Cum a încercat PSD să blocheze la Strasbourg sesizarea Comisiei de la Veneţia privind Secţia specială pentru procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Titus Corlăţean, senator PSD
Titus Corlăţean, senator PSD

Senatorul PSD Titus Corlăţean, membru al delegaţiei României la APCE, a încercat să blocheze demersul PNL de a sesiza Comisia de la Veneţia în legătură cu Secţia specială penru magistraţi. Corlăţean a invocat faptul că anul acest vor avea loc alegeri prezidenţiale în România, deci orice opinie critică a unui for european ar putea influenţa competiţia electorală. Argumentul lui Corlăţean nu i-a convins pe oficialii Consiliului Europei.

Cel care a cerut sesizarea Comisiei de la Veneţia a fost deputatul PNL Ionuţ Stroe, unul dintre liberalii din delegaţia României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE). Într-un interviu pentru Adevărul, Stroe a explicat cum şi-a schimbat Titus Corlăţean discursul în faţa Consiliului Europei, cel mai prestigios for european în materie de  Justiţie, democraţie şi drepturile omului. „Dacă anul trecut poziţia domnului Corlăţean a coincis cu discursul public din România, legat de funcţionarea unui stat paralel, legat de abuzuri în zona justiţiei, de data aceasta PSD a schimbat tonalitatea. Surprinzător, Titus Corlăţean a fost pentru elaborarea unei opinii a Comisiei de la Veneţia, dar a cerut o amânare, invocând campania electorală în România. Mai exact, faptul că eu şi PNL ne vom folosi de această opinie în campaniile pentru europarlamentale şi prezidenţiale“, a explicat Ionuţ Stroe.

Întrebat când va dezbate Comisia de la Veneţia sesizarea trimisă de PNL prin intermediul Consiliului Europei, Ionuţ Stroe a răspuns: „Foarte probabil în vara acestui an. De altfel, răspunsul de la APCE a fost unul prompt, lucru care demonstrează că partenerii noştri europeni înţeleg gravitatea situaţiei din România şi modul abrupt în care PSD implică politică în justiţie. Comisia  de monitorizare a Consiliului Europei, care a decis sesizarea Comisiei de la Veneţia, una dintre cele mai importante comisii, veghează la respectarea angajamentelor şi obligaţiilor statelor membre“.

România, monitorizată de APCE
Sesizarea Comisiei de la Veneţia nu a fost singura măsură a APCE. Consiliul Europei a inclus România pe listă scurtă a statelor care urmează să fie monitorizate din cauza  problemelor din Justiţie. „Printr-o metodă excepţională, Comisia de Monitorizare a stabilit un număr de 12 state membre care nu şi-au onorat angajamentele şi obligaţiile privind democraţia şi statul de drept. Din nefericire, am fost primii nominalizaţi la acest capitol. România a fost primul stat menţionat alături de Ungaria, Franţa şi Malta. Vom avea o vizita de documentare din partea Comisiei de monitorizare a APCE  în legătură cu nerespectarea principiului statului de drept, în legătură cu nerespectarea principiului independenţei justiţiei, în legătură cu o influenţare politică a instituţiilor, în special în zona justiţiei, şi în legătură cu, spun partenerii noştri europeni, o obstrucţionare a luptei anticorupţie, prin modificarea legislaţiei, dar şi prin demiterea procurorului-şef a DNA. Sunt chestiuni extrem de grave“, a explicat Ionuţ Stroe.

Este a doua oară când  PNL reuşeşte să sesizeze Comisia de la Veneţia prin intermediul Consiliului Europei. Deşi experţii europeni au criticat modificările operate de PSD la legile Justiţiei, Guvernul Dăncilă a ignorant raportul forului european.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite