul care contează cu adevărat în această ecuaţie politică este UNPR, considerat până nu demult un partid-breloc al actualei guvernări, dar care şi-a întărit, pas cu pas, poziţia în Parlament, devenind cheia actualei majorităţi parlamentare.
Parlamentarii din formaţiunea vicepremierului Gabriel Oprea nu formează un grup separat în Parlament, ci activează în grupul PSD. Mult mai important este însă numărul lor. Progresiştii au ajuns să numere acum nu mai puţin de 50 de parlamentari (35 de deputaţi şi 15 senatori), cifre care îl pot lăsa pe Ponta fără scaunul de premier.
Ecartul de la Cameră
În Camera Deputaţilor, în acest moment, grupul PSD numără 187 de deputaţi, din care 35 aparţin UNPR, tot atâţia cât are grupul comun al PC cu PLR. Toate aceste patru partide strâng 212 voturi şi asigură o majoritate liniştitoare în această formulă, cu 11voturi peste limită. În Camera Deputaţilor, mai este şi grupul minorităţilor, cu 17 voturi, care votează îndeosebi cu Puterea, deci încă susţine PSD.
De altfel, premierul Ponta a purtat chiar ieri o discuţie cu Varujan Pambuccian, liderul deputaţilor minoritari. PPDD, rămas cu 13 deputaţi, a votat alături de coaliţia de guvernare până la alegerile prezidenţiale, însă ieri a anunţat că nu va mai susţine Guvernul. Însă parlamentarii PPDD sunt împărţiţi în două grupuri: unul dirijat de Daniel Fenechiu şi Tudor Ciuhodaru, care susţin alianţa cu PNL, iar altul condus de Liviu Neagu, prieten bun cu Liviu Dragnea, care, evident, îl susţine pe Ponta.
Calculele dreptei
Deşi candidatul ACL Klaus Iohannis a câştigat alegerile prezidenţiale, dreapta este departe de a forma de una singură majoritatea în Parlament. La sfârşitul acestei sesiuni parlamentare, grupul PNL mai numără 73 de deputaţi, iar cel al PDL - 36. Însumat, ACL se poate baza numai pe 109 voturi, iar majoritatea la Camera Deputaţilor este asigurată de 201 voturi. Liderii PNL au respins posibilitatea să trântească Guvernul cu ajutorul traseiştilor şi negociază direct cu micile partide din Parlament.
De unde poate lua noul PNL, format din PNL şi PDL, diferenţa de 92 de voturi necesare pentru a schimba majoritatea? Pentru un astfel de scenariu sunt necesare mai multe mutări. De exemplu, PMP, care activează în grupul neafiliaţilor, mai poate contribui cu încă 10 voturi, însă dreapta tot ar fi departe de majoritate. După ieşirea de la guvernare, sunt toate şansele ca UDMR să se alieze cu PNL şi PDL, având în vedere că sunt colege în Partidul Popular European (PPE). Însă dreapta nici aşa n-ar avea majoritatea, pentru că UDMR poate veni cu o zestre de doar 18 voturi. PNL se poate baza deja pe voturile minorităţilor naţionale, care vor schimba macazul înainte de ruperea actualei puteri.
Însă o singură mutare ar înclina complet balanţa: cooptarea UNPR, „formaţiunea interesului naţional“, în noul proiect de dreapta. Cu cele 35 de voturi ale progresiştilor, dreapta ar putea prelua puterea în Camera Deputaţilor, însă exact la limita majorităţii. În acest caz, cele câteva voturi venite de la PPDD ar fi mană cerească. Până la primăvară nimic nu se poate schimba în parlament, pentru că UNPR face parte din grupul PSD şi îşi poate forma propriul grup parlamentar abia în februarie, la începutul celei de-a doua sesiuni parlamentare.
Votul la Senat
În camera superioară a Parlamentului, PSD, împreună cu PC şi PLR, are 94 de voturi, în timp ce majoritatea este asigurată de 85. Însă, din grupul PSD mai fac parte şi 12 senatori UNPR, care, dacă s-ar desprinde de partidul care i-a adoptat, ar trimite actuala coaliţie de guvernare sub linia majorităţii. Pe partea dreaptă, deocamdată, PNL şi PDL strâng 59 de senatori, cu 26 sub majoritate. Ecuaţia ar putea fi rezolvată după scenariul de la Camera Deputaţilor: trecerea UDMR şi UNPR la centru-dreapta. Cele patru grupări politice strâng împreună 86 de parlamentari, iar cu cele 7 voturi ale senatorilor neafiliaţi ar fi la un vot peste limita majorităţii de la Senat.
Citeşte şi:
Premierul Victor Ponta s-a întâlnit în cursul acestei dimineţi cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în biroul său de la Palatul Victoria, pentru a discuta despre structura noului guvern, în contextul cooptării la guvernare a liberalilor grupaţi în jurul fostului premier. Tăriceanu vizează ministerele Economiei şi Finanţelor, conduse, în prezent, de Constantin Niţă, respectiv de Ioana Petrescu.
Teodor Atanasiu îi va urma lui Klaus Iohannis în fruntea marelui PNL, potrivit unor surse din partid. Atanasiu le-a luat faţa lui Ludovic Orban, Dan Motreanu şi Alinei Gorghiu, ceilalţi lideri ai liberalilor care râvneau la copreşedinţia marelui partid de dreapta. Atanasiu are un trecut tumultuos, presărat cu scandaluri, trădări şi fapte cu iz penal.