Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Cristian Pîrvulescu susține că, în cazul în care George Simion ajunge în turul 2 al alegerilor prezidențiale, indicațiile de vot din partea candidaților eliminați vor fi mai degrabă simbolice și nu vor influența semnificativ alegătorii.

Vot alegeri prezidențiale
Vot alegeri prezidențiale. Foto: Shutterstock

Analistul politic Cristian Pîrvulescu este de părere că, în cazul în care George Simion, liderul AUR, ar ajunge în turul 2, nu trebuie să ne așteptăm la o direcționare semnificativă a voturilor către ceilalți candidați. „Foarte probabil, dacă Simion intră în turul doi, mulți dintre aceștia nu vor da niciun fel de indicatie de vot", afirmă analistul pentru Adevărul. El subliniază că indicațiile de vot venite din partea candidaților care nu trec în turul 2 sunt de obicei mai degrabă simbolice, fără un impact real asupra alegătorilor. „Nu mă aștept ca Ciucă, decât în ultima instanță, să dea indicație de vot în favoarea lui Ciolacu", mai spune Pîrvulescu, sugerând că aceste indicații nu sunt decât o formalitate.

Exemplul din 2020: Alegătorii nu se lasă influențați ușor

Pentru a susține această idee, analistul face referire la un exemplu din 2020, când autoritățile au cerut unui grup de alegători din România să voteze cu Maia Sandu în alegerile din Republica Moldova. „Statul a cerut în 2020 alegătorilor săi, care erau tot ca acum în jur de 300.000, să voteze cu Maia Sandu și doar jumătate dintre aceștia au votat în felul acesta", adaugă Pîrvulescu. Așadar, chiar și în cazul unor îndemnuri oficiale, există o marjă semnificativă de alegători care aleg să nu urmeze aceste direcții.

Întrebat despre cum vor acționa candidații care nu intră în turul 2, Pîrvulescu mai spune: „Eu cred că, în general, indicațiile pe care le dau candidații care nu intră în turul doi nu au decât o valoare simbolică. Nu orientează într-adevăr alegătorii”. În această perspectivă, analistul nu este convins că voturile vor fi influențate în mod substanțial de îndemnurile venite din partea candidaților eliminați.

Importanța declarațiilor formale pentru posibilele coalitii

Pîrvulescu avertizează că declarațiile de susținere care se fac în timpul campaniei nu trebuie privite ca o indicație directă de vot, ci mai degrabă ca un semnal pentru posibilele alianțe politice ce ar urma să fie formate după alegeri. „Dacă Lasconi intră în turul doi sau Ciucă intră în turul doi, toți candidații care se consideră mai degrabă democrați vor cere acest lucru", explică Pîrvulescu. Totuși, el precizează că aceste indicații nu trebuie înțelese ca un sprijin real pentru un candidat, ci mai degrabă ca o pregătire a terenului pentru viitoarele coalitii politice.

„Știți ce importanță are această declarație formală? Ea pregătește, de fapt, posibilele coaliții de după alegerile prezidențiale, coalițiile parlamentare. Deci, mai degrabă trebuie privită din această perspectivă decât ca un sprijin real pentru vot în favoarea unuia dintre candidații bine plasați pentru turul doi", mai adaugă analistul.

În final, Pîrvulescu se arată sceptic în privința susținerii pentru George Simion în turul 2. „Dar mă aștept ca Simion să nu fie susținut de foarte multă lume, Ciolacu mai mult", afirmă el. Acesta sugerează că, deși există o competiție strânsă între candidați, susținerea nu va fi la fel de puternică pentru Simion, comparativ cu alți competitori.

În schimb, dacă Ciucă sau Lasconi ar ajunge în turul 2, Pîrvulescu consideră că va exista o dinamică diferită în ceea ce privește susținerea electorală. „Dacă intră în turul 2 Lasconi sau Ciucă, situația va fi diferită. Chiar ultimul sondaj Atlas Intel vrea să ne țină cu sufletul la gură până duminică la ora 21", spune Pîrvulescu, sugerând că lupta electorală ar putea deveni mai intensă și mai incertă pe măsură ce se apropie data decisivă.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite