Corespondenţă Bruxelles. Iohannis, după CE: Comisia a lansat două proceduri de infringement împotriva României; Cât investim financiar în criza imigranţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri seară la reuniunea extraordinară a Consiliului European. Întrunirea şefilor de stat şi de guvern din UE a început la ora 19.00 şi s-a terminat cu mult după miezul nopţii. La final, şeful statului a prezentat soluţia finală găsită de UE privind criza imigranţilor, dar şi implicarea directă a României.

UPDATE Delegaţia României a plecat de la Bruxelles direct în SUA, pentru a participa la Adunarea Generală a ONU. 

UPDATE Klaus Iohannis, la finalul Consiliului European: "Am avut o şedinţă foarte bună. A fost, dacă ne gândim la tema migraţiei, probabil, cea mai bună întâlnire de pînă acum, o întâlnire în care s-au abordat problemele de fond. V-aş relata care a fost abordarea mea. Dacă vrem să gestionăm eficient fenomenul migraţiei, trebuie să mergem la cauza acestui fenomen. Să încercăm să intervenim în Siria pentru a termina conflictul de acolo. UE singură nu poate să facă acest lucru, dar poate contribui la acest lucru. 

A doua temă: Importanţa care trebuie acordată zonelor sigure din jurul ţărilor de criză: Iordania, Liban, Turcia, ţări unde se găsesc foarte mulţi refugiaţi. A fost propus un ajutor substanţial pentru programul alimentar mondial. România a decis să aloce 300.000 de euro pentru următorii 3 ani. Trebuie întărită frontiera externă a UE. Este nevoie să combatem acele reţele care se ocupă cu refugiaţii care vor să treacă dintr-o ţară în alta.

O altă temă: formarea de centre unde refugiaţii vor fi înregistraţi. Să fie trimişi ori înapoi, ori mai departe într-o ţară ţintă. La acest punct mi-am permis să fac o propunere: dacă nu ar fi bine ca acele centre să fie centre europene, nu centre naţionale, pentru că nu e doar problema ţărilor respective. Această propunere a fost foarte bine primită şi reluată apoi în discuţii. 

Alte două teme, foarte pe scurt, care nu ţin de agenda întâlnirii. O temă falsă, care a apărut în România probabil din neştiinţă, nu vreau să merg mai departe să spun că a fost exploatată politic. Decizia JAI de ieri nu a fost luată în discuţie. Consiliul European nu ar fi putut să revoce sau să anulze decizia JAI de ieri. JAI a hotărât prin vot un anumit mecanism de relocarea a refugiaţilor.

A doua temă: Azi au fost lansate 40 de proceduri de infringement împotriva a 19 ţări de către Comisia Europeană, două sunt îndreptate împotriva României. Am verificat împreună cu echipa mea, sunt două proceduri relativ simple, sunt chestiuni  de acordare a azilului şi am primit toate asigurările că Guvernul lucrează pe aceste speţe şi nu va fi nicio problemă. Este vorba de transpunerea lor în legislaţia naţională, nu avem motive de îngrijorare.

UPDATE La Summit-ul Partidului Popular European (PPE), care a avut loc înaintea Consiliului European, liderii PPE a adoptat o poziţie comună cu privire la criza refugiaţilor din Europa. "Avem nevoie de o soluţie europeană. Vom fi în măsură să abordeze această provocare împreună numai. Securitatea oamenilor din Europa este principala noastră datorie. Acesta este motivul pentru care liderii PPE au adoptat astăzi un document care îşi propune să abordeze cauzele profunde ale crizei: consolidarea frontierelor externe ale UE  şi lupta împotriva traficanţilor de persoane ", a declarat PPE Preşedintele Joseph Daul.

UPDATE "Ţările care nu împărtăşesc valorile noastre, care nu vor să respecte aceste principii, trebuie să înceapă să îşi adreseze întrebări despre locurile lor în Uniunea Europeană", a declarat Francois Hollande, potrivit AP, înainte de Consiliului European.

De la Bucureşti, şeful statului anunţa agenda Consiliului European din această seară. "Se doreşte discutarea modalităţilor de prevenire, de ajutorare a ţărilor de unde vin refugiaţii sau migranţii, ce se poate face pentru a ajuta refugiaţii din taberele din Orientul Mijlociu pentru a preveni această migraţiune spre UE. Voi reitera cu această ocazie poziţia României pentru menţinerea unui raport echilibrat între solidaritate şi responsabilitate", a precizat preşedintele. România ar urma să primească în jur de 2.400 de refugiaţi, care se adaugă la persoanele care ar trebui să vină în ţara noastră "în urma participării voluntare anunţate în cursul verii", adică încă 1.800 de oameni. 

La Consiliul European, Klaus Iohannis este însoţit de consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, Cosmin Marinescu, Andrei Muraru, Ion Oprişor, Laurenţiu Ştefan, Leonard Orban, Lazăr Comănescu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, secretarul de stat în MAE Daniel Ioniţă. Din delegaţia prezidenţailă face parte şi Carmen Iohannis, pentru că şeful statului va pleca de la Bruxelles direct în SUA, unde va participa la Adunarea Generală a ONU. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite