Cum a ratat Mihai Fifor trei funcţii cu greutate: vicepremier, ministru de Interne şi comisar european

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mihai Fifor e tot mai în umbră
Mihai Fifor e tot mai în umbră

Mihai Fifor, unul dintre oamenii de încredere ai premierului Viorica Dăncilă, a ratat şefia Ministerului de Interne, fiind respins de Klaus Iohannis. La pachet, a pierdut şi funcţia de vicepremier pentru parteneriate strategice, după o decizie a CCR. A fost pe lista scurtă pentru portofoliul de comisar european pe Transporturi, după eşecul Rovanei Plumb, însă a fost pirdut la vot în partid desemnarea. A rămas secretar general al PSD.

Mihai Fifor a fost numit vicepremier pentru Parteneriate Strategice cu două zile înainte de tragedia de la Caracal. Odată cu Fifor, în fruntea Ministerului de Interne a ajuns senatorul PSD Nicolae Moga. La patru zile după crima din Olt, Nicolae Moga a demisionat de la şefia MAI, în locul său fiind instalat, ca interimar, Mihai Fifor. Ulterior, premierul Viorica Dăncilă i-a trimis preşedintelui următoarea mutare: pe Fifor l-a nominalizat pentru un mandat plin la Interne, iar în funcţia de vicepremier pentru Parteneriate Strategice a propus-o pe Ana Birchall, deposedată de Ministerul Justiţiei. Numai că şeful statului a refuzat rocada PSD. Astfel, interimatul lui Mihai Fifor a expirat după 45 de zile. Însă nici în funcţia de vicepremier nu mai poate rămâne. De ce? Atunci când a propus mutarea sa la ministerul de Interne, premierul Viroica Dăncilă a trimis la Cotoceni propunerea de revocare a lui Mihai Fifor din funcţia de vicepremier, aşa cum cere legea. Ulterior, CCR a decis că preşedintele nu poate refuza revocarea unui ministru. Prin urmare, Mihai Fifor va pleca din Guvern de îndată ce preşedintele va semna decretul.

Nici în fruntea Ministerului de Interne nu mai poate ajunge, din moment ce Iohannis a refuzat numirea sa. Conform legii, preşedintele poate respinge o singură dată, motivat, o propunere de ministru venită din partea premierului.

După ce Rovana Plumb a ratat şansa de a deveni comisar european din cauza problemelor de integritate, Mihai Fifor a fost prima opţiune a premierului Viorica Dăncilă pentru portofoliul Transporturilor, susţin surse politice pentru „Adevărul“. Însă Fifor nu a fost acceptat de partid din cauza trădărilor din trecut. În PSD, Fifor a căzut mereu în picioare, reuşind să fie în prejama liderului: Ponta, Dragnea şi, momentan, Dăncilă. E unul dintre oamenii de încredere ai premierului, ocupă funcţia de secretar general al partidului, însă viitorul său depinde de moţiunea de cenzură. În cazul în care Guvernul pică, Fifor îşi pierde şi funcţia din partid.

Portertul lui Fifor
La mijlocul anilor 2000, Mihai Fifor, licenţiat în filosofie, devine directorul  Muzeului Olteniei din Craiova. În 2009, în timpul guvernării PDL-PSD, e numit secretar de stat în MAI, însă social-democraţii ies de la guvernare în toamnă, înainte de alegerile prezidenţiale câştigate de Traian Băsescu. Fifor se întoarce la muzeu. În mai 2012, USL răstoarnă Guvernul Ungureanu, iar Fifor revine  în MAI, tot ca secretar de stat. În decembrie, ajunge senator de Dolj pe listele PSD. În 2014, Fifor e instalat de PSD în fruntea comisiei parlamentare care a anchetat cum şi-a cumpărat fostul preşedinte Traian Băsescu terenul de la Nana, judeţul Călăraşi.

În 2015,Ioan Rus, ministrul Transporturilor de la acea vreme, le numeşte curve pe soţiile românilor plecaţi la muncă în străinătate. Ponta îl propune la Ministerul Transporturilor pe Mihai Fifor. Preşedintele Klaus Iohannis îl respinge, pe motiv că nu are expertiză.

În 2016, Fifor câştigă încă un mandat de senator şi intră în graţiile noului lider PSD, Liviu Dragnea, care îl numeşte în fruntea unei noi comisii de anchetă: presupusa fraudare a alegerilor prezidenţiale din 2009. Rezultatul anchetei parlamentare: Mircea Geoană, preşedinte. Totuşi, e puţin prea târziu pentru Geoană. Trecuseră 8 ani de la alegeri.

În vara anului 2017, Mihai Fifor e numit ministru al Economiei în Guvernul Tudose, deşi nu are studii de specialitate în domeniu. La audierile din Parlament, Traoan Băsescu îi reproşează că e filosof. Fifor răspunde prin intermediul presei: „Oricât de supărat ar fi domnul Băsescu că sunt filosof, vă spun ca nu sunt filosof, nu cred că astea sunt studiile pe care le-am făcut eu“. În CV-ul său scrie: absolvent al Facultăţii de Litere şi Istorie, specializare Filosofie, Universitatea din Craiova, 1994.

Rezistă câteva luni la Economie. În toamnă, Liviu Dragnea, noul său protector politic, îl mută pe Fifor de la Economie la Apărare. După ce pleacă din PSD, Mihai Tudose dezvăluie că are două hârtii semnate de Mihai Fifor, în calitate de ministru al Apărării, una către el, care era premier, şi una către Gheorghe Şimon, fost ministru al Economiei. În scrisoarea către Tudose, Fifor susţinea  că e bine ca statul să preia acţiunile de la şantierul naval Mangalia, iar în cealaltă susţinea contrariul.

În partid, Mihai Fifor a fost printre locotenenţii lui Liviu Dragnea, până în toamna anului trecut, când semnează scrisoarea puciştilor. Demisionează din Guvern înainte ca Dragnea să-l dea afară pentru trădare. Fifor susţine cu abnegaţie că nu a semnat. Jurnaşliştii îi arată scrisoarea, unde numele şi semnătura lui Fifor figurează la poziţia numărul 12. „Este un fals grosolan. Cei care au ajuns atât de jos încât să încerce să-mi falsifice semnătura ar fi putut, măcar, să se străduiască mai bine“, acuză Fifor, însă mai mulţi lideri PSD din grupul puciştilor le dezvăluie jurnaliştilor chiar şi locul în care s-au întâlnt cu Fifor penru a semna: Casa Eliad din Sectorul 3, unde primar este Robert Negoiţă, printre cei mai vocali contestatari ai lui Dragnea. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite