Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu: Mă bucur că raţiunea a învins. Astăzi, la Senat, Codul Fiscal ar fi fost probabil respins
0Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a vorbit luni seara, la Digi 24, despre negocierile privind reexaminarea Codului Fiscal, dar şi despre legea votului prin corespondenţă.
Principalele declaraţii:
Jurnalist: Ce se întâmplă cu Codul Fiscal?
Alina Gorghiu: Astăzi, la Senat s-a întâmplat un lucru nu tocmai sănătos: în primă etapă, se uitase acordul tehnic stabilit de partide, dar mă bucur că raţiunea a învins. Probabil, în Senat s-ar fi respins proiectul şi ar fi fost nesocotit acordul tehnic.
Eu şi Vasile Blaga vom participa joi la consultări. Astăzi am avut o întâlnire cu cei de la Coaliţia pentru Dezvoltarea României, vor o legislaţie fiscală predictibilă şi stabilă.
Trebuie să scoatem Codul Fiscal din cheie electorală.
Jurnalist: Cum credeţi că va arăta varianta finală a Codului?
Alina Gorghiu: Perspectiva pe care o propune PNL este uşor alta, anume: de ce a fost retransmis Codul în Parlament la reexaminare?
A fost necesară această provocare la o dezbatere pentru a vedea cât este deficitul pe care noi l-am angajat şi unde ajungem. O prevedere importantă a fost deficitul care nu poate fi depăşit în urma aplicării măsurilor. Ca atare, asiguri un echilibru. Aş vrea să văd cum se conturează bugetul pe 2016. E un moment al adevărului.
Jurnalist: Varianta de joia trecută e suficientă pentru dumneavoastră?
Alina Gorghiu: E mai bună. Discuţia se poate, totuşi, îmbunătăţi. Dacă va fi nevoie de încă o discuţie cu BNR şi Consiliul Fiscal, voi încerca să o provoc.
Este o lege pe care o dorim a fi aplicată pe cel puţin zece ani de zile. Cred că nimeni nu are de pierdut dacă discuţia poate fi prelungită o săptămână, două sau trei. Mare parte din prevederile Codului Fiscal vor fi aplicate de la 1 ianuarie 2016.
Asociaţiile cu care ne-am întâlnit nu erau foarte entuziasmate de faptul că discuţia se poartă pe reducerea TVA. În România, din păcate, nu s-a încurajat deloc crearea de locuri de muncă.
Cu Liviu Dragnea nu am avut o discuţie politică, ci tehnică. Nu am să mă dau în lături de la o discuţie cât se poate de serioasă cu el. Până acum, Ponta venea, arunca trei foi pe masă şi zicea că vrea aşa.
Sper că am depăşit epoca aceea, sunt convinsă că PSD poate să continue această disociere de Ponta. E o atitudine sănătoasă, dar merită încercat un dialog, pentru că sunt multe proiecte importante pe care, fără consens politic, ar fi păcat să nu le adoptăm.