Legea pensiilor speciale, adoptată de Senat. Merge la Cameră pentru vot final. Coaliția doar ciupește din marile venituri ale „specialilor”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatul a adoptat proiecul de lege privind reforma pensiilor speciale, unde cea mai „aspră” măsură este supraimpozitarea cu 20% a veniturilor mari din partea necontributivă. De asemenea, Coaliția a umblat și la formulele de calcul ale pensiilor la magistrați.

Senatul e primul for, apoi urmează Camera Deputaților FOTO Inquam
Senatul e primul for, apoi urmează Camera Deputaților FOTO Inquam

UPDATE La votul pe proiectul de lege, 89 de senatori au votat pentru, 16 împotrivă.

UPDATE Proiectul de lege a fost inclus pe ordinea de zi a plenului Senatului, pentru a fi votat.

---

În timp ce toată atenția era concentrată pe vizita lui Volodimir Zelenski în România, dar și pe stabilirea noilor șefi de la Curtea de Conturi și ANCOM, aleșii s-au reunit în comisiile de specialitate să discute legea pensiilor speciale. 

Mai mult, au dat și raport pentru aceasta, după două luni în care nu au avut nicio dezbatere. Un amendament adoptat în comisii stabileşte că judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională şi personalul juridic cu o vechime de cel puţin 25 de ani în funcţie se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani cu o pensie de serviciu în cuantum de 80% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 luni de activitate. În prezent, se ține cont de veniturile din ultima lună de activitate.

În cazul vârstei minime de pensionare, aceasta va fi de 47 de ani și 4 luni în ianuarie 2024, dar doar cu condiția a 25 de ani vechime în specialitate, crescând anual cu câte patru luni, până când va ajunge la 60 de ani. Prin aceasta măsură va fi asigurată măsura tranzitorie pentru o schimbare pe termen lung a condițiilor de pensionare

O noutate este că va fi crescut și cuantumul la personalul auxiliar de pe lângă parchete și instanțe, adică de la 65% din media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor la 80% din  media indemnizaţiilor brute lunare şi a sporurilor din ultimele 48 de luni de activitate. 

Și permiterea unei perioade de vechime asimilată, de la maximum 5 ani la cel mult un an, nu va mai fi pe termen de 5 ani de acceptarea în calcularea celor 25 de ani minim pentru pensionare, ci scade gradual, astfel încât până în 2061 ar urma să nu mai fie permisă deloc asimilarea unei perioade. 

  Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Cum are loc impozitarea

  De asemenea, în noua formă a textului de lege, pensiile de servicu se impozitează astfel: pentru venitul lunar din pensii determinat ca urmare a aplicării principiului contributivităţii, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2000 de lei, se aplică o cotă de impunere de 10%.Pentru componentă necontributivă se aplică progresiv următoarele cote de impunere:i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;ii) 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;

Pentru venitul lunar din pensii care are doar componentă necontributivă, din care se deduce plafonul de venit neimpozabil lunar de 2.000 de lei, se aplică progresiv următoarele cote de impunere:i) 10%, pentru partea mai mică decât nivelul câştigului salarial mediu net sau egală cu acesta;ii) 15 %, pentru partea cuprinsă între nivelul câştigului salarial mediu net şi nivelul câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat;iii) 20%, pentru partea ce depăşeşte nivelul câştigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

  Comisiile au agreat ca persoanele care intră sub incidenţa anumitor legi şi îndeplinesc cerinţele legale pentru obţinerea unei pensii de serviciu pot solicita, până la data de 31 decembrie 2028, acordarea pensiei de serviciu conform reglementărilor.

Proiectul de lege ar putea intra la votul de astăzi al plenului Senatului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite