Ciucă, mandatat de conducerea PNL pentru a negocia cu PSD „arhitectura politică” după rocada premierilor SURSE
0Președintele PNL le-a cerut colegilor din Biroul Executiv să dea un vot de susținere a mandatului prin care el va putea să negocieze noile schimbări politice la rotativa guvernamentală, conducerea liberală fiind de acord, potrivit informațiilor „Adevărul”
Solicitarea sprijinului a avut loc spre finalul luării de cuvânt de la începutul lucrărilor Biroului Executiv al PNL. Mai precis, acesta a solictat un mandat ca să negocieze cu PSD soluții pentru „arhitectura politică a perioadei următoare”
Surse participante la ședințe au precizat pentru „Adevărul” că Nicolae Ciucă a primit mandatul, deși liberalii prezenți au fost luați prin surprindere de solicitarea premierului. Însă nu e vorba doar de negocieri purtate de el, direct cu Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor.Mandatul a fost dat pentru echipa formată din premier, secretaru general al PNL (Lucian Bode) și cei patru prim-vicepreședinți (Rareș Bogdan, Gheorghe Flutur, Iulian Dumitrescu și Dan Motreanu).
Nu s-a pus în discuție problema ca PNL să renunțe la vreun minister din cele prevăzute în protocolul de colaborare al Coaliției, cu toate că PSD tot face aluzii că nu ar trebui să fie schimbați oamenii de la Transporturi sau MIPE, iar Finanțele să rămână la social-democrați. În discursul său Ciucă a mai subliniat că trebuie „o organizare impecabilă a PNL, care ne va ajuta foarte mult în gestionarea evenimentelor care urmează”.
Liderul PNL a reiterat faptul că partidele careu „generat instabilitate, au pierdut procente”, un argument pe care îl ridică aproape la toate ședințele cu colegii din teritoriu. „PNL a fost un partener serios care a menținut stabilitatea guvernării.PNL trebuie se concentreze asupra obiectivelor guvernării și mai puțin pe strategiile politice ale altor partide”, a mai afirmat Ciucă, potrivit unor surse participante.
PSD și amenințările
Social-democrații au subliniat prin vocea secretarului general că nu există emoții cu privire la desemnarea lui Marcel Ciolacu ca premier, avertizând că alternativa ar însemna criză politică.
„Vom avea rotație, alternativa înseamnă criză politică Ultima obsesie născută în spațiul public - dacă se va face sau nu rotația - riscă să alimenteze o falsă percepție a unei viitoare crize politice. Iar românii și mediul de afaceri nu au nevoie de o grijă în plus. Eu sper că astăzi nu există oameni politici care doresc ca România să se întoarcă la harababura de dinainte de intrarea PSD la guvernare. E păcat să intoxicăm cetățenii cu discuții fără substanță, în condițiile în care există un protocol clar asumat”, a subliniat secretarul general al PSD într-un comunicat de presă.
Paul Stănescu a mai amintit de protocolul Coaliției care prevede rotația premierilor în 2023. „Nu avem nicio emoție cu privire la rotația guvernamentală și la desemnarea lui Marcel Ciolacu ca premier. Acest protocol și respectarea lui au asigurat o guvernare bună, până acum, protecție pentru persoanele vulnerabile și stabilitate economică pentru mediul de afaceri. Eu cred că președintele Klaus Iohannis nu va intra într-un joc iresponsabil, în acest context regional și internațional instabil”, a mai susținut Stănescu.
Potrivit secretarului general al PSD, „România este văzută acum ca un pilon de stabilitate regională”, în contextul în care „toți vecinii noștri au probleme mari: în Ucraina este război, în Republica Moldova premierul și-a dat demisia, Bulgaria nu are guvern de câteva luni deja, Serbia este pe punctul de a intra într-un nou conflict în Kosovo, iar Ungaria face un joc dublu în cadrul UE”.
„Un blocaj politic la București ar însemna scufundarea întregii regiuni în haos, numai bun pentru forțele antidemocratice care stau la pândă”, a mai subliniat Stănescu, arătând că PSD lucrează la „un program de guvernare optimizat, bazat pe ce a mers bine în ultimul an, dar și pe corectarea unor erori, și cel mai important este faptul că avem destulă treabă până la rotație, care se va întâmpla abia peste câteva luni bune”.
Stănescu a mai susținut că este convins că „Partidul Național Liberal este conștient de beneficiile politice ale parteneriatului cu Partidul Social Democrat”, susținând că social-democrații au „intenția și voința de a asigura României o guvernare stabilă cel puțin pe termen mediu”.