Comisia Iordache amână dezbaterea legislaţiei penale. PNL: „Se subminează politica penală a statului“. USR: Se curăţă de dosare întreg Parlamentul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia condusă de Florin Iordache (PSD) s-a întrunit joi pentru a discuta despre implementarea unei directive europene privind prezumţia de nevinovăţie a cetăţenilor. La acest document european, PSD şi ALDE au agăţat amendamente prin care se interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată. Şedinţa va fi reluată luni dimineaţă.

UPDATE Luni dimineaţă, Comisia condusă de Florin Iordache va dezbate mai întâi noile amendamente depuse la cele trei legi ale Justiţiei, adoptate de Camera Deputaţilor şi ajunse la Senat, astfel încât luni după-amiază sau marţi dimineaţă tot pachetul referitor la reforma Justiţiei să fie votat în plenul Senatului, apoi să fie trimis spre promulgare la Cotroceni. Luni, după ce va termina cu dezbaterile la legile Justiţiei, Comisia Iordache va trece la dezbaterea Directivei eruopene privind prezumţia de nevinovăţie, acolo unde PSD şi ALDE au depus mai mute amendamente care ar slăbi legislaţia penală, după cum susţine Opoziţia. 

UPDATE Florin Iordache, pe hol, în faţa jurnaliştilor: Singurul grup parlamentar care vorbeşte fără argumente este USR. Nu discut în detaliu amendamentele pe care le-a depus PSD. Niciun amendament nu depăşeşte cadrul Directivei.

UPDATE Ora 11.35. Şedinţa s-a terminat. Dezbaterile se reiau luni de la ora 9.00. 

UPDATE Stelian Ion: Avem nevoie de un studiu din care să reiasă în ce măsură este implementată deja această directivă europeană în legislaţia europeană. 

UPDATE Nicolae Moga (PSD): Mă aşteptam ca azi să nu fie convocată şedinţa, să păstrăm cele trei zile de doliu. Mă aşteptam ca ce hotărâm o dată, să respectăm. Trebuie să înţelegem că trebuie să avem respect faţă de Opoziţie. Puterea nu este veşnică, dar noi avem în spate un vot popular. Noi trebuie să afcem legi clare şi cinsitie. 

UPDATE Steluţa Cătăniciu (ALDE): Sper că unii colegi să renunţe la tehnicile de manipulare prin presă. Ne dorim ca dreptueile fundamentale ale românilro să fie protejate în această ţară. Dvs, colegi de la PNL, în special, vă doriţi asta?

Cătălin Predoiu răspunde: Da, PNL este profund preocupat de drepturile cetăţenilor, ale turor cetăţenilor, nu doar ale celor care comit infracţiuni. Nimic nu prejudiciază drepturile fundamentale mai tare decât atunci când un alt cetăţean sau o altă instituţie le încalcă. Trebuie să garantăm dreptul la apărare fără să paralizăm dreptul la anchetă. 

UPDATE Marton Arpad (UDMR): Sper să se dorească implementarea Directivei şi să nu se tragă de timp, pentru că dacă la 1 Aprilie 2018 nu avem legea, încălcăm prevederile Directivei.  Este o decizie obligatorie pentru România ca stat membru UE. Riscăm o procedură de infringement. Pe facebook am văzut multe lucruri pe care nu le-am întâlnit aici, în Directivă. 

UPDATE Stelian Ion (USR): Această şedinţă nu-şi are rostul, în condiţiile în care am votat săptămâna trecută să nu lucrăm pe perioada doliului naţional. Ne-am întâlnit azi să citim împreună nişte amendamente. Dacă s-ar adopta aceste amendamente, nu doar că s-ar curăţa de dosare întreg Parlamentul, dar n-am mai avea dosare în România. 

Florin Iordache răspunde: M-am consultat cu domnii Cupşa (PNL), Marton Arpad şi Steluţa Cătăniciu (ALDE) ieri în plen şi am hotărât să facem azi şedinţă. Luni vom face dezbaterea pe Directivă şi trebuie să ştim de unde plecăm. 

Predoiu: Domnul Cupşa (absent din sală - n.r) n-a fost de acord cu şedinţa de azi.

Iordache: Consultare nu însemană de acord. 

UPDATE Cătălin Predoiu (PNL): Am o solictare: aceea de a suspenda lucrările acestei şedinţe pe perioada doliului naţional. PNL va părăsi lucrările şedinţei. Conţinutul amendamentelor depăşeşte Directiva şi subminează politica penală a statului. 

Florin Iodache răspunde: Este o şedinţă de informare. Nu dezbatem şi nu votăm nimic. Mi s-a părut corect să ştim de la ce plecăm, nu să comunicăm prin SMS.

UPDATE Florin Iodache: Nu trebuia să avem şedinţă, dar am ţinut cont de solicitarea Guvernului de a fi adoptată Directiva în această sesiune. (Este vorba de Directiva UE 2016/343 a Parlamentului European şi a Consiliului din 09.03.2016 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale - n.r).

Grupurile parlamentare care au depus amendamente la Directivă- PSD, PNL, ALDE şi UDRM - până luni, dacă aveţi corecturi sau alte amendamente, le puteţi depune. Luni, de la ora 9.00, vom discuta amendamentele la legile Justiţiei şi amendamnetele la Directivă. 

UPDATE Ora 11.00 A început şedinţa. 

***

Profitând de transpunerea directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces, PSD, ALDE şi UDMR au propus o serie de amendamente la Codul Penal şi la Codul de procedură penală.

Cel mai controversat dintre aceste amendamente interzice orice comunicare publică referitoare la dosarele aflate în curs de urmărire penală şi de judecată.

”În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorități publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune și se pedepsește, potrivit legii penale”, se arată într-un amendament depus de PSD şi ALDE la Codul de procedură penală.

De asemenea, social-democraţii şi cei de la ALDE propun ca ”în cursul procesului penal să fie interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni purtând cătușe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalități de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârșirea unor infracțiuni”.  

PSD şi ALDE au depus un alt amendament la Codul de procedură penală, potrivit căruia ”audierea unei persoane nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore”.

În ceea ce priveşte abuzul în serviciu, preşedintele comisiei parlamentare speciale, social-democratul Florin Iordache, a declarat la începutul lunii noiembrie că se impune un prag pentru această invfracţiune şi că el ar putea fi stabilit în jurul sumei de 19.000 de lei, precizând că nu crede că acest lucru ar deranja pe cineva.Şeful său de partid, Liviu Dragnea, este vizat direct de această infracţiune în dosarul privind angajările fictive de la DGASPC Telorman. 

Suspectii de corupţie nu mai pot fi arestaţi preventiv

PSD şi ALDE au mai propus următorul amendament:  „Măsura arestării preventive a inculpatului poate fi luată şi dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că acesta a săvârşit o infracţiune intenţionată contra vieţii, o infracţiune prin care s-a cauzat vătămarea corporala sau moartea unei persoane, o infracţiune contra securităţii naţionale prevăzută de Codul penal si alte legi speciale, o infracţiune de trafic de stupefiante, trafic de arme, trafic de persoane, de terorism şi care vizează acte de terorism, falsificare de monede ori alte valori, şantaj, viol, lipsire de libertate, ultraj, ultraj judiciar  sau o altă infracţiune comisă cu violenţă si, cumulativ, pe baza evaluării gravitaţii faptei, a modului si a circumstanţelor de comitere a acesteia, a anturajului şi a mediului din care acesta provine, a antecedentelor penale si a altor împrejurări privitoare la persoana acestuia, se constata ca privarea sa de libertate este absolut necesara pentru înlăturarea unei stări de pericol concret pentru ordinea publica”.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite