Noi provocări ale Budapestei pe tema autonomiei maghiarilor din Transilvania. Ce a zis consiliera lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tema autonomiei maghiarilor din Transilvania e din nou adusă în față de Budapesta. Katalin Szili, consilieră a premierului Viktor Orban, susține că exemplul insulei Corsica, pe cale să primească autonomie politică, este unul bun și ar putea întări aspirațiile etnicilor maghiari din țara noastră.

Katalin Szili considera situația insulei Corsica un exemplu bun pentru maghiari. Foto: Mediafax
Katalin Szili considera situația insulei Corsica un exemplu bun pentru maghiari. Foto: Mediafax

Consiliera premierului Viktor Orban a declarat că situația insulei Corsica este un exemplu bun pentru UE și ar putea întâri aspirațiile maghiarilor privind autonomia, potrivit agenției de presă MTI, citată de Rador.

Președintele francez, Emmanuel Macron, a propus o modificare constituțională prin care insula Corsica să devină autonomă din punct de vedere politic. Mai precis, șeful statului francez a propus la sfârșitul lunii septembrie, „să se facă un nou pas” prin „introducerea Corsicii” în Constituţia franceză şi acordarea unei autonomii „a insulei care să nu mai fie nici împotriva statului şi nici fără stat”.

Katalin Szili și-a exprimat punctul de vedere într-un discurs la adunarea generală a Federaţiei Organizațiilor Maghiare din Europa de Vest. Reprezentanta Budapestei şi-a exprimat nemulţumirea din cauza faptului că Comisia Europeană nu a înscris încă pe ordinea de zi problema minorităţilor naţionale autohtone. Instituțiile Uniunii Europene nu au competențe în ceea ce privește minoritățile naționale, politicile publice legate de acest subiect fiind apanajul exclusiv al guvernelor, potrivit Digi24.ro.

Reprezentanta Ungariei a mai afirmat că astăzi în întreaga lume există comunități maghiare, amintind că la ședința Comisiei Naționale de Coeziune a Parlamentului ungar, şi vicepremierul Zsolt Semjén a subliniat că maghiarii care trăiesc în diasporă au un rol la fel de important în politica naţională a Guvernului ca şi maghiarii care trăiesc în comunităţi compacte în mai multe zone din Bazinul Carpatic. 

În discursul său, Katalin Szili a prezentat situația comunităților maghiare care trăiesc în țările învecinate, afirmând că numărul acestora este în scădere peste tot, iar situația lor poate fi considerată cea mai dificilă în Ucraina, în timp ce Comisia Europeană a propus începerea negocierilor de aderare cu această țară.

Provocări și în trecut

Anul trecut, tot Katalin Szili a subliniat că Declaraţia adoptată la data de 25 octombrie 1992, care abordează problema naţională, poate fi considerată un crez al maghiarilor din Transilvania, dar, „datorită valorilor universale naţionale şi minoritare” pe care le conţine, poate fi şi un manifest pentru orice altă comunitate maghiară din afara graniţelor Ungariei, din Bazinul Carpatic, potrivit comunicatului remis de agenția ungară de presă MTI, citează hirado.hu. În acea declarație se vorbea de autonomia maghiarilor în Transilvania.

Din păcate, „putem menţiona şi experienţe amare ale minorităţilor naţionale şi evenimente tragice din trecutul recent, atât în lume, cât şi în regiunea noastră. Aşadar, problema minorităţilor naţionale a reprezentat provocări politice şi sociale serioase nu doar în anii ’90, şi nu doar în România, ci chiar şi astăzi”, mai explica explica reprezentanta Budapestei,

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite