Comisia care anchetează achizițiile în pandemie cere Ministerul Sănătății și Parchetului informații despre responsabili și stadiul dosarelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia de anchetă privind achizițiile publice efectuate în sectorul sanitar pe durata pandemiei a decis solicitarea Ministerului Sănătății și Parchetului General date privind persoanele responsabile de achiziții și dosarele deschise pentru perioada pandemiei și stadiul acestora.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Președintele comisiei, deputata PSD Rodica Paraschiv, a afirmat în timpul ședinței că pentru activitatea comisiei sunt necesare informații de la Ministerul Sănătății privind persoanele responsabile de achiziții și cu activitatea direcțiilor de sănătate. De asemenea, aceasta a precizat că o solicitară similară va fi adresată și Parchetului General.

Membrii comisiei de anchetă privind achizițiile din pandemie au propus să fie audiați, printre alții, și foștii miniștrii ai Sănătății din perioada stării de urgență și de alertă, reprezentanții Curții de Conturi ai Unifarm și Romarm.

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, cu 245 de voturi "pentru", opt "împotrivă" şi o abţinere, prelungirea cu 60 de zile a termenului de activitate şi de întocmire a raportului Comisiei de anchetă privind achiziţiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă pe teritoriul României. Termenul prevăzut iniţial era de 90 de zile de la data constituirii comisiei şi aprobării componenţei.

La începutul lunii noiembrie, plenul Camerei Deputaților a decis înființarea unei Comisii parlamentare de anchetă privind achizițiile publice efectuate în sectorul sanitar în timpul stărilor de urgenţă şi de alertă de către Ministerul Sănătăţii, Direcţiile de sănătate publică şi alte instituţii aflate în subordinea ministerului de resort. Hotărârea de înfiinţare a comisiei a fost publicată în Monitorul Oficial din 2 februarie 2022.

Șeful DNA: Sunt deschise peste 90 de dosare referitoare la pandemie

Procurorul şef al DNA, Crin Bologa, a anunţat că la nivelul DNA sunt instrumentate 90 de dosare referitoare la pandemie, în care sunt cercetate 122 de persoane, menţionând că "prejudiciile sunt enorme".

"S-au trimis în judecată 72 de dosare cu zeci de inculpaţi, avem înca în lucru 90 de dosare referitoare la pandemie, sunt deja suspecţi sau inculpaţi peste 122 de persoane. Prejudiciile sunt enorme", a declarat Crin Bologa, la conferinţa de bilanţ a DNA.

Procurorul şef al DNA a anunţat ulterior că instituţia pe care o conduce are în instrumentare 88 de dosare privind achiziţiile din pandemie, menţionând că unul dintre obiectivele procurorilor este combaterea corupţiei din domeniul sănătăţii.

„În perioade de criză corupţia prosperă şi situaţia asta de pandemie este o situaţie de criză nu numai pentru România, ci pentru toate statele lumii”, a declarat şeful DNA, Crin Bologa, pentru Radio România Actualităţi, cu referire la situaţia dosarelor de corupţie deschise în cazuri ce au avut legătură cu sitiaţia situaţia epidemiologică naţională din ultimii doi ani.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite